Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови специалности в училищата в област Бургас

Снимка: Радио Видин

Няколко нови специалности ще предложат училищата на територията на област Бургас за учебната 2020/2021 година. Увеличава се и броят на паралелките. ПГ по морско корабоплаване и риболов „Св.Никола“- Бургас  ще приема ученици в задочна формма по специалност Корабостроителен техник. В Обединено училище „Христо Ботев“, в созополското село Росен, ще обучават камериери.

През 2019 приемът на ученици е осъществен в 134 паралелки,  сега са одобрени 144. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по заетост, ръководено от заместник - областния управител Владимир Крумов.

По данни на Регионално управление образование (РУО), броят на завършващите VII клас ученици през 2020 година е 3996. Общо за областта държавен план-прием за учебната 2020/2021 год. предлагат 55 образователни институции: 17 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии (общински и 1 частна), 25 средни училища (1 вечерно), 5 обединени училища, Спортно училище „Юрий Гагарин” – гр. Бургас, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” - гр.Бургас.

13 са училищата, които ще предложат нови специалности.

Средно училище „Никола Вапцаров“- гр. Айтос – Компютърен график

Средно училище „Христо Ботев“- гр. Айтос – Графичен дизайн

ПГЕЕ „К. Фотинов“- Бургас- Техник по комуникационни системи

ПГСАГ „ К. Фичето“- Бургас – Брокер/Недвижими имоти

Средно училище „Д.Дебелянов“- Бургас- Компютърен график

Средно училище „Епископ К. Преславски“- Бургас- Организатор Интернет приложения

Средно училище „Константин Петканов“ – Бургас – 2 специалности: Икономист- информатик и Графичен дизайнер

Средно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ – Созопол – Софтуерни и хардуерни науки

Средно училище „Н.Вапцаров“- Царево- Сервитьор/Барман

До настъпването на новата кампания по прием предстои 2 основни училища в област Бургас да бъдат преобразувани в обединени. Това ще им даде възможност да предложат професионална подготовка след 7 клас.

В училище „Васил Лески“, кв. „Горно езерово“, Бургас, желаещите да продължат своето обучение ще могат да го направят в професия „Работник в заведенията за хранене и развлечение“. Училище „Св. П. Хилендарски“ в гр. Каблешково ще предложи професия „Работник в озеленяването“. С тези промени се цели да бъде улеснен достъпа до образование, както и да се намали рискът от отпадане от образователната система.

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”, с прием в 5-ти клас. Комисията утвърди три паралелки.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Виртуален празник на буквите организираха от училището в Свети Влас

С виртуален Празник на буквите децата от I “б“ клас към ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“- Св. Влас отбелязаха усвояването на българската азбука. Тържеството беше проведено дистанционно, като всяко дете, от собствения си дом, изпълни стихове, посветени на малките знаци, които откриват света и дават перспектива и бъдеще на всеки един от нас...

публикувано на 06.04.20 в 13:26

Обмислят се електронни кандидатстудентски изпити в БСУ

Обмисля се вариант за електронно провеждане на кандидатстудентските изпити в Бургаския свободен университет. Това каза за БНР Бургас ректорът проф. дпн Галя Христозова. Тя допълва, че п роцесът на записване на бъдещите студенти не е нарушен, защото както до сега, това се случва онлайн на страницата на университета. "Могат да се подадат..

обновено на 06.04.20 в 13:14

Учебният процес в бургаския университет "Проф.д-р Асен Златаров" продължава нормално

Учебният процес в бургаския университет "Проф.д-р Асен Златаров" продължава нормално и за двете форми – редовно и задочно. Предвид извънредните обстоятелства,  обучението се осъществява дистанционно. Използват се успешно платформите от студенти и преподаватели. Практическите занятия и приемните изпити са отложени назад във времето. Това обясни..

обновено на 06.04.20 в 08:09
архив

Бургаските студенти ще получават стипендии според своя успех и активност в обучението

Правила за насърчаване и подкрепа на ученици и студенти с изявени постижения бяха одобрени от бургаските съветници. Това ще се случи по програмите „Бургаски деца“ и „Успешни студенти“, обяви проф Сотир Сотиров от ГЕРБ: "Това е продължение на много успешната програма "Успешни деца", като в нея са допълнени и успешните студенти. Като се дава..

публикувано на 04.04.20 в 14:07

Дистанционното обучение през погледа на Татяна - осмокласничка от Морското училище

Дистанционното обучение ни кара да сме по-отговорни и в часовете се стараем много повече. Това сподели Татяна Захариева от VIII "Б" клас на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола". Онлайн уроците са сближили учители и ученици. Благодарение на иновациите, те са споделили най-личните кътчета в домовете си. "Връзката между..

публикувано на 03.04.20 в 11:56

Весела Иванова, СРСНПБ: И в трудни времена българският учител показа, че е ключова фигура

Учителското съсловие отново показа, че може и контролира нишките на живота. Това смята  Весела Иванова, п редседател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България за  Област Бургас. Тя припомня, че в миналото кметът, попът и даскалът са били ключовите фигури в обществото. Споделяме мнението на Весела Иванова.  "Както..

публикувано на 03.04.20 в 11:46

Още 14 училища от Бургас и региона се включиха в кампанията за даряване на средства

Още 14 училища от Бургас и региона се включиха в кампанията за даряване на средства за борба с разпространението на COVID 19. Средствата са от фонда за социално-битовото и културно обслужване (СБКО) на учителите и служителите. "Учителят е признателен и състрадателен! Всеки от нас знае какво дава в създалото се положение на епидемиологична обстановка,..

публикувано на 02.04.20 в 17:17