Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият ОУП на Царево - трябва да се изграждат нови водоеми

Последният вариант е най-щядящ природата, но при внимателно застрояване

Снимка: МРРБ

Вижда ли се краят на сагата с Общия устройствен план на Царево? В края на март предстои неговото обществено обсъждане в морския град, а документите за него са качени на страницата на регионалното министерство. 

Първият Общ устройствен план, който придоби характер на скандален документ, предвиждаше сериозно застрояване в Община Царево, включително и в природния парк. Планът беше обжалван от екологични организации, но през 2014-та година ВАС отхвърли техните становища. Още същата година, тогавашният регионален министър Десислава Терзиева го отмени и разпореди изготвянето на нов. Документът трябва да регламентира урбанизирането на региона, като това се прави балансирано спрямо възможностите и отчитайки природните ресурси. А те не са малко. На територията на Царево попадат Природния парк „Странджа“, два резервата, три природни забележителности и осем защитени местности. Ето и какво пише в нетехническото резюме на екологичната оценка:

За  целите  на  документа  е  направена  прогноза за демографското развитие за период 2014 –2035 г. Реалистичната е, че към 2035 г., тя ще има население от малко над 10 000 души. При  този  вариант  икономиката  на  общината  ще  бъде  във  възход,  който  ще отслабне към края на периода. Очаква се нивата на раждаемост и смъртност да се подобрят,  но  не  достатъчно,  за  да  осигурят  положителен  естествен  прираст.  По-значително нарастване на населението ще има в селищата с доказани туристически качества. Причина  за  това  ще  е  механичният прираст,  породен  от  прилива  на работна  ръка  и  най-вече  от  хора,  закупили  второ  жилище на  територията  на общината.

Относно инфраструктурата:

Проектът  предвижда  пътят Царево – Резово да  се  реконструира  между 3-ти и 13-ти км.  Поради малкия габарит се налага  уширение или направа на изцяло ново трасе на отделни места. Ще  се  реконструира  и  участъкът  от  Ахтопол  до  Синеморец, където да се оформят и банкети. По  този  път  са предвидени обходни трасета на град Ахтопол и село Варвара. При село Резово ново трасе ще води към бъдещия ГКПП. В процес на реализация е инженеринг на съоръжения по път Царево – Резово - стоманобетонови  мостове при осми и девети километър и сводов водосток. Предвижда  се  и  нова  пътна  връзка  между  Кости,  Бродилово  и Ахтопол.

Относно електрозахранването - разширяването и развитието на нови жилищни зони в Царево и Синеморец, както и увеличаването на  туристическата  база  в  тях,  изисква  изграждане  на  нови трансформаторни постове, пише в документа. За останалите населени места, съществуващите съоръжения трябва да бъдат реконструирани и мощностите да бъдат увеличени.

Подобна препоръка има и за водата. Разширяването  и  развитието  на  нови  жилищни зони  в  Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и разширението на туристическата база в тях, изисква изграждане на нови водоеми. Развитието на населените места - Фазаново, Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи като тилови туристически центрове  и  увеличаването  на  броя  на  леглата  в  тях  също  изисква изграждане  на нови водоеми. До момента има прединвестиционно проучване за водните цикли на Царево и Ахтопол. Трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен работен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. Трябва да се предвидят  канализационни мрежи  за  всички  селища.

А относно застрояването – на няколко имота в местността Кумкъшла (къмпинг Корал) няма да може да се строи, заради наличието на дюни. Отпада възможността за грандиозното голф игрище във Варвара. Вилното застрояване там се съсредоточава в част от местностите Гробищата и Поста. За Ахтопол отпада застрояването западно от Коросията, вилна зона ще се изгради в местността Лозята, предвидено е това да се случи на 35% от нея. В Синеморец трябва да се регламентира ромският квартал, намалена е южната вилна зона. В Бутамята е предвиден къмпинг. За местността Поляните е заложена вилна зона с намалени показатели. Разширението на Резово също е редуцирано.

Затрояването в определени имоти, които са посочени в плана, може да доведе до унищожаване на влажни зони и да наруши популацията на някои видове горски прилепи, пише още в документа. В  крайбрежната  Черноморска част,  където  се  предвижда устройствена  намеса,  какъвто е  случаят  с  къмпинг  „Корал”, се  очакват  заплахи  като унищожаване  на  стари  и хралупати  дървета,  убежища на  горски  видове  прилепи, пресушаване  на  малки  водни басейни  и  влажни  зони –местообитания на блатни костенурки и земноводни. Относно защитени зони се посочва, че не се очакват драстични промени. Ще бъдат урбанизирани 506.65 хектара от природния парк.  

Заключението и на експертите е, че застрояването трябва да се извърши така, че да запази флората и фауната в защитените зони.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кога ще има правила за свободното къмпингуване?

В гората на залива Вромос за поредна година изникна незаконно селище от кемпери, каравани и палатки. Местната власт в момента няма никакъв механизъм за налагане на санкции, алармира кметът на Черноморец Росен Деспов. Законът за Черноморското крайбрежие отвори врата за настаняването на палатки и кемпери в частни, общински и държавни земи, а..

публикувано на 24.06.21 в 17:38

Правят продължение на крайбрежната алея в кв. „Василико” в Царево

Правят продължение на крайбрежната алея в кв. „Василико” до църквата „Успение Богородично” в Царево. Дейснотитие започнаха днес и се финансират по проект “Пътища към наследството” по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020.Символичната първа копка бе направена от кмета на Община Царево инж. Георги..

публикувано на 24.06.21 в 15:15

Откриха пътя от Голямо Буково до местния манастир

Ремонтираната отсечка от средецкото село Голямо буково до местния манастир беше официално открита днес. Четири километровият участък е реновиран по програмата за трансгранично сътрудничество между община Средец и турската Пехливанкьой. Привличане на повече туристи, за да опознаят Странджа, местността около Голямо Буково и местния..

публикувано на 24.06.21 в 15:10

Българите с интерес да прехвърлят парите си в НОИ ще са все по-малко

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хиляди жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, като вземат само една пенсия. Все още не са финализирани наредбите, които прецизират как точно ще бъдат..

публикувано на 24.06.21 в 13:36

Кметът Николай Димитров инспектира аварийното възстановяване на настилка и подпорна стена в Обзор

Кметът на Община Несебър Николай Димитров провери изпълнението на текущи ремонти, инфраструктурни обекти и визията на град Обзор, очакващ да посрещне туристи от страната и чужбина, както и да обсъди важни аспекти от развитието на града с жителите му.  Първата му среща бе в модерната читалищна сграда-  секретарят на НЧ „Изгрев“ Женя Георгиева  получи..

публикувано на 23.06.21 в 16:52

Министър Асен Личев упълномощи Зинка Стойкова да изпълнява правомощията на директор на РИОСВ - Бургас

Министърът на околната среда и водите Асен Личев упълномощи днес Зинка Кирилова Стойкова да изпълнява правомощията на директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас. Стойкова е била до този момент началник на отдел „Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и КПКЗ“ в дирекция „Контролна..

публикувано на 23.06.21 в 14:39

Международният морски форум ще се излъчва и онлайн

Международният морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност”, който ще се състои в Конгресния център в Пристанище Бургас на 25 юни, ще излъчва онлайн на живо в сайта на „Пристанище Бургас” ЕАД. Така, желаещите да проследят дискусиите, но не могат да присъстват ще имат тази възможност да го направят на следния линк:..

публикувано на 23.06.21 в 11:55