Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Имало една война" - тъжна приказка за съдбата на няколко българи във вихрушката на времето

| обновено на 27.02.20 в 08:52

При пълна зала премина представянето на новия български филм "Имало една война" в експо център „Флора“. Сюжетът разказва за шестима българи - петима мъже и eдна жена, загубила детето си, които вървят по пътищата на Сръбско – българската война . Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване, каза режисьорът Анри Кулев, който присъства на прожекцията:

"Разказваме история написана от Влади Киров, за една война от 14 дни. Тя е едно малко парченце  от българското ежедневие, което до този момент не е ставало обект на игрален филм. Има много документални филми, и ма исторически предавания, но игрален филм по тази тема не е правен, така че искам да разкажем за съдбата на няколко българи, които във вихрушката на времето обединено вървят по стъпките на една война и от там нататък всеки със съдбата си!"    

повече може да чуете в звуковия файл:

В безпрецедентен поход 40-хилядна армия, тичайки, ще преодолее разстоянието от 300 километра за по-малко от две денонощия, без пътища, железница и транспорт... и ще победи. Трима чуждестранни журналисти, представители на големи европейски вестници, тръгват по пътя на войната, за да достигнат фронта при Сливница и отразят сръбската победа, която се оказва... българска.

В главните роли на филма участват известните актьори Бен Крос, Луиза Григорова, Самуел Финци, Волфрам Кох и др. На представянето в Бургас бяха Севар Иванов, Любомир Петкашев и Цветан Алексиев.  

Човешкото във всеки един от героите е подложено на проверка и всеки от тях се справя според силите си. Един от тях е Андро, обикновен българин от село, който отглежда чуждо дете, но мечтае да го изучи. Скътал е пари за това, но ги е скрил в рога на вола си, който обаче е реквизиран за войната и той тръгва да го търси, в ролята е Любомир Петкашев:

 "Има много мъка във филма, защото всичко се случва на фона на една война. Бих казал, че не само тези, които са били на фронта са герои. За мен герои са и хората в тила, те също се борят да оцелеят в нечовешки условия. Филмът се получи, аз в началото се страхувах, да не сме се провалили, но като го гледах видях, че сме се справили. Той провокира чувство на гордост, той е дава едни различен поглед към войната - разказва за хората покрай войната!"

повече може да чуете в звуковия файл:

Един от младите актьори във филма е Севар Иванов, той играе момче, наричано Сакатото, заради физически недъг, то не е взето в армията, но тръгва за да се бие за България, по пътя си разбира, че в живота нещата не са само черни и бели. 

"От позицията на моите 26 години за мен този филм не е тъжен, той е част от историята, без която ние нямаше да сме част от това, което сме сега, за мен той е поучителен. Това е филм за личния път на всеки от нас независимо от времето. Всеки си има своя битка и я води сам!" 

повече може да чуете в звуковия файл:

"Имало една война" ще може да бъде гледан в Бургас още няколко вечери – днес, на 28 и 29 февруари, както и на 1 март. Мястото и часът са същите - от 18:00 в експоцентър "Флора". Билети се продават на каса "Часовника", а в дните на прожекциите и на място, час преди началото. Редовен билет струва 8 лв., за учащи и пенсионери - 6 лв.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02

РИМ - Бургас подготвя интересни публикации за онлайн посетителите си

Специалистите от бургаските музеи подготвят лекции, които ще бъдат представени в текстови или аудио вариант във фейсбук страницата на културната институция. Темите ще бъдат най – разнообразни и ще са придружени с богат снимков материал, това съобщи Татяна Байкушева: „Етнографите ще подготвят поредица от публикации свързани с..

публикувано на 27.03.20 в 13:45

Златко Ангелов: „Хотелът на спомените“ е сложна плетеница от характери и събития

Романът на Златко Ангелов „Хотелът на спомените“ на бургаското издателство "Знаци" вече е по книжарниците, а може да бъде закупен и онлайн. Преводачът и журналист, който от дълги години живее в Испания, трябваше да се срещне с българските си читатели през март, но извънредните мерки, заради пандемията от коронавирус отложиха турнето...

публикувано на 27.03.20 в 12:35
Устие на река Велека, което е част от Природен парк „Странджа”

Посетете виртуално Природен парк "Странджа"

Природен парк Странджа кани своите посетители чрез интернет страницата си.  Инициативата е озаглавена „Виртуално пътуване в пределите на парка“  и чрез снимков материал представя природните забележителности. Идеята е на говорителя на дирекцията Йоана Гюрова.  "Идеята ни дойде след социалната изолация и невъзможността ни да..

публикувано на 27.03.20 в 11:55

Играят "Златната гъска" на живо в Youtube

Бургаският куклен театър ще представи в най –голямата платформа за видеосподеляне спектакъла „Златната гъска“. Той е номиниран за наградата "ИКАР" на Съюза на артистите в България. Представлението ще се играе по повод 27 март - Международният ден на театъра. Ще можете да го гледате от 11:00 ч. в живо излъчване в Youtube, като кликнете на..

обновено на 27.03.20 в 09:28

И Ямболският театър излъчва емблематични постановки онлайн

В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март  Драматичен театър „Невена Коканова“ започва излъчване на емблематични спектакли от своя репертоар. Инициативата започна от днес с п убликуването в социалните мрежи на постановката „Свирепо настроение“ по Йордан Радичков . Спектакълът беше включен в репертоара през 2012 година и предизвика..

публикувано на 26.03.20 в 17:57