Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Слънчев бряг не очакват спад на туристи от Великобритания заради Брекзит

архив
Снимка: Даниела КостадиноваВ най-големия ни Черноморски курорт Слънчев бряг не очакват за лятото спад в предварителните резервации за почивки на туристи от Великобритания след Брекзит. В това е категорична Диана Колчева,  председател на несебърското сдружение „Клуб на хотелиера“. 


От 1 февруари Великобритания излезе от Европейския съюз, но всичко свързано с туризма си остава както е било досега, каза тя за БНР Бургас:


"Не, тази година няма да има отлив на туристи от Великобритания. Британците обичат българското море, знаете че при тях има постоянство при записванията. По същия начин стоят нещата и за тази и за следващата година. Всички, които желаят да почиват на нашето море ще направят записванията си през януари догодина, защото за тази всичко е ясно. А дори и за следващите години ако има визи, британските туристи още през декември на предходната година ще си направят записванията за да бъдат подготвени с почивките през летните месеци",
поясни тя.

Относно промените, които  прие Народното събрание за националните курорти, местната власт ще трябва да гласува наредба в рамките на 6 месеца да се уредят критериите, както и управлението на туристическите дейности на територията им, добави  Диана Колчева:

"За да бъде един курорт национален той трябва да отговаря на определени условия, защото ще влезе в националната туристическа реклама. ще го предлагаме на международните пазари, а за бъде представен там трябва да влезе в класификацията за това кой курорт е национален и кой не. Каквито и промени обаче да минат в нашата нормативна уредба, те са неефективни, но не за друго а защото никой не слуша бранша, Трябва да се вземе опита от Европейската система, защото всичко е много опростено", допълни тя. 

Според Диана Колчева фирмите, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, трябва да получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас: Да се пренасочат средства от ЕС в помощ на малките и средни предприятия

Четири неправителствени организации и работодатели внесоха в Общинския съвет на Бургас предложения за оцеляването на малкия и среден бизнес. Част от тях предвиждат общината да освободи наемателите на обекти от такси за ползването на тротоари и терени, както и за услугите по сметосъбирането, транспортирането и извозването на битовите отпадъци. Част..

публикувано на 30.03.20 в 14:22

Съкращават около 30-40 кондуктори в „Бургасбус“, останалите минават на непълен работен ден

Около 30-40 кондуктори ще бъдат освободени от общинския превозвач „Бургасбус“. Мярката се въвежда заради намалелите приходи на дружеството. Това са служители на временни договори, уточни пред БНР-Бургас управителят на дружеството Петко Драгнев. „Предвиждаме, от 1 април, кондукторите с временни договори да бъдат освободени, за да..

обновено на 30.03.20 в 13:22

Дават на концесия плаж "Делфин"

Открива се процедура за възлагане на концесия за морския плаж „Делфин“ в община Царево. Това стана след решение на Министерския съвет. Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Причината е, че по този начин ще може да се изгради дългосрочно развитие на морския плаж. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за ивицата е над 26..

публикувано на 29.03.20 в 10:18

Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък е удължен до 30 юни

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До момента са подадени над 200 000..

публикувано на 27.03.20 в 11:45

С 16,41% се очаква да поевтинее парното и топлата вода в Бургас от април

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание за обсъждане на докладите на работната група за изменение на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.04.2020 г.  След извършен анализ на измененията на ценообразуващите елементи на енергийните дружества..

публикувано на 27.03.20 в 08:49

Без такси за градини, ясли и за част от търговците в Поморие до края на извънредното положение

С 19 гласа "за" от 19 присъстващи в залата общинските съветници съвет на Поморие приеха отпадането на задължителната такса за детските градини  и плащането на общински такси за тротоарно право и обекти на площади и пазари. Търговци и родители няма да плащат от 13 март до края на извънредното положение. Предложението беше на кмета Иван Алексиев. За тези,..

публикувано на 25.03.20 в 13:32
Константин Райков, КЗП

Константин Райков: Няма орган, който да се бори със спекулата, тя не е регламентирана законово

Няма орган, който да се бори със спекулата и тя не е и регламентирана законово. Това коментира пред БНР Бургас Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите. Трябва самите хора да преценяват цената на продукта и дали имат нужда от него, добави той: "В сегашните времена на свободна пазарна икономия няма как при повишаване на..

публикувано на 21.03.20 в 14:09