Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14-дневна изолация за всички пристигащи от Китай в Сливенско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. Това е съобщил директорът на РЗИ - Сливен д-р Петя Балулова в отговор на запитване от областния управител Чавдар Божурски, предизвикано от обществения интерес и медийни публикации.

В писмото до Божурски д-р Балулова съобщава, че наблюдаваните хора са в добро общо здравословно състояние и без субективни оплаквания.

Посочва се, че до лечебните заведения в Сливенска област са изпратени информационни материали и алгоритми за действие. В отговорът до Божурски не се уточнява колко души са поставени под карантина и колко вече са минали периода на медицинското наблюдение.

По-рано пред БНР директорът на дирекция „Надзор на заразните заболявания“ д-р Даниела Калева съобщи, че първият случай на поставени под изолация, след пътуване до Китай е от 9 февруари.

От РЗИ съветват всички, които имат въпроси за епидемиологичната обстановка в Италия да се обръщат към сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

53 са населените места с аптеки в бургаския регион

Проблемът с липсата на аптеки в малките населени места продължава. Само в 53 населени места в бургаския регион има аптеки, като най-много са в областния център, каза председателят на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева:  От всички 253 аптеки договори със здравната каса имат 149. От тях 96 са в град Бургас.  Някой събира рецепти и ги..

публикувано на 25.10.20 в 10:18

Д-р Николай Шарков: Най-безопасното място, на което човек може да бъде, е зъболекарският кабинет

Стоматолозите работят при строго определени правила заради Covid-19, които са били разписани  още през март от Българския зъболекарски съюз, каза председателят му д-р Николай Шарков. Той твърди, че стоматологичните кабинети са едни от най-безопасните места. Причината са в исоката хигиена и дезинфекция, които са се спазвали, много преди да се появи..

публикувано на 24.10.20 в 16:34

Утре се въвеждат нови противоепидемични мерки

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души..

публикувано на 24.10.20 в 10:23

В област Сливен се затварят нощните заведения и се преустановяват тържествата на закрито до 2-ри ноември

В област Сливен се забраняват посещенията в дискотеки, барове и груповите празненства от днес  до 2 ноември. Това гласи заповед на областния управител Чавдар Божурски, разпространена от Областния кризисен щаб по повод нарастващата COVID епидемия в областта.    В този период няма да се допускат и празненства на закрито – сватби, кръщенета и др., се..

публикувано на 24.10.20 в 08:27

45 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

45 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 25 , а в ямболска 17 . В страната отчетените положителни проби са 1 589 при направени 9 831 пи си ар теста. Това е 16,2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа.  На първо място  е София с 594 положителни резултата, следва Пловдив със 147 и Благоевград със 109. Починали са..

публикувано на 24.10.20 в 07:53

До края на ноември поставят безплатно силанти на деца

Близо 20 хиляди деца ще бъдат обхванати в страната тази година по време на кампанията за поставяне на силанти. За пореден път родителите  имат възможност безплатно да се консултират и да се възползват от манипулацията. Тя е безболезнена и цели опазване оралното здраве.Инициативата беше представена днес пред бургаски  зъболекари. Тя ще продължи до..

публикувано на 23.10.20 в 15:11

Димитър Николов: Ще бъдем принудени да ползваме квалифицираните специалисти, които не са ангажирани пряко в болниците

В момента се обсъжда финансирането на медиците, които ще работят в новите буферни медицински центрове в Бургас. Те започват работа в понеделник. Звената ще  пренасочват хора със симптоми с коронавирус. Те ще бъдат разкрити в бившата военна болница и в център" Ел Масри".Димитър Николов поясни днес, че там ще бъдат ангажирани специалисти от..

публикувано на 23.10.20 в 14:22