Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 40% скок на илачи за гърло и главоболие без рецепта


Напрежение в аптеките заради драстично увеличени цени на най-масовите медикаменти, отпускани без рецепта. В края на миналата година изтече срокът, в който производителите нямаха право да искат повишение на цените с процент по-голям от инфлацията за периода. Докато Министерството на здравеопазването реагира със спешни промени в наредбата, притежателите на разрешителни са подали заявления за увеличение на цените. Наредбата е изготвена и тече 14 дневен срок за обсъждане. Незавършените процедури ще бъдат прекратени, но за тези които вече са влезли в сила цените са утвърдени, поясни Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия. За някои медикаменти скокът в цените достига 30-40%, уточни тя:

"От януари още са започнали да пристигат с увеличени цени широкоизползвани лекарства за болки от различен характер, противоалергични, за гърло използваните в този сезон. Например, едно от най-ползваните лекарства за главоболие, десет таблетки от 1.95 скача на 2.30 лв. Противоалергични хапчета от  3.80 на 4.40 лв.  С всяка следваща доставка пристигат нови лекарства с увеличени цени."  

Притежателите на разрешение за употреба формират цените но начин, който не е известен на широката общественост, а ежедневно фармацевтът е този, който се изправя срещу пациента, коментира Бургазлиева:

"Имат проблеми колегите-как да обясним, че лекарството, което миналата седмица си е взел, тази е с 1 лев или с два пъти по-висока цена. Недоволство, раздразнение, обида-трудно можеш да обясниш защо е така! "

70% от крайната цена в аптеката е делът, който получават производителите, останалите 30% е ДДС и надценката за търговеца на дребно, уточни Бургазлиева. Според нея  в сектора има твърде тежка регулационна политика.

Чуйте повече в прикачения файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят мъртви диви прасета в района на " Сините камъни"

Районът на природен парк „Сините камъни“ предстои да бъде обходен за установяване на диви мъртви прасета и дезинфекция на местата, реши Областната епизоотична комисия в Сливен. В операцията ще бъдат включени горски служители, планински спасители и военни.  От началото на годината досега в парка са открити 33 трупа на диви прасета. Всички проби са..

публикувано на 22.02.20 в 10:12

Мисис Бургас 2018 вече е редовен кръводарител

„Мисис Бургас 2018“ Вержиния Иванова вече е редовен кръводарител. След като стана носителка на титлата, красивата бургазлийка обеща да работи за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личния си пример. За пореден път тя даде кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и призова и други да я последват...

публикувано на 19.02.20 в 15:30

Няма шанс за нови отделения на болницата в Средец

Трудно могат да бъдат разкрити нови отделения в болницата в Средец. Това стана ясно след въпрос на общинския съветник Валери Ангелов към началника на лечебното заведение Ивайло Цанев. В момента действат две отделения – вътрешни болести и детско, каза д-р Цанев и добави: „Няма да има пациенти достатъчно за други отделения, тъй като..

публикувано на 15.02.20 в 13:35

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март

В страната има около 600 специалисти по дентална медицина, но голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това посочи, председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. В Бургас той представи програмата на Световния ден на оралното здраве. Акцент ще бъде именно денталното здраве на децата. Един от..

публикувано на 14.02.20 в 17:37

Антиспин кампания провежда РЗИ Бургас

През 2019 г. 340 840 души са  узнали своя ХИВ-статус, съобщават от РЗИ.  През периода 1986 – 12.02.2020 г. в България са регистрирани общо 3 312 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 28  ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям..

публикувано на 14.02.20 в 08:40
Снимката е илюстративна.

130 легла ще има в новата детска болница в Бургас

Започват процедурите по изграждането на специализираната многопрофилна детска болница в Бургас. За целта Общината е внесла предложение за промяна на подробния устройствен план на терена. Предвижда се болницата да се намира близо до УМБАЛ – Бургас и да има топла връзка към новото лечебно заведение. Към настоящия момент теренът е отреден за..

публикувано на 13.02.20 в 13:00

Софтуерни изисквания натоварват финансово аптеките

Непрекъснато променящи се софтуерни изисквания натоварват работата на фармацевтите и бавят пациентите, коментира предизвикателствата пред бранша Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия: „Изпълнителна агенция по лекарствата налага ново изискване, отново промени в софтуера, този път в системата за проследяване на..

публикувано на 10.02.20 в 13:48