Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Награждават победителите в конкурса "Млад разказвач"

Снимка: Община Бургас

Победителите в конкурса "Млад разказвач" ще бъдат наградени днес в Дома на писателя от 18.00 ч., съобщиха от Община Бургас. Литературното съревнование е учредено от Бургаска писателска общност, Община Бургас и семейство Радойнови през 2017 година. То отдава почит на паметта на големия бургаски разказвач Атанас Радойнов.

В настоящото ІV издание участваха 33 млади автори с 61 разказа.

Журито: Диана Радойнова - председател, Николай Фенерски и Динко Динков, излъчи двама лауреати:

1. Деница Пенчева, за разказа "Елена". І-ва възрастова група, на 22 години, от София.

2. Калоян Захариев, за разказа "По вертикала". ІІ-ра възрастова група, на 32 години, от София.

Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна, община Болярово. Завършва специалност българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Дългогодишен издател и главен редактор на вестник "Автограф" (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели.

Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски и турски език.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г. е председател на Дружество "Български писател" - Бургас.

Удостоен е с литературните награди - плакет "Пегас", плакет "Петко Росен" и Златен пегас за цялостно творчество. Почетен гражданин е на Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Троен албум събира най-доброто от Стефан Диомов

„Човек живее, работи и греши, но аз живея с усмивка и достойнство, защото смятам, че тези, които съм направил щастливи са много повече от онези, които съм огорчил“. Това призна пред БНР-Бургас обичаният композитор Стефан Диомов, който днес навършва 75 години и бе специален гост на предаването „Гларуси и шамандури.“ „Благодаря за приятелството и..

публикувано на 16.02.20 в 16:37

В Сунгурларе зарязаха лозята, от крайградската чешма потече червено вино (ГАЛЕРИЯ)

В Община Сунгурларе по стара българска традиция зарязаха лозята. Ритуали извършвани от древността припомниха на жители и гости на града защо е свързан този край с лозарството и винарството. Беше избран Царят  на лозята за 2020 година, а от крайградската чешма традиционно потече червено вино.  За 28 пореден път бяха обявени победителите на..

публикувано на 14.02.20 в 17:53

Представят цирка „Светът на чудесата“ в Бургас

Спектакълът циркът "СВЕТЪТ НА ЧУДЕСАТА" ще се проведе във Военния клуб в Бургас на 26 и 27 февруари от 17:00 часа и 19:00 часа, съобщиха от Община Бургас.  В програмата са включени спиращите дъха изпълнения с акробати, жонгльори, еквилибристи и балансьори, огромен танцуващ балон, светлинно шоу и много други изненади. Вълнуващото..

публикувано на 14.02.20 в 13:13

Отпускат повече пари за филми, снимани в Бургас

С 60 000 лв. да се увеличат средствата, предвидени за субсидиране на филми, заснети в Бургас през тази година. Предложението е на общинския съветник Веселин Пренеров. През миналата седмица 6 филмови продукции кандидатстваха за финансиране от Община Бургас . Според Пренеров досега предвидената сума от 100 000 лв. няма да е достатъчна за..

публикувано на 14.02.20 в 09:05

Традиционните кукерски игри в комплекс "Меден рудник" ще се проведат на 16-ти февруари

Традиционните кукерски игри отново ще покажат богатството на българските обичаи тази седмица в комплекс "Меден рудник". Празникът ще се проведе на 16 февруари, неделя. Негови организатори са местната група "Козият рог" и Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928", с подкрепата на Община Бургас. Игрите стартират с шествие от дома на царя на кукерите на..

публикувано на 13.02.20 в 14:56
Държавна опера - Бургас

Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера. Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи..

публикувано на 13.02.20 в 14:23

Завършват първите магистри на филиала на НХА в Бургас

Първите магистърски защити по специалност „Арт терапия“, във филиала на Национална Художествена Академия в Бургас ще се проведат днес. "Арт терапевтичен театър" и "Социални умения в авиационна среда за стюарди и пилоти" са сред темите, към които са се насочили шестимата дипломанти, разказва доцент д-р Румяна Панкова, завеждащ катедрата по..

публикувано на 13.02.20 в 13:04