Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бойчев: Без съгласие от съседи за регистрация на апартаменти или стаи за гости

Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът днес.
Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира  това предложение в законопроекта така:

 „Предлагам идеята „собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да имат съгласието на поне 50% от съседите в блока за настаняване на гости“ да отпадне от законопроекта. По време на дискусията в Комисията по туризъм стана ясно, че това ще е пречка за регистрационния режим на местата за настаняване. Логиката в промените е всички да бъдат равнопоставени, да няма сив сектор и да се стигне до опростен режим на регистрация“, заяви Бойчев.

Бургаският депутат обърна внимание и на акцент в Закона за туризма акцент, поставен върху Общинските съвети – как те да погледнат по-сериозно върху развитието на националните курорти в териториите им. „Подчертавам, че не става въпрос за увеличаване на данъците. Националните курорти, намиращи се в общините, формират голяма част от бюджетите им. В тях няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. Промените са опит за повече внимание от страна на кметовете и Общинските съвети да се реинвестират средства в курортите. Защото те са емблемата на туризма не само на конкретната община, но и на държавата“, заяви Бойчев по време на разискванията на второ четене за Закона за туризма.

Като член на ресорната комисия в парламента Димитър Бойчев коментира още, че няма как да се реинвестира целия приход от националните курорти. Но е важно част от тези постъпили финансови средства да се вложат, за да се поддържа инфраструктурата, озеленяването, осветлението и други дейности.

„Като вносител, искам да бъдем по-категорични, не става дума за децентрализация. Националните курорти не са много, туристическият данък се акумулира на 100% от тези общини, данък „сгради“ също. Това формира голяма част от бюджета на общините. Големите проекти като пречиствателни станции, ВиК инфраструктура се ще продължат да се осъществяват от държавата, което е факт“, допълни Бойчев.

Със законопроекта се прие изискване Общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма в общината. В програмата за реализация на общинския план за развитие се включва самостоятелен раздел с програма за развитие на туризма. Курортите ще бъдат обявявани за национални с решение на правителството по предложение на ресорния министър. След окончателните промени държавните курорти ще имат по-добра възможност да се развиват като туристическа дестинация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Радев от Ново село: Нека оставим политиката извън поделението

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:46
Костадин Костадинов

Възраждане, БСП и ИТН искат вот на недоверие на служебното правителство

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че опозицията внася искане за вот на недоверие към служебното правителство. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".  Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", което води до съмнение дали ще може да организира "честни избори"...

публикувано на 17.04.24 в 14:46

Даниела Божинова, ПП "Зелено Движение": Не бяхме част от най-важните решения на коалицията

Самостоятелно явяване или формат, различен от коалицията "ПП-ДБ", ще търсят за изборите за Европейски парламент и Народно събрание от партия "Зелено движение". Оттам посочват като причина липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. До решението стигнахме след сериозни дебати. На кантар бяха мненията за оставане в коалицията и..

обновено на 16.04.24 в 12:51
Кристиян Вегенин

Кристиян Вигенин е с най-много номинации за водач на листата на БСП за евровота

Структурите на БСП в цялата страна са готови за предстоящите избори, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и допълни, че все още не е уточнен водачът на листатата за европарламента. Въпреки че е с най-много номинации за водач на евролистата от структурите на партията в цялата страна, Кристиян Вигенин уточни, че решението тепърва..

публикувано на 15.04.24 в 17:36

"Зелено движение" няма да се коалира с ПП-ДБ за изборите на 9 юни

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

ЦИК ще решава кой ще е председател на РИК - Сливен

ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК Сливен, след като на днешните консултации при областния управите, парламентарно представените партии не бе постигнаха консенсус. Представителите на партия „Възраждане“ не се съгласиха с направените предложения и поискаха техен представител да оглави РИК.  Предложени бяха две кандидатури за председател –..

публикувано на 14.04.24 в 13:41

Партиите в Бургас не се разбраха за РИК, решиха да има четирима зам.-председатели

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия за изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни. Всички се съгласиха единствено за това да има четирима зам. председатели. ЦИК ще трябва да реши за разпределяне на ръководните позиции.  Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е..

публикувано на 14.04.24 в 12:13