Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март


В страната има около 600 специалисти по дентална медицина, но голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това посочи, председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. В Бургас той представи програмата на Световния ден на оралното здраве. Акцент ще бъде именно денталното здраве на децата.

Един от проблемите в денталната медицина е, че има свръхпроизводство на кадри, които обаче работят предимно в по-големите градове, посочи д-р Николай Шарков. „В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, там съотношението зъболекар – население е 1 към 300, а в някои случаи 1 към 200. Това е критична точка в това съотношение, защото оптимално трябва да е един зъболекар на 1200 души население. Това е голям проблем, защото имаме и свръхпроизводство на кадри. Това означава, че има и скрита безработица сред колегите“, обясни той.  

Както и в друг сектори на медицината, много млади специалисти се съблазняват да заминат и да работят в чужбината. Материалният стимул е основната причина за това, допълни Шарков. „От 2007 г. досега имаме около 1800 разписани сертификата за добра практика. Така се нарича документът, с който те могат да се регистрират в съответната страна членка на Европейския съюз и извън него“, посочи той.

Статистиката показва, че само 20 % от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по Националния рамков договор детският пакет е добър, обясни Шарков.

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март. Програмата ще започне от 15.30 ч. с консултации от доброволци. „Те ще обучават децата на 10 пункта как правилно се мият зъбите чрез специални обучителни модели. На доброволците ще могат да бъдат задавани всякакви въпроси за опазване на здравето на устата. Входът ще е свободен. Местата са ограничени. Те са 800 броя, но дори и да има правостоящи, те ще се чувстват комфортно“, посочи той.  От 16.30 ч. е предвиден спектакъл на Бургаския куклен театър.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Петко Желязков, джипи: Очакваме яснота за PCR тестовете

Държим на разделянето на потоците в поликлиниките, за да може хората с остри респираторни симптоми да не се смесват с тези с хронични заболявания, които идват за изписване на лекарства. Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков: "Пациентите да се обаждат първо на личния лекар и той да..

публикувано на 26.10.20 в 14:34

53 са населените места с аптеки в бургаския регион

Проблемът с липсата на аптеки в малките населени места продължава. Само в 53 населени места в бургаския регион има аптеки, като най-много са в областния център, каза председателят на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева:  От всички 253 аптеки договори със здравната каса имат 149. От тях 96 са в град Бургас.  Някой събира рецепти и ги..

публикувано на 25.10.20 в 10:18

Д-р Николай Шарков: Най-безопасното място, на което човек може да бъде, е зъболекарският кабинет

Стоматолозите работят при строго определени правила заради Covid-19, които са били разписани  още през март от Българския зъболекарски съюз, каза председателят му д-р Николай Шарков. Той твърди, че стоматологичните кабинети са едни от най-безопасните места. Причината са в исоката хигиена и дезинфекция, които са се спазвали, много преди да се появи..

публикувано на 24.10.20 в 16:34

Утре се въвеждат нови противоепидемични мерки

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души..

публикувано на 24.10.20 в 10:23

В област Сливен се затварят нощните заведения и се преустановяват тържествата на закрито до 2-ри ноември

В област Сливен се забраняват посещенията в дискотеки, барове и груповите празненства от днес  до 2 ноември. Това гласи заповед на областния управител Чавдар Божурски, разпространена от Областния кризисен щаб по повод нарастващата COVID епидемия в областта.    В този период няма да се допускат и празненства на закрито – сватби, кръщенета и др., се..

публикувано на 24.10.20 в 08:27

45 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

45 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 25 , а в ямболска 17 . В страната отчетените положителни проби са 1 589 при направени 9 831 пи си ар теста. Това е 16,2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа.  На първо място  е София с 594 положителни резултата, следва Пловдив със 147 и Благоевград със 109. Починали са..

публикувано на 24.10.20 в 07:53

До края на ноември поставят безплатно силанти на деца

Близо 20 хиляди деца ще бъдат обхванати в страната тази година по време на кампанията за поставяне на силанти. За пореден път родителите  имат възможност безплатно да се консултират и да се възползват от манипулацията. Тя е безболезнена и цели опазване оралното здраве.Инициативата беше представена днес пред бургаски  зъболекари. Тя ще продължи до..

публикувано на 23.10.20 в 15:11