Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ПГСАГ "Кольо Фичето" в Бургас избра своите баш майсториЗа 11-та поредна година в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ се проведоха състезанията по професии. Целта на ученическите кръгове е да се покажат на практика уменията и знанията, придобити по време на учебния процес. 

Състезанията показват не само кои са се представили най-добре  в поставените задачи, но и всички да бъдат достатъчно мотивирани за да участват в тях, каза директорът на гимназията инж. Даниела Симеонова: 

"Дисциплините в "Най-млад строител"  тази година се увеличиха четири,  които бяха традиционни. Министърът на образованието Красимир Вълчев даде шанс и на геодезистите. Ние сме горди с това, защото тази специалност се котира много добре и специалистите в тази област имат възможност за реализация.
За другото състезание, защото както знаете Бургас винаги сме първенци, дори имаше 4 години подред, в които бяхме винаги на първо място - това е отборът по "Озеленява е цветарство...Награден фонд имаме от Камарата на строителите, от Клуба на строителите - ветерани..."

През новата учебна година предстои прием по нова специалност – брокери на недвижими имоти, посочи тя:

"Националното сдружение на брокерите застава зад нас. Подсигуряват работа"

Затова и ние се ориентирахме към тази специалност, която се реализира за първи път в Бургас в учебната програма, добави Даниела Симеонова.

В състезанието по цветарство отборите бяха 5, но обединени от една темика:

"Да зарадваме човек, който ние обичаме и да го усмихнем. 
Опитваме се да използваме по-различни цветя, които по цвят не си пасват, да излезем от стандартите.
Използваме цветя, които са пролетни, съобразени със сезона"

Според единайсетокласниците, участвали в надреварата за най-добър геодезист задача беше лесна:

"Задачата ни е измервания на хоризонтални ъгли.  
За нас е лесно, защото информацията ни е доставена много достъпно. 
Лесно е, когато си достатъчно подготвен е лесно.
Най-интересното е когато всички получим различни отговори, после се чудим кой отговор е верен и кой не, така започваме всичко отначало"


В сухото строителство участниците в състезанието трлябваше да изградят неносеща  преградна стена, уточни инструкторът Виделин Сарафски

"В самата стена трябваше да изградят и врата, 2 часа имаха, а след това и тест с въпроси свързани със сухото строителство"

Виделин Сарафски допълни, че днешният победител  в това направление отива на регионално състезание, което е през април.

11 са Баш майсторите.  В категорията „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ победител е Илина Недева от 11 б клас. 
Първенец в „Облицовки“ е Хюсеин Хасан от 11 а клас. Той печели титлата за втора поредна година, а миналата година стана и национален първенец.

Отборът на Егор Гордиенко и Любомир Балев от 11 а клас е победител в категорията „Сухо строителство“. Димо Куцаров и Деян Василев от 11 а клас са първи в „Зидарии“.

Отличените геодезисти с най-точни изчисления са Николай Ангелов, Дилян Христов и Айтен Толуп от 12 г. клас 

Отборът на Артур Атоян, Стоян Стоянов и Иванина Загорчева стана първи в категорията „Озеленяване и цветарство“

Чуйте повече в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И учениците в Несебър успешно се обучават онлайн

Обучението в електронна среда в СУ „Любен Каравелов”, гр. Несебър протича вече трета седмица изцяло онлайн, с асинхронни елементи на обучителния процес. Всеки учител е организирал работата си основно чрез платформите за онлайн обучение, както и чрез възможностите на социалните мрежи в групите на класовете. Много преподаватели използват електронни..

публикувано на 31.03.20 в 14:40

Висока мотивация за електронно обучение отчетоха в АЕГ „Гео Милев“ в Бургас

С отлично организирано електронно обучение се похвалиха от АЕГ „Гео Милев“ в Бургас . Резултатите от двете седмици, в които цялостното обучение премина от офлайн в онлайн среда показаха безупречна подготовка и висока мотивация и на двете страни учебният процес да продължи, въпреки нестандартната ситуация. Ръководството на гимназията за..

публикувано на 31.03.20 в 14:02

Учители от Механото дариха над 3 000 лв за борба с коронавируса

Учителите и служителите в бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника дариха 3400 лева за борбата с разпространението на коронавируса. Те са предоставени на общинския кризисен щаб, който ще прецени за какво да бъде изразходена сумата. А парите всъщност идват от фонда за социално-битовото и културно обслужване (СБКО) на..

публикувано на 31.03.20 в 10:44

На 1 април стартира приемът в бургаските детски градини

Точно в 08.00 часа на 1 април, сряда, бургаската електронна система за прием в ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата ще бъде активирана в режим за кандидатстване. Предвид наложеното извънредно положение, заради опасността от заразяване и разпространение на коронавирусна инфекция, Община Бургас призовава всички родители да..

публикувано на 30.03.20 в 11:30

До 12 април продължава дистанционното обучение на учениците

Дните до 12 април ще са неприсъствени в училище, съобщи Министерството на образованието и науката. Причината е в удължаването на срока на въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването. Обучението на учениците ще продължи в електронна среда. МОН изпрати препоръки към училищата по преценка на учителите да се редуват..

публикувано на 27.03.20 в 09:17
архив

Центърът за подкрепа на личностно развитие в Сливен ще консултира учениците дистанционно

Във връзка с обявеното извънредно положение в страната на 13 март 2020 г., Центърът за подкрепа на личностно развитие - Център за кариерно ориентиране-Сливен продължава да консултира и информира учениците дистанционно.  На всички, на които им предстои преминаване в следваща степен на образованието - от 7 и 12 класове, се препоръчва да се..

публикувано на 23.03.20 в 18:14

Само в средното училище в Болярово учат дистанционно

В Средно училище „Д-р Петър Берон“ – Болярово успяха да въведат електроннно обучение, но за възпитаниците на другото училище в общината – ОУ „Стефан Караджово“, това е невъзможно. Само трима възпитаници на училище „Стефан Караджа“ имат интернет у дома си, съобщи директорката Дора Карагьозова. С тях е създадена група във Фейсбук и получават..

публикувано на 23.03.20 в 14:30