Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Устойчив, но не прекалено оптимистичен, бюджет приеха в Приморско

Опозицията се усъмни във финансовата стабилност на общинатаУстойчив, но не прекалено оптимистичен. Достатъчен. Така  бюджетът на община Приморско за тази година определи кметът Димитър Германов. Рамката от 19 милиона лева бе приета без дебат в зала с мотива, че дискусиите са преминали в комисиите.

Бюджетът гарантира стабилно развитие. Набляга се на инфраструктурата, която е и в помощ на туризма, подчерта Германов и  посочи по-важните обекти в строителната програма:

„Продължаваме политиката да няма конфликт между различните населени места, според потребностите им, но и възможностите да направим инвестиции. Приключваме „Стамополу-Иглика“ /кръстовище с прилежащо благоустройство и достъп до плажа, паркинг-б.а./. Основният обект е пречиствателната станция, която очакваме да приключи до края на март. Вървят процедурите за изграждането на кръгово движение на входа на Приморско.“

Предвидени са ремонти на детските градини в Приморско и Китен, посетителски център в Ново Паничарево, асфалтиране на улици.  

В същото време подобаващи средства са отделени за социалните функции на общината, добави кметът Германов.

Осем общински съветници гласуваха „за“ бюджета, трима се въздържаха. Сред тях беше Стоян Василев от местната коалиция МИР. Мотивите му:

Финансово стабилната община Приморско приключи годината с 988 291 лева задължения неизплатени към доставчици. Поискахме справка към кои фирми дължим, получихме по параграфи, но там не се казва на кой и за какво. Имаме почти 1 милион лева несъбрани стари задължения. Имахме уверението, че ще се оптимизиран някой разходи, те не само, че не се оптимизират, а и вървят нагоре. И в същото време поискаха да гласуваме 10% увеличение на заплатите на общинската администрация.“

Василев отправи предложение всички негови колеги, както и висшия ешалон на администрацията да бъдат проверени от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КОМПИ/, което обаче не бе гласувано.  

Два екологични казуса занимаваха съветниците. Те приеха  декларация, с която се обявяват против изграждането на мидена ферма в близост до плаж Аркутино. Искането е на бургаското сдружение „Клуб за спортен риболов“.  

Съветниците отказаха да дадат съгласие за изготвянето на Подробен устройствен план за нов канализационен тласкател до пречиствателна станция Китен. Причината- заустването на пречистените води става в река Караагач, която отива към плажа на Китен и има голяма опасност от замърсяване подобно на това, което имаше преди няколко години в Лозенец.  

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенцията по заетостта призовава към използването на електронни услуги

С цел да не се допускат струпвания на множество хора и с оглед спазване на мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19, Агенцията по заетостта обръща внимание отново на възможностите, които предоставя Системата за сигурно електронно връчване (е-връчване) . Чрез нея клиентите ни могат да продължат да използват и електронната..

обновено на 01.04.20 в 18:00

Най-малко за парно и топла вода ще се плаща в Бургас

От днес парното и топлата вода са по-евтини с между 8 и 26 на сто за различните топлофикации в страната. Това е окончателното решение на енергийния регулатор, съобщи председателят му Иван Иванов. През април природният газ ще струва с 43% по-малко . През този месец синьото гориво ще струва 25 лева и 20 стотинки за мегават час без..

публикувано на 01.04.20 в 17:23
снимката е илюстративна

Община Созопол набира доброволци

Кризисният щаб на Община Созопол ще се включи в подпомагане дейността на други институции, отговорни за предотвратяване разпространението на коронавируса. В тази връзка стартира кампания за набиране на доброволци, които да съдействат на Общински кризисен щаб, като се включат в мероприятия по доставка на хранителни продукти, лекарства и продукти от първа..

публикувано на 01.04.20 в 16:53

Отменя се обсъждането на проекта за изменение на ОУП на Царево

Отменя се провеждането на обществено обсъждане на проекта за изменение на общия устройствен план на Община Царево, доклада за екологична оценка, доклада за оценка степента на въздействие и всички приложения към тях. То беше предвидено да се проведе от 17:30 часа на 13 април 2020 г. в залата на читалище „Георги Кондолов“ в град Царево. Обсъждането се..

публикувано на 01.04.20 в 16:40

Физическите лица правят годишно изравняване на осигуровките до края на април

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноскиза едноличните търговци, включително плащащи патентен данък иза земеделските стопани, избрали  да се облагат като еднолични търговци. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец  №6 с..

публикувано на 01.04.20 в 15:17

"Булевард Демокрация" - на 1 април

И Русе се присъедини към най-новата карта на България. Вече не се класираме по работна заплата, население или хубост, ами кой – колко вирусоносители има. Та, в Русе е приет с болестта човек, който се е върнал от Австрия, пробата му е положителна. Заразените у нас вече са общо 412, а излекуваните вече стават 20. Новите трима здрави нашенци са от..

публикувано на 01.04.20 в 15:02
снимката е илюстративна

Търси се концесионер на „Малък плаж – Лозенец“

Министерският съвет открива процедура за възлагане на концесия за морски плаж "Малък плаж - Лозенец", община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Срокът на концесията ще бъде 20 години, като р азмерът на минималното годишно концесионно възнаграждение..

публикувано на 01.04.20 в 12:14