Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. кметът Ананиева: Събраната сума от таксите в детските градини ще е с 1 млн. лв по-малко през тази година

Данните са от пръвоначалните отчети за първите 3 месеца на 2020

Детска градина "Пинокио" - Меден рудник
Снимка: Община Бургас


С 1 милион лева по малко се очаква да бъдат събрани като такси от детските градини през тази година, това сочат справките въз основа на първите 3 месеца на 2020. През изминалата 2019 събраната сума е била 2 милиона и 470 хиляди лева , посочи зам. кметът Йорданка Ананиева:

„Разходът вече е формиран, гласувани са 6 милиона лева, т. е. ако ние съберем с 1 милион по – малко, вместо 2 млн. и 400 хиляди , този 1 милион няма от къде да дойде. Няма как да го покрият детските градини, защото разходите, които ние плащаме като веществена издръжка на детската градина са постоянни, независимо колко деца са били на детска градина.“

Подобни предложения за намаление на таксите с 30 % се правят преди приемане на бюджета, разчетите вече са направени и ако подобно искане бъде прието сега дефицитът, който ще се получи трябва да бъде компенсиран от други сфери, коментира още Ананиева.

Социално слаби семейства могат да бъдат освободени от плащането на такси за детска градина, като сумите се поемат от национална програма на Министерството на образованието. Те се отпускат по проект „Активно приобщаване в предучилищното образование“, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева , която е и председател на ресорната комисия:

„Всички родители са информирани и ако нямат възможност да плащат таксите и докажат, че са социално слаби могат да кандидатстват по проекта през цялата година.“

По него ще бъдат осигурени и допълнителни часове с логопеди и психолози, предвижда се и организирането на интересни мероприятия с цел по – добро усвояване на българския език.

Докладната записка за намаление на таксите в детските градини беше отхвърлена от образователната комисия, но интересен ще бъде дебатът в правната комисия, където трябва да се разгледа казуса с произнасянето на Върховния административен съд, че постоянните такси противоречат на Закона за народната просвета и трябва да отпаднат. По данни на националния омбудсман в 28 общини в страната това вече е направено.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на световно за водородни автомобили

Професионална гимназия по транспорт в Бургас направи своя дебют в световното състезание за водородни автомобили Hydrogen Grand Prix 2024. Учениците от 8 Б клас са специалност "Електрически превозни средства". В отбора се включват: Борислав Върбанов ,Теодор Пирьов-пилоти, Николай Павлов, Анастас Чакалов-механици и инж. Красимир Кънчев, който е..

публикувано на 26.04.24 в 14:31

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Официалното откриване ще се състои на 26 април от 18.00 часа в зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01