Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слагат таван на субсидиите в земеделието и животновъдството

Снимка: архивНамаление на директните плащания и таван на субсидиите се планират за следващия програмен период за земеделието и животновъдството. 900 милиона лева са налети в Бургаска област за изминалите седем години в двата сектора. 460 договора са сключени по програмата за „Развитие на селските райони“. 
Нови принципи очакат стопаните през новия 7-годишен програмен период. Това обяви в Бургас Мария Стефанова, експерт от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ):

"Това, което е важно да се знае е, че ЕК предлага да се намалят плащанията над 60 хил евро и таван от 100 хиляди евро.", каза тя. 

Затягат се и мерките за контрол от 2022 година. Проверките на място ще бъдат заменени от мониторинг на площите, чрез използване на сателитни снимки в реално време, дали тези площи през цялата година се обработват. 

По линия на европейските фондове за земеделските производители и от националния бюджет са  изплатени през настоящия програмен период  от 2014 година до сега близо 860 милиона лева в област Бургас Това обяви заместник-министърът на земеделието Лозана Василева:

"Акцентът за нас в тази програма е подпомагане на животновъдството и инвестиции за подобряване на биосигурността.  Знаете, че имаме проблеми с епизоотиите - африканската чума по свинете (АЧС). Предни години по дребни преживни животни", добави Василева.

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат да се предприемат мерки за защита на гражданите и бизнеса и справяне с икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка, съобщават от пресцентъра на партията. За целта те са внесли докладна записка в Общински съвет я Бургас.  Те предлагат безплатна детска кухня и  домашен..

публикувано на 28.03.20 в 09:33

ГЕРБ предлага икономически мерки за гражданите и бизнеса в Бургас

Да бъдат приети мерки за защита на гражданите и бизнеса в Бургас. Това предлагат, в извънредна докладна записка, общинските съветници от групата на ГЕРБ. Предложенията са свързани с икономическите последици,  вследствие на усложнената епидемиологична обстановка. Общинските съветници внесоха своите предложения ден след като..

публикувано на 25.03.20 в 10:21

Парламентарната група на ГЕРБ дарява 100 000 лв. за борба с коронавируса

Парламентарната група на ГЕРБ дарява 100 000 лв. за борба с коронавируса. Сумата е от месечните възнаграждения на всички народни представители от партията. Средствата ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. Те ще постъпят в откритата наскоро от ведомството дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия..

публикувано на 23.03.20 в 17:51

Президентът наложи частично вето на закона за извънредните мерки

Президентът Румен Радев обяви, че връща за повторно обсъждане приетия в петък от Народното събрание Закон за мерките при извънредно положение. Държавният глава обяви това в нарочно обръщение. По-рано представители на бизнеса призоваха президента да наложи вето върху някои от мерките, които според тях няма да постигнат желания ефект...

публикувано на 22.03.20 в 12:12

Депутатите от ГЕРБ-Бургас са 24 часа разположение на гражданите

Народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас заявяват подкрепа и готовност да помагат на своите съграждани 24 часа в денонощието. Те ще продължат да бъдат на разположение на гражданите на област Бургас, но спазвайки предписанията за Националния оперативен щаб. "Не се колебайте да ни потърсите за помощ при връзка с институциите, за актуална..

публикувано на 16.03.20 в 11:13

Живко Господинов е преизбран за председател на БСП - Бургас

Досегашният общински председател на БСП -Бургас Живко Господинов беше преизбран за нов мандат по време на провелата се днес конференция на партията. Той събра 128 от гласовете.  Другият номиниран за председател беше Стоян Коларов, който събра 55 гласа. На конференцията в Бургас присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

публикувано на 07.03.20 в 18:49

БСП Бургас: Категорично заставаме зад идеята за медицински факултет в Бургас

Общинските съветници на БСП – Бургас изпратиха официална позиция, в която изразяват  своето възмущение и остро несъгласие с изразената позиция пред медиите на народните представители от ПГ на „БСП за България”доц. д-р Георги Иванов, д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов. Повод за това е  тяхно питане до министъра на здравеопазването. В своите..

публикувано на 05.03.20 в 17:16