Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живущи на ул. "Цар Симеон I " завеждат дело срещу Община Бургас следващата седмица

Живущи в блок 111 на улица  „Цар Симеон I" завеждат дело срещу община Бургас следващата седмица. 250 хиляди лева са платени при санирането за ремонти, които не са извършени. Констатацията е на експертиза на Агенцията за държавна финансова инспекция. Днес бе прекратено дело по обезпечаване на доказателства, по него беше разгледана нова експертиза, която бе приета от Районния съд на Бургас.

Пред съда вещото лице, извършило новата експертиза, обясни, че е ходил на оглед и се опитал да влезе в апартаментите в блока, но не бил допуснат от живущите. Успял е да огледа само едно - две жилища и е установил, че телевизионни кабели не са  били вкопани в земята, а трябвало да бъдат.  Експертът е работил основно по предоставени му чертежи и документи. Установил количества стара и нова дограма, които се разминават с първата експертиза.Той отказа коментар пред медиите.

Думите му, че не бил допуснат в апартаментите, оспориха собственици.Николай Едрев заяви извън залата:

Не е така, вещото лице имаше пълен достъп до всички самостоятелни обекти на сградата, какъвто достъп беше осъществен и на вещото лице от държавната финансова инспекция.За разлика от него, той не се възползва от тази възможност. Дойде за около половин час, направи оглед само на един апартамент, след това огледът му приключи. Как са съставени констатациите в неговата експертиза, това ще бъде предмет на последващо разследване от наша страна, тъй като ние сме уведомили компетентната прокуратура за това, че тази експертиза се съставя на база само документи.Тези документи са в процес на разследване, като документи, съставени с невярно съдържание, за което трябва да се произнесе съответната прокуратура.

Едрев подчерта, че обезпечаването на доказателства, което прави общината, за тях няма правна стойност и счита,че експертизата е повърхностна :

Непълна, поръчково направена изцяло от страна на Община Бургас, която като ищец в момента съди собственото си дружество" Чистота ЕООД", на което е възложило да извърши инвеститорски контрол и въпреки това, Община Бургас е била длъжна да осъществи контрол върху дейността на собственото си дружество, на което е делегирало правомощията да извършва инвеститорски контрол.

В хода на нашето производство ние ще се докажем твърденията ни още от началото на 2018 година, които са потвърдени с извършена независима експертиза, назначена от финансова инспекция, уточни Едрев.

Припомняме, че БНР Бургас представи в предишни свои публикации развитието на случая. Община Бургас изпрати писмен отговор на наши въпроси по него. Може да прочетете повече на :

https://bnr.bg/burgas/post/101217884

https://bnr.bg/burgas/post/101227153




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьори пострадаха при пътен инцидент в Бургас

Двама шофьори са с контузии след пътен инцидент на бургаската улица „Захари Стоянов“, на около 300 м. след спирка „Вая“ в посока комплекс „Меден Рудник“, съобщи бургаската полиция.  Катастрофата е станала малко преди 17 часа - вчера, а виновна е водачката на лекия автомобил, на 39-години, която е шофирала с несъобразена с характера и интензивността на..

публикувано на 19.03.24 в 09:28

Пламен Николов, Пътна полиция: Наблюдават се повече нарушения на пешеходци

Засилено полицейско присъствие ще има покрай училища и детски градини. Те ще бъдат разположени по ключови пътни артерии и пешеходни зони. Това е превантивна мярка, която стартира на територията на Бургас. Пламен Николов, началник пътен контрол към ОД на МВР в Бургас поясни: „Полицейското присъствие е за срок от един месец, като след..

публикувано на 19.03.24 в 08:00

Иззеха 23 200 кг фалшив прах за пране на Лесово

Митническите служители на граничен пункт Лесово задържаха 23 200 кг фалшив прах за пране.  Той е намерен при проверка на влизащ в страната товарен автомобил, управляван от румънски гражданин.  Опаковките от по 10 кг са били брадирани с лого на световно известна търговска марка. Н ейният притежател е уведомен, той е потвърдил, че перилният..

публикувано на 18.03.24 в 11:42
Специализирана полицейска акция по линия на пътния контрол в Сливен

Задържаха пиян шофьор в Сливен с 1,58 промила

Пиян шофьор е заловен тази сутрин при специализирана полицейска акция по линия на пътния контрол в Сливен, която тече от няколко дни в областта. Пробата на място е показала 1,58 промила алкохол. Той е задържан, а автомобилът е със свалени номера. "През почивните дни за установени още двама водачи да шофират след употреба на алкохол и един с наркотици и..

публикувано на 18.03.24 в 11:27

Засилено полицейско присъствие около пешеходни пътеки до бургаски училища и детски градини

От днес стартира засилено полицейско присъствие в районите на пешеходни пътеки по ключови пътни артерии край бургаски училища и детски градини. Мярката е превантивна, за повишаване на пътната безопасност и ще е в часовите зони със струпване на ученици и техните близки.  Служителите на реда ще са около училищата и детските градини сутрин от 7.30 до..

публикувано на 18.03.24 в 09:22
Снимката е илюстративна

Неизвестни счупиха стъкло на градски автобус в Бургас

Неизвестни са счупили стъкло на автобус от градския транспорт в Бургас в събота, съобщават от полицията. Инцидентът  е станал по време на движение, в близост то МОЛ-а в к-с „Славейков“. По данни на 49-годишния водач се чул гръм, след което от стъклото до шофьорското място паднали множество парчета. Стойността на нанесената щета е в..

публикувано на 18.03.24 в 08:54

"Домашен арест" за мъжа, причинил катастрофата край Черни връх

Окръжният съд в Бургас определи мярка "домашен арест" спрямо Атанас Андонов. Той е обвинен в причиняването на катастрофата на пътя Бургас - Средец. При инцидента на място загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка ѝ и двете ѝ деца са в болница. Шофьорът е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил..

публикувано на 16.03.24 в 15:40