Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обжалване бави втория етап на изграждането на пристанището в Поморие

Процедури по обжалване бавят старта на втория етап на пристанището в Поморие. Кметът Иван Алексиев посочи, че фирмата, която жали, своеобразно ги рекетира.
Договор на стойност 7 млн. и 500 хиляди лева беше подписан още през май миналата година.Предвижда се да бъде построено голямо хале за ремонт на морските съдове, а два крана да извеждат лодките до съответното място. Вторият етап включва още изграждане на понтони, видеонаблюдение, както и малка бензиностанция.Процедурите за избор на изпълнител се обжалват от една варненска фирма, която се е специализирала в това, каза кметът Иван Алексиев:
Тази фирма, която рекетира нас, възложителите на пристанища, ако може държавата да й извърши една проверка.не може тази фирма да тръгне да жали процедурата във Варна, в Бургас, в Поморие и в Несебър. Нека да жали, нямам нищо против, но това за мен е рекетьорска история. Атакува началото на процедурата, когато тя е стояла три месеца, имало е възможност да се запознаят с документите, да задават въпроси и т.н..
Делото стигна до петчленен състав на ВАС, като го върна на тричленен, заседанието е на 18-ти февруари, добави Иван Алексиев.Решението, според него, е в закона да се заложи,  обжалващите да заплащат държавна такса, процент от стойността на проекта, при подобни процедури.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Николова: Туристическият сезон ще започне след 15-и май

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на летището в Бургас. Това каза след инспекция на морската аерогара министъра на туризма Марияна Николова. Тя заяви, че по предварителни прогнози летния туристически сезон ще започне след 15-и май.  Директорът на летище Бургас Георги Чипилски заяви, че до началото на месец май на аерогарата ще бъде..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Министърът на туризма на работно посещение в Бургас

Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще бъде на работно посещение в Бургас, съобщиха от Министерството на туризма. В рамките на визитата тя заедно с кмета на града Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков ще се срещнат с Франк Кванте, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт..

обновено на 15.01.21 в 08:49

50 на сто е спадът от нощувки при настаняване в Бургас за ноември

Приходите от нощувки през ноември 2020 г. са с 49,4% по-малко в сравнение с ноември миналата година. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро - югоизток. Регистрирани са 63% по-малко чужденци, а от български граждани намалението е с 43,7%. През ноември 2020 г. в местата за настаняване с 1 и 2 звезди в област Бургас са реализирани 42,7% от..

публикувано на 14.01.21 в 13:49

Повече средства за научните центрове в Бургас и Одрин по Програмата за трансгранично сътрудничество

Свободен ресурс в размер на 279 839 евро се пренасочва от Приоритетна ос 2 "Туризъм" към Приоритетна ос 1 "Околна среда" на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020.  За целта Министерският съвет одобри изменение на програмата, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II. Това дава възможност за финансиране..

публикувано на 13.01.21 в 13:45

4 плажа се предлагат на концесия

 Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „Веселие“ в община Созопол, както и за ивиците  „Къмпинг-юг“ в община Царево, „Атанасовска коса“ – част 1 в община Бургас, „Кранево-север“ в община Балчик. Целта е плажовете да бъдат обезопасени, да бъде осигуроно почистване и медицинско..

публикувано на 13.01.21 в 13:25
Петър Витанов

Намаляване употребата на пластмаса и възможностите за повторна употреба

През тази година се въвеждат сериозни рестрикции по отношение на пластмасата. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши. Това е част от дългосрочната стратегия по намаляването на депонираните отпадъци. Още през миналата година, Европейската комисия представи..

публикувано на 13.01.21 в 08:30

Очакват се полети от Полша и Великобритания през летния сезон

През настоящата 2021 г. планираните полети до Летище Бургас отчитат увеличение спрямо въздушния превоз спрямо миналата година, a за дестинациите в Средна Европа ръстът е и спрямо 2019-а. Полски авиолинии представиха кампания за популяризиране на летните си полети до избрани градове и курорти в цяла Европа. Единствено до Бургас и Майорка се предвиждат..

публикувано на 11.01.21 в 13:32