Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Сунгурларе зарязаха лозята, от крайградската чешма потече червено вино (ГАЛЕРИЯ)

16
Снимка: Свобода Атанасова
В Община Сунгурларе по стара българска традиция зарязаха лозята. Ритуали извършвани от древността припомниха на жители и гости на града защо е свързан този край с лозарството и винарството. Беше избран Царят  на лозята за 2020 година, а от крайградската чешма традиционно потече червено вино. 

За 28 пореден път бяха обявени победителите на традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино.  От близо 50 участници в надпреварата, победителите са 10. На първите три места производителите на домашно вино получиха бурета, а на призовото първо то беше с най-голяма вместимост. Цар на лозята за втора поредна година стана  Дяко Желев Янков:

"Какво е да си цар ли, ми много хубаво е. За 4-5-та поредна година участвам, бил съм на второ място, а тази година на първо за нашето вино шардоне и Цар на лозята за 2020 година, но с реколта 2019-та."

В местността „Ичмята“ царят на лозята и  кметът на общината Георги Кенов спазиха традицията и подрязаха лозята. С това очакваме да имаме добра  реколта, която да даде хубаво вино, каза той и уточни:

"Отваряме една нова страница за нашата община. Имаме гости от Русия, от Турция. Имаме проект, по който работим и стартира сега, той е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция в периода 2014-2020 г., с приоритетна ос „Околна среда”.
Партньори по проекта са  общините Сунгурларе и Сюлоглу, Турция – партньор по проекта, който е насочен към подобряване на състоянието на природно местообитание  „Балкано-панонски церово-горунови гори“ в защитени зони по Натура 2000 „Котленска планина“ и „Горна Луда Камчия“ в Община Сунгурларе, също и защитена зона „Кованкая“ в Община Сюлоглу, чрез изпълнение на дейности за опазване на природата.
Проектът е насочен към изпълнението на специфична цел: „Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общи природни ресурси чрез инициативи за сътрудничество в трансграничната зона. Кандидатстваме и по норвежката програма, която е свързана също с куртурни мерки, а нашата област минералните извори и "Ичмята ” ще бъдат един културен център и ще заеме Сунгурларе достойно място в европейската общност...",
посочи той

А славата на Сунгурларе може и да е град на гроздето и виното, но имаме и мнотго проекти по които работим сега. Като съвместният между България и Турция, добави Георги Кенов:


"Имаме и инфраструктурни обекти, които успяхме да приключим. Много актуална тема е и еколозията, цял свят е настръхнал по проблема с управлението на отпадъците, така че и това следим.
Знаете, че сме най-големият износител на вино за европейските пазари и за Русия, също и за Скандинавските страни."


А сертификатите ще помогнат на сунгурларското вино, което има безспорни качества, да придобие и международен авторите, посочи кметът на Сунгурларе Георги Кенов.


Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Троен албум събира най-доброто от Стефан Диомов

„Човек живее, работи и греши, но аз живея с усмивка и достойнство, защото смятам, че тези, които съм направил щастливи са много повече от онези, които съм огорчил“. Това призна пред БНР-Бургас обичаният композитор Стефан Диомов, който днес навършва 75 години и бе специален гост на предаването „Гларуси и шамандури.“ „Благодаря за приятелството и..

публикувано на 16.02.20 в 16:37

Награждават победителите в конкурса "Млад разказвач"

Победителите в конкурса "Млад разказвач" ще бъдат наградени днес в Дома на писателя от 18.00 ч., съобщиха от Община Бургас. Литературното съревнование е учредено от Бургаска писателска общност, Община Бургас и семейство Радойнови през 2017 година. То отдава почит на паметта на големия бургаски разказвач Атанас Радойнов. В настоящото ІV..

публикувано на 14.02.20 в 16:34

Представят цирка „Светът на чудесата“ в Бургас

Спектакълът циркът "СВЕТЪТ НА ЧУДЕСАТА" ще се проведе във Военния клуб в Бургас на 26 и 27 февруари от 17:00 часа и 19:00 часа, съобщиха от Община Бургас.  В програмата са включени спиращите дъха изпълнения с акробати, жонгльори, еквилибристи и балансьори, огромен танцуващ балон, светлинно шоу и много други изненади. Вълнуващото..

публикувано на 14.02.20 в 13:13

Отпускат повече пари за филми, снимани в Бургас

С 60 000 лв. да се увеличат средствата, предвидени за субсидиране на филми, заснети в Бургас през тази година. Предложението е на общинския съветник Веселин Пренеров. През миналата седмица 6 филмови продукции кандидатстваха за финансиране от Община Бургас . Според Пренеров досега предвидената сума от 100 000 лв. няма да е достатъчна за..

публикувано на 14.02.20 в 09:05

Традиционните кукерски игри в комплекс "Меден рудник" ще се проведат на 16-ти февруари

Традиционните кукерски игри отново ще покажат богатството на българските обичаи тази седмица в комплекс "Меден рудник". Празникът ще се проведе на 16 февруари, неделя. Негови организатори са местната група "Козият рог" и Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928", с подкрепата на Община Бургас. Игрите стартират с шествие от дома на царя на кукерите на..

публикувано на 13.02.20 в 14:56
Държавна опера - Бургас

Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера. Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи..

публикувано на 13.02.20 в 14:23

Завършват първите магистри на филиала на НХА в Бургас

Първите магистърски защити по специалност „Арт терапия“, във филиала на Национална Художествена Академия в Бургас ще се проведат днес. "Арт терапевтичен театър" и "Социални умения в авиационна среда за стюарди и пилоти" са сред темите, към които са се насочили шестимата дипломанти, разказва доцент д-р Румяна Панкова, завеждащ катедрата по..

публикувано на 13.02.20 в 13:04