Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинските съветници в Созопол гласуват днес проектобюджета за 2020 година

Снимка: Свобода Атанасова
Общинският съвет в Созопол трябва да гласува днес проектобюджетът за тази година, който е малко над 24 млн.лв. Той е напълно реалистичен, но и трябва да се редуцират разходите, е категоричен кметът Тихомир Янакиев.  Заседанието е насрочено за 9:30 часа.

16-ет са докладните записки, включени в дневния ред на общинските съветници . Най-важната от тях е да бъде приет проектът за бюджет, каза Тихомир Янакиев:

"Бюджетът ще бъде дискутиран и надявам се приет, а усилията които сме съсредоточили е разплащане на старите задължения, натрупани от старото общинско ръководство. Имаме над 5 млн.лв неразплатени задължения, от тях 1,8 млн. лв към РИОСВ отчисления, според Закона за отпадъците.  Направили сме с по-голямата част от фирмите, на които дължим пари погасителни планове. Надяваме се, че Община Созопол ще бъде подпомогната от държавата с отпускането на безлихвен кредит в размер на 3 млн. лв."

Това ще помогне да се разплатят задълженията, защото те са фактурирани но не са платени от старото ръководство на общината, допълни кметът:

"Нали сте съгласни, че не може да има неразплатени фактури, при това от 2018 година. - сега е 2020-та.  Всеки който е направил някакъв вид доставка е редно да си получи парите. Тотално е орязана капиталовата ни програма със собствени средства. Като именно собствените средства са насочени към разплащане на задължение.  Така Общината трябва да покаже, че е надежден партньор към нашите доставчици. Първоначално проектът за бюджет беше 25 млн. лв, но от финансовото министерство препоръчаха  да ги намалим,  затова сега е 24,2 млн.лв. Ще трябва да направим икономии", каза той.

Според Тихомир Янакиев това няма да се отрази негативно върху услугите, които предоставя Община Созопол.


Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Касабов

Депутатът Валентин Касабов постъпи като доброволец в Бургас

Народният представител от НФСБ и съпредседател на парламентарната група "Обединени патриоти" Валентин Касабов е постъпил като доброволец в Общинския кризисен щаб на Бургас. Той се е записал като един от хората, които помагат на общинските служители в тежката ситуация на борба със заразата от COVID 19, след като градската управа в морския град..

публикувано на 04.04.20 в 12:17

Изборите в Карагеоргиево - насрочени за 14 юни, не е ясно дали ще се проведат

За 14 юни са насрочени изборите за кмет на айтоското село Карагеоргиево. Указът на президента Румен Радев е издаден в края на февруари, преди извънредното положение, свързано с корона вируса. Към момента няма решение на ЦИК дали местният вот ще се провежда. Изборите в Карагеоргиево бяха касирани, след решение на ВАС, който прецени,..

публикувано на 01.04.20 в 12:18

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат да се предприемат мерки за защита на гражданите и бизнеса и справяне с икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка, съобщават от пресцентъра на партията. За целта те са внесли докладна записка в Общински съвет я Бургас.  Те предлагат безплатна детска кухня и  домашен..

публикувано на 28.03.20 в 09:33

ГЕРБ предлага икономически мерки за гражданите и бизнеса в Бургас

Да бъдат приети мерки за защита на гражданите и бизнеса в Бургас. Това предлагат, в извънредна докладна записка, общинските съветници от групата на ГЕРБ. Предложенията са свързани с икономическите последици,  вследствие на усложнената епидемиологична обстановка. Общинските съветници внесоха своите предложения ден след като..

публикувано на 25.03.20 в 10:21

Парламентарната група на ГЕРБ дарява 100 000 лв. за борба с коронавируса

Парламентарната група на ГЕРБ дарява 100 000 лв. за борба с коронавируса. Сумата е от месечните възнаграждения на всички народни представители от партията. Средствата ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. Те ще постъпят в откритата наскоро от ведомството дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия..

публикувано на 23.03.20 в 17:51

Президентът наложи частично вето на закона за извънредните мерки

Президентът Румен Радев обяви, че връща за повторно обсъждане приетия в петък от Народното събрание Закон за мерките при извънредно положение. Държавният глава обяви това в нарочно обръщение. По-рано представители на бизнеса призоваха президента да наложи вето върху някои от мерките, които според тях няма да постигнат желания ефект...

публикувано на 22.03.20 в 12:12

Депутатите от ГЕРБ-Бургас са 24 часа разположение на гражданите

Народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас заявяват подкрепа и готовност да помагат на своите съграждани 24 часа в денонощието. Те ще продължат да бъдат на разположение на гражданите на област Бургас, но спазвайки предписанията за Националния оперативен щаб. "Не се колебайте да ни потърсите за помощ при връзка с институциите, за актуална..

публикувано на 16.03.20 в 11:13