Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роза Боянова провокира читателите с "АЛТ. Стиховете, които ме избраха"

"АЛТ. Стиховете, които ме избраха"е заглавието на новата книга с избрани стихове на Роза Боянова, която ще бъде представена от Иван Гранитски - издател, литературен критик и поет, днес от 18 часа в Дом на писателя - Бургас.

Съставител и редактор на книгата е бургаския поет Иван Брегов, художник на корицата - Румен Михайлов.

Читалище "Любен Каравелов 1940" е организатор на Премиерата-рецитал "АЛТ. Стиховете, които ме избраха. Гласът, със който ви говоря. АЛТ".  До поетесата ще  застанат три млади дами - стихове ще чете Грета Коцева, ще акомпанират Самира Алваш - пиано и  Ива Тошева с авторска музика.

В предисловието към новата книга на Роза Боянова  "АЛТ" Николай Гундеров, който е редактор на други две книги на поетесата, пише: "Мисля, че съвършената поезия може да бъде завършена само от читателя. Единствено той е в състояние да излезе от строгия тъмничен затвор на думите и да влезе в безграничната свобода на въображението, ако разбира се, зад всичко това стои истинския поетически дар. И това прави Роза Боянова - отваря рамките, пуска вулкана Фуджи, полъха на вятъра и не се притеснява въобще за кройките на кимоното си.".

И още едно мнение за поезията на Роза Боянова - думи на Красимир Кунчев, писани за книгата "Чернови на млечен път" (2011). Но те звучат актуално и днес, когато Роза Боянова представя новата си книга "АЛТ": "Пред вас стоят поредните стихове, които могат да просълзят по време на артистични поетически четения дори достолепни матрони и случайно влезли на топло клошари. (Лично съм наблюдавал този ефект в камерни салони, изпълнени от изразителния алт  на поетесата.) Само че това са стихове, които звучат с пълна сила и при четенето в самота от опитни читатели интелектуалци, с вкус към метафорично облеченото философско послание.".

Роза БОЯНОВА е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Първата се казва "Жадна вода" и излиза през 1984 г. в издателство "Хр. Г. Данов" - Пловдив, донасяйки на поетесата Националната награда за дебют "Владимир Башев". Книгата "Далечен диптих", издадена в "Либра Скорп" през 2007 г. е удостоена с националната награда за лирика "Иван Пейчев".

Стихосбирката на Роза Боянова "Медът на поезията" е преведена и издадена в Скопие (2009) и в Букурещ (2011). В момента в издателство  "Макавей" Скопие е под печат  книгата Ѝ "Обратна гравитация".

Нейни стихове са превеждани на английски, руски, немски, украински, гръцки, турски, полски, хърватски  и румънски език.

Роза Боянова е създател на Литературно студио "Митични птици" към читалище "Л. Каравелов 1940" и е сред учредителите на Майски срещи на славянските творци "Свято слово" и Международния литературен конкурс за младежи "Изкуство против дрогата".

Член на Съюза на българските писатели.  Председател на Сдружение Бургаска писателска общност (2015-2018 г.) Почетен гражданин на Бургас.

Интервю с Роза Боянова можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куклен "кризисен щаб", видеоразговори с приказни герои и онлайн спектакли за най - малките

Куклен „кризисен щаб“, видеоразговори на децата с любимите им куклени герои, разказване на приказки и онлайн спектакли това предлага на своите зрители Държавния куклен театър в Бургас . Дори и в условията на извънредно положение актьорите са намерили начин да не прекъсват връзката с малките си приятели, които оставайки в домовете си отново..

публикувано на 08.04.20 в 10:55
архив, Летен театър Бургас

Удължава се срокът за кандидатстването за финансиране на културни проекти

Поради продължаването на извънредните мерки за овладяване разпространението на коронавируса, експертните комисии при Община Бургас приеха ново увеличение на сроковете за изпълнение на дейностите и събитията с вече стартирала подготовка, част от културната програма за 2020 г. В тази връзка уведомяваме всички заинтересовани лица, че настъпват промени в..

публикувано на 07.04.20 в 11:39

Филм на бургазлия спечели пет награди от престижен фестивал

Филм на бургазлията Кирил Тодоров спечели 5 награди от международен филмов фестивал, за късометражно кино, който се провежда онлайн. Лентата е озаглавена „През цялата нощ“ и се базира на стара легенда, разказва режисьорът. "Оказа се, че легендата е популярна в почти цяла Европа. Тогава решихме, щом е такава интернационална легенда, защо пък да..

публикувано на 07.04.20 в 11:01

Гледаме онлайн откъси от хитови представления на Народния театър

Откъси от 10 от най-хитовите си, присъстващи в актуалния репертоар, спектакли, ще излъчи онлайн в рамките на повече от месец Народният театър „Иван Вазов”. Представленията ще могат да се гледат от 6 април до 3 май 2020 г. на стрийминг в  YouTube  канала на театъра с начален час 19:05 ч.  Първият спектакъл, чиито 30-минутен откъс ще може..

публикувано на 06.04.20 в 15:12

Представяме новия музикален проект на Радо Иванов и Гюлсюм Али от БНР Бургас

Творческият екип от БНР оползотворява с музика времето в периода на социалната изолация. Двамата млади и талантливи колеги Радо Иванов, който е IT, и Гюлсюм Али, която е звукорежисьор на БНР Бургас, не са престанали да изпълняват своите професионални задължения на работното място. Но това не им пречи и да творят във всеки един възможен момент.  Какво..

обновено на 05.04.20 в 12:24

Повишават таксите на услугите в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“

Повишаване на таксите за услуги на регионалната бургаска библиотека „Пейо Яворов“ гласува общинският съвет. Ръст има в заплащането за изготвяне на справки и копирането на библиотечни документи, поясни директорът Яна Кършийска: "Другите такси, които са свързани с писмени библиографски справки - това е доста трудоемък и специализиран труд. И в закона..

публикувано на 04.04.20 в 16:09

До края на април се очакват илюстрации от студенти по стихове на Христо Фотев

Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като голяма част от творбите вече пристигнаха. Това са илюстрациите на участниците във възрастовата група на учениците.  За категория "Студенти" срокът ще бъде удължен до 30 април  2020. За улеснение на участниците, творбите могат да бъдат изпращани по три начина -  на..

публикувано на 04.04.20 в 16:00