Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Слънчев бряг не очакват спад на туристи от Великобритания заради Брекзит

архив
Снимка: Даниела КостадиноваВ най-големия ни Черноморски курорт Слънчев бряг не очакват за лятото спад в предварителните резервации за почивки на туристи от Великобритания след Брекзит. В това е категорична Диана Колчева,  председател на несебърското сдружение „Клуб на хотелиера“. 


От 1 февруари Великобритания излезе от Европейския съюз, но всичко свързано с туризма си остава както е било досега, каза тя за БНР Бургас:


"Не, тази година няма да има отлив на туристи от Великобритания. Британците обичат българското море, знаете че при тях има постоянство при записванията. По същия начин стоят нещата и за тази и за следващата година. Всички, които желаят да почиват на нашето море ще направят записванията си през януари догодина, защото за тази всичко е ясно. А дори и за следващите години ако има визи, британските туристи още през декември на предходната година ще си направят записванията за да бъдат подготвени с почивките през летните месеци",
поясни тя.

Относно промените, които  прие Народното събрание за националните курорти, местната власт ще трябва да гласува наредба в рамките на 6 месеца да се уредят критериите, както и управлението на туристическите дейности на територията им, добави  Диана Колчева:

"За да бъде един курорт национален той трябва да отговаря на определени условия, защото ще влезе в националната туристическа реклама. ще го предлагаме на международните пазари, а за бъде представен там трябва да влезе в класификацията за това кой курорт е национален и кой не. Каквито и промени обаче да минат в нашата нормативна уредба, те са неефективни, но не за друго а защото никой не слуша бранша, Трябва да се вземе опита от Европейската система, защото всичко е много опростено", допълни тя. 

Според Диана Колчева фирмите, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, трябва да получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е финалът на състезанието BurgasBlueS

Днес ще се проведе дългоочакваният финал на предприемаческото състезание BurgasBlueS. Целта на конкурса е да подпомогне осъществяването на идеи в областта на Синята икономика, които да бъдат реализирани на територията на община Бургас. По време на т.нар. Demo Day отборите, достигнали до финала на състезанието, ще имат възможността да представят своите..

обновено на 05.12.20 в 08:46

Отвориха приемна в помощ на бизнеса в Бургас

Днес в Бизнес-инкубатор - Бургас беше открита приемна, целяща да улесни представителите на бизнеса, при попълване на заявления за финансови помощи, свързани с пандемията. Експерти ще съдействат и при подаване на проектни предложения по отворените процедури в ИСУН 2020. Приемната на ул. "Княз Александър Батенберг" №28 ще е отворена всеки ден от 9:00 до..

публикувано на 04.12.20 в 14:19
Снимката е илюстративна.

Експерти предлагат мерки за подпомагане на туризма

Мерки за подпомагане на туризма предлагат от местната браншова камара. Причината е ситуацията с кризата заради коронавируса и загубите, които търпи бизнесът. От Бургаската регионална туристическа камара са изпратили писмо до компетентните институции. В него се посочва, че не са изпълнени част  от обещанията от страна на държавата за подпомагане..

публикувано на 04.12.20 в 13:30

Глътка въздух за предприемачите

Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници.  Националната агенция за приходите ще разплаща компенсациите за затворените микро, малки и средни предприятия. Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев отбелязва:  Кредитният мораториум, който се..

публикувано на 03.12.20 в 13:41
Снимката е илюстративна

До 4 декември земеделци кандидатстват по de minimis за компенсиране на щетите от сушата

Утре е крайният срок за подаване на заявления по схемата de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. за стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол. Осигурените средства са в размер на 13,4 млн. лв. Общият размер на помощта по схемата, която един земеделски стопанин може да получи, е до..

публикувано на 03.12.20 в 08:20

Бургас в надпреварата за Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за Годишните награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Инициативата има за цел да допринесе за популяризирането на българския туризъм, като представи пред публиката разнообразните дестинации, събития и дадености на страната, които я превръщат в целогодишна дестинация. Конкурсът поощрява..

публикувано на 02.12.20 в 15:28

Диана Иванова: В Бургас има повишен интерес към закупуването на жилища

Повишен интерес има към инвестирането в недвижими имоти, но има ограничения в предлагането на жилища.. Цената на новото строителство е повишена, но това се  дължи на по-високото качество и новите удобство в жилищата. Това каза Диана Иванова, управител на агенции за недвижими имоти в Бургас: "В момента има доста голяма активност от страна на..

публикувано на 02.12.20 в 14:39