Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Брегов: Президентът е оставен сам да брани основни проблеми в обществото

 Изявлението на Румен Радев, в което обяви, че сваля доверието си от правителството, е сериозно послание, коментира за БНР Бургас Иван Брегов, правен експерт в Института по пазарна икономика.То има политически ефект, не поражда никакъв правен. Идва да каже следното, че правителството  е глухо за всички критики, които се отправят към него от страна на гражданите. Според Брегов, ние сме  в състояние, в което близки до правителството, икономически силни лица, контролират медиите. Парламент, който  не изпълнява чрез основната си функция, парламентарния контрол, да търси отчетност на работата на правителството.В ситуация сме, в която липсва всякаква чуваемост на проблемите на гражданите.Институции, които не са готови да решават тези проблеми, виждайки какво става в правосъдието, здравеопазването, в сферата на околната среда. Имаме провали по основни за едно общество функции, твърди още Иван Брегов:

Това послание от президентството е много ясен знак за отрезвяване, за сядане на масата за преговори, за отваряне на институциите към хората.Ако се погледне само тесния политически ефект за съперничество между два лидери, от това не печели абсолютно никой.

Според Иван Брегов, президентът със своето изказване не се е намесил в независимостта на властите. Така, както обяви премиерът:

В българския конституционен модел президентството се допира до всяка една от трите власти -до изпълнителната в лицето на Министерски съвет, до законодателната в лицето на Народното събрание и до съдебната в лицето на съда и прокуратурата, по много особен начин.Все пак президентът насрочва избори за Народно събрание, дава мандат за съставяне на правителство и назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Президентът успява да запази неутралитет, твърди още правният експерт:

Неутралитетът е абсолютен и начинът, по който ще познаете дали той подкрепя някаква партия и дали някаква партия подкрепя него, е заявеното му намерение да внесе проект за изменение на българската конституция. Това е правомощие, което досега никой президент, откакто съществува президентската институция, не упражнил. Виждаме, че по тази тема нито ГЕРБ, нито БСП, нито парламентарно представените, нито парламентарно непредставените политически сили са изразили подкрепа, готовност или въобще някаква,конкурентна на президентската, идея.По-скоро в момента, той е оставен сам  да брани основни проблеми в обществото.При абсолютното дезинтересиране на политическите сили.А тяхната задача е основно това, те да са носители на идеи.

На въпрос дали българите припознават президента като говорител на техните проблеми, Брегов отговори :

Румен Радев се ползва с висок рейтинг на обществено доверие. Дали де факто ще е такъв, ще познаем по делата му. Сега е хвърлил много сериозни послания в обществото, но, ако не ги защити  с конкретни действия в рамките на ограничените си, все пак, правомощия, тогава може би ще последва сваляне на доверието.Като юрист мога да кажа, по проекта за промени в Конституцията , който внесе, ако той засяга основни, важни проблемни зони като организация на ВСС, като отчетност на главния прокурор и въвеждане на режим за разследването и отстраняването му, ще видим дали това са конкретни стъпки и дали той заслужава доверието, което му е гласувано към момента.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 5 от 9-те предложени бургазлии ще станат почетни граждани

Само 5 от предложените 9 бургазлии ще станат почетни граждани на предстоящата общинска сесия. Причината е наредба, ограничаваща даването на званието до 5 на година.  Първите, които се съберат най-много гласове ще станат почетни граждани, останалите четирима могат да бъдат отличени с други знаци, връчвани от кмета , коментира председателят на..

публикувано на 23.10.20 в 17:18
Снимката е илюстративна

Момчил Момчилов: Честните избори минават през изборна администрация и преброителни центрове

За да има честни избори в страната трябва да се създаде професионална изборна администрация и преброителни центрове. Това коментира в предаването „Ден до пладне“ на БНР Бургас юристът Момчил Момчилов. „Броенето на резултатите и отчитането  да не се извършва в самата секция, а да се извършва на една място под видеонаблюдение от професионално..

публикувано на 17.10.20 в 18:58
Христо Панайотов

Съветник пита създаде ли се анализаторско звено за справяне с епидемията

Създаде ли Община Бургас анализаторско звено, в какъв състав и на какъв период извършваше своите заседания? Този въпрос отправи общинският съветник от БСП Христо Панайотов към кмета на Бургас. „В последните няколко дни се наблюдава сериозен ръст на новорегистрираните случаи на заразени лица с COVID-19 на територията на област Бургас...

публикувано на 16.10.20 в 11:49

Общински съветник пита защо не е стартирала реконструкцията на ул. „Одрин”

Каква е причината към края на 2020 година все още да не е стартирала реконструкцията на ул. „Одрин”? Този въпрос задава общинският съветник от БСП Васил Иванов на кмета на Бургас. „В предизборната Ви платформа за мандат 2015-2019 г., в раздел „строителство”, сте посочили „поетапна реконструкция на улица „Одрин”. Към настоящия момент, или..

публикувано на 15.10.20 в 10:56

БСП е готова за избори, започва диалог с всички срещу правителството

За диалог с всички, които са против това правителство, ще работи Атанас Зафиров. Той бе избран от Националния съвет на БСП за зам.-председател на партията, който ще отговаря за коалиционната й политика. „Един нов ресор, който доказва колко е важна този тип политика за партията“, коментира Зафиров. Според него, тъй като страната се управлява от..

публикувано на 12.10.20 в 14:30

Христо Иванов подкрепи протестите в Нова Загора срещу обгазяването на града

Провал на европейско ниво на пропагандата на ГЕРБ. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира в Нова Загора отхвърлените от Европейския парламент поправки , които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. Иванов бе в Нова Загора, за да даде политическа подкрепа..

публикувано на 08.10.20 в 15:49

Общинският съветник от БСП Живко Господинов с приемен ден в Бургас

Общинският съветник от БСП Живко Господинов ще проведе приемен ден на 8-ми октомври /четвъртък/. Срещите с жители на Бургас ще протекат в Общинския съвет на БСП – Бургас /ул. „Фердинандова“ 60/, от 09:00 до 12:00 часа. Присъстващите ще имат възможността да зададат своите въпроси, мнения и предложения, свързани с развитието на града и общината...

публикувано на 07.10.20 в 12:28