Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хеликон" се мести временно, ще се върне на същото място в нова сграда

Преместването на книжарница „Хеликон“ е временно и по тяхно желание. Това съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов след разговор със собственика на веригата книжарници Данчо Панайотов.

„На същото място ще се инвестира в нова, по-съвременна и по- голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и ежемесечна сума за поддръжката й. Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти“, посочва кметът. Той допълва, че сградата и прилежащите имоти към нея не фигурират в списъците на декларирани и обявени паметници на културата.

Междувременно за утре е обявен протест от бургазлии с искане да се запази сградата, където се намира книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. Протестът е под надслов „С книга в ръка- да опазим културната история на Бургас“, посочи организаторът на недоволството Александра Абаджиева. „Забелязах, че голяма част от гражданите на Бургас са недоволни, тъй като сградата и прилежащите към нея, ще бъдат съборени. Реших, че трябва да покажем мнение по въпроса, тъй като тези сгради са над 110 – годишни и са част от историята на града и не би трябвало да бъдат събаряни. Според мен те имат историческа културна стойност. Ако бъдат съборени на тяхно място ще има нова висока сграда, която както всички останали на площад „Тройката“. Ще запушат самия площад, което според мен няма да е красиво както за гражданите, така и за туристите, които всяка година посещават града“, обясни тя. Протестът ще се проведе утре от 17.30 ч. на площад „Тройката“.

Все още няма постъпило инвестиционно намерение за строеж, посочиха от Община Бургас.

След запитване на БНР – Бургас към собственика на книжарниците Данчо Панайотов, той потвърди, че преместването е временно. Книжарницата, която се намира в близост до „Компаса“ ще заработи от утре. Според него по този случай няма драма, тъй като теренът е частен и винаги е бил такъв. след построяването на новата сграда, книжарницата ще се върне на същото място. Той добави, че тя ще има по-хубав, по-голям и по-европейски вид.

Близо 3 месеца след като БНР-Бургас изпрати въпроси към  Министерството на културата по случая, все още няма отговор. През ноември миналата година започна събарянето на част от старите сгради във вътрешната част на терена. Тогава в съобщението на фирмата, собственик на терена, се посочваше, „ще се извърши премахване на второстепенните сгради във вътрешността на имота, като декларираме и гарантираме, че с тези действия няма да нарушим целостта на сградите, контактуващи с площад „Тройката“, включително и двете сгради паметници на културата“. Според информацията, целта беше в района да се подобрят възможностите за паркиране.

Целият комплекс е архитектурно-строителната недвижима културна ценност „Производствена сграда /бивши „Маринкови хамбари“/. Според Закона, собствениците на имота трябва да полагат необходимите грижи за неговото опазване. Допустимо е единствено консервация, реставрация и изграждане на достъпна среда. Ако инвеститорът иска да изгради нови сгради, то трябва да поиска промяна на статута.

БНР-Бургас продължава да следи казуса, изпратили сме въпроси към всички заинтересовани страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят осветлението в Морската от Летния театър до Пантеона

Близо 200 амортизирани и повредени стълба и осветителни тела са подменени в Морската градина на Бургас в района от Летния театър до Пантеона. От Общината информират, че н овите са изработени от антикорозионен епоксиден материал. Техните осветителни тела са енергоефективни и осигуряващи по-голяма осветеност. Процесът за обновяване на осветлението..

публикувано на 01.07.24 в 10:48

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 10:12

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно за..

публикувано на 01.07.24 в 08:50

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От днес в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

обновено на 01.07.24 в 08:38

Стотици хора посрещнаха първите мигове на юли в Бургас (ВИДЕО)

Стотици хора посрещнаха изгрева в първия ден на юли на плажа в Бургас. Джулай морнинг бе посрещнат с концерт- хедлайнери бяха групите P.I.F и "Керана и космонавтите". Бургазлии и гости на града спазиха традицията за поредна година, като голяма част прекараха цялата нощ в очакване на първите лъчи на слънцето.  С музика, танци, игри и..

обновено на 01.07.24 в 08:27

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20