Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март


В страната има около 600 специалисти по дентална медицина, но голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това посочи, председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. В Бургас той представи програмата на Световния ден на оралното здраве. Акцент ще бъде именно денталното здраве на децата.

Един от проблемите в денталната медицина е, че има свръхпроизводство на кадри, които обаче работят предимно в по-големите градове, посочи д-р Николай Шарков. „В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, там съотношението зъболекар – население е 1 към 300, а в някои случаи 1 към 200. Това е критична точка в това съотношение, защото оптимално трябва да е един зъболекар на 1200 души население. Това е голям проблем, защото имаме и свръхпроизводство на кадри. Това означава, че има и скрита безработица сред колегите“, обясни той.  

Както и в друг сектори на медицината, много млади специалисти се съблазняват да заминат и да работят в чужбината. Материалният стимул е основната причина за това, допълни Шарков. „От 2007 г. досега имаме около 1800 разписани сертификата за добра практика. Така се нарича документът, с който те могат да се регистрират в съответната страна членка на Европейския съюз и извън него“, посочи той.

Статистиката показва, че само 20 % от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по Националния рамков договор детският пакет е добър, обясни Шарков.

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март. Програмата ще започне от 15.30 ч. с консултации от доброволци. „Те ще обучават децата на 10 пункта как правилно се мият зъбите чрез специални обучителни модели. На доброволците ще могат да бъдат задавани всякакви въпроси за опазване на здравето на устата. Входът ще е свободен. Местата са ограничени. Те са 800 броя, но дори и да има правостоящи, те ще се чувстват комфортно“, посочи той.  От 16.30 ч. е предвиден спектакъл на Бургаския куклен театър.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Фитнес инструктор: Имуностимулантите не гарантират качествен имунитет

Конкретни правила са необходими за формирането на силен имунитет. Поддържането на добра хигиена и правилна храна, комбинирана със спорт, са ключът за успешното справяне със сезонния грип и коронавируса.  Познаването на особеностите на тялото и създаването на индивидуален план са отправна точка към добрия имунитет, коментира персоналният треньор..

публикувано на 30.10.20 в 08:59

В Ямбол не достигат легла за пациенти с коронавирус

По-строги мерки заради повишения брой заразени с kоронавирус, влизат в сила от днес в Ямболска област. Инфекциозното отделение на областната болница е пълно, а други лечебни заведения нямат разрешение да приемат Covid болни.  Всички читалища и пенсионерски клубове прекратяват дейността си за две седмици, обяви след заседанието на медицинския щаб..

публикувано на 28.10.20 в 08:37

101 нови случая на коронавирус в бургаска област

101 са новите  случаи на коронавирус в бургаска област за изминалато денонощие  показват данните на Единния информационен протал.В сливенски регион са 19, в ямболски  26 .2 569 са регистрираните в страната.Това е  23 на сто от направените тестове - общо 11 226. 25 души са починали. 293-ма са оздравели. 145 пациенти са в  интензивни отделения от общо..

публикувано на 28.10.20 в 08:11

От 29-ти октомври гимназистите ще учат онлайн, преустановяват се извънкласните занимания и се затварят нощните заведения в цялата страна

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се въвеждат нови   противоепидемични мерки за цялата страна: Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование; Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения; Преустановяват се груповите извънкласни дейности и..

публикувано на 27.10.20 в 19:59
Снимката е илюстративна

Д-р Пламен Панайотов: Могат да помогнат медиците в периферията на Ковид пандемията

Личните лекари вече са на първа линия в борбата с коронавируса, в помощ сега могат да са медици в периферията на Ковид пандемията. Това коментира пред БНР Бургас зам. председателят на регионалното сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Пламен Панайотов.  „В тази критична обстановка на всички нива има недостиг на кадри. Всички са..

публикувано на 27.10.20 в 16:03
Снимката е илюстративна

Д-р Цветомир Цветков: Забраната на планови операции ще рефлектира на общата заболеваемост

Отлагането на плановите операции в болниците ще влоши финансовото им състояние и ще рефлектира на общата заболеваемост на пациентите. Мерките не са оправдани в области, които не са в червената зона за разпространение на коронавирус, смятат от Регионалната лекарска колегия в Бургас. Преустановяване на плановите операции, без да се нарушава..

публикувано на 27.10.20 в 15:08

Д-р Петко Желязков, джипи: Очакваме яснота за PCR тестовете

Държим на разделянето на потоците в поликлиниките, за да може хората с остри респираторни симптоми да не се смесват с тези с хронични заболявания, които идват за изписване на лекарства. Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков: "Пациентите да се обаждат първо на личния лекар и той да..

публикувано на 26.10.20 в 14:34