Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март


В страната има около 600 специалисти по дентална медицина, но голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това посочи, председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. В Бургас той представи програмата на Световния ден на оралното здраве. Акцент ще бъде именно денталното здраве на децата.

Един от проблемите в денталната медицина е, че има свръхпроизводство на кадри, които обаче работят предимно в по-големите градове, посочи д-р Николай Шарков. „В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, там съотношението зъболекар – население е 1 към 300, а в някои случаи 1 към 200. Това е критична точка в това съотношение, защото оптимално трябва да е един зъболекар на 1200 души население. Това е голям проблем, защото имаме и свръхпроизводство на кадри. Това означава, че има и скрита безработица сред колегите“, обясни той.  

Както и в друг сектори на медицината, много млади специалисти се съблазняват да заминат и да работят в чужбината. Материалният стимул е основната причина за това, допълни Шарков. „От 2007 г. досега имаме около 1800 разписани сертификата за добра практика. Така се нарича документът, с който те могат да се регистрират в съответната страна членка на Европейския съюз и извън него“, посочи той.

Статистиката показва, че само 20 % от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по Националния рамков договор детският пакет е добър, обясни Шарков.

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март. Програмата ще започне от 15.30 ч. с консултации от доброволци. „Те ще обучават децата на 10 пункта как правилно се мият зъбите чрез специални обучителни модели. На доброволците ще могат да бъдат задавани всякакви въпроси за опазване на здравето на устата. Входът ще е свободен. Местата са ограничени. Те са 800 броя, но дори и да има правостоящи, те ще се чувстват комфортно“, посочи той.  От 16.30 ч. е предвиден спектакъл на Бургаския куклен театър.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма шанс за нови отделения на болницата в Средец

Трудно могат да бъдат разкрити нови отделения в болницата в Средец. Това стана ясно след въпрос на общинския съветник Валери Ангелов към началника на лечебното заведение Ивайло Цанев. В момента действат две отделения – вътрешни болести и детско, каза д-р Цанев и добави: „Няма да има пациенти достатъчно за други отделения, тъй като..

публикувано на 15.02.20 в 13:35

Антиспин кампания провежда РЗИ Бургас

През 2019 г. 340 840 души са  узнали своя ХИВ-статус, съобщават от РЗИ.  През периода 1986 – 12.02.2020 г. в България са регистрирани общо 3 312 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 28  ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям..

публикувано на 14.02.20 в 08:40
Снимката е илюстративна.

130 легла ще има в новата детска болница в Бургас

Започват процедурите по изграждането на специализираната многопрофилна детска болница в Бургас. За целта Общината е внесла предложение за промяна на подробния устройствен план на терена. Предвижда се болницата да се намира близо до УМБАЛ – Бургас и да има топла връзка към новото лечебно заведение. Към настоящия момент теренът е отреден за..

публикувано на 13.02.20 в 13:00

До 40% скок на илачи за гърло и главоболие без рецепта

Напрежение в аптеките заради драстично увеличени цени на най-масовите медикаменти, отпускани без рецепта. В края на миналата година изтече срокът, в който производителите нямаха право да искат повишение на цените с процент по-голям от инфлацията за периода.  Докато Министерството на здравеопазването реагира със спешни промени в наредбата,..

публикувано на 12.02.20 в 14:53

Софтуерни изисквания натоварват финансово аптеките

Непрекъснато променящи се софтуерни изисквания натоварват работата на фармацевтите и бавят пациентите, коментира предизвикателствата пред бранша Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия: „Изпълнителна агенция по лекарствата налага ново изискване, отново промени в софтуера, този път в системата за проследяване на..

публикувано на 10.02.20 в 13:48

Преместиха и обновиха здравната служба в Китен

Медицинският кабинет в Китен вече се помещава в общинската сграда, в която до този момент се ползваше от полицията на Ул. Здравец 1А, съобщават от кметството. На помещенията е направен освежителен ремонт и са преустроени, така че да отговарят на всички изисквания за здравните кабинети. Обособени са лекарски кабинет, манипулационна и..

публикувано на 10.02.20 в 09:52

В Община Сунгурларе собствениците на домашни птици трябва да обявят броя им

Във връзка с превантивните и ограничителни мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването „инфлуенца по птиците“ (грип) на територията на община Сунгурларе, Общинската администрация в Сунгурларе приканва всички собственици на домашни птици, в срок до 17.02.2020 г. /понеделник/ включително, да съобщят за броя и вида на..

публикувано на 07.02.20 в 17:29