Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

37 къщи във вилната зона на село Писменово са на общ водомер и електромер

| обновено на 27.02.20 в 12:54


Жители от вилната зона на село Писменово ни сигнализираха за ВиК проблем, при който 37 къщи се водят на общ водомер.  В същото време тръбите на канализацията им са стари и имат спешна нужда от подмяна. Казусът стои от години, тъй като местата са извън регулация, макар постройките да са напълно законни, обясни Евгения Колева.

"Този проблем си съществува от построяването. Ние сме вилна зона, не сме в регулация и това им е предтекстът, че всичко ни било незаконно - водата, тока. Тогава защо ни събират парите за незаконен ток и вода и ние си плащаме редовно. А като станат повреди си ги плащаме ние, защото не сме законни към ВиК и ЕВН. Постройките ни, всичко е законно. Имаме планове и всичко е законно."

Жителите настояват да получат разрешение от община Приморско за поставянето на нови тръби, с които те дори разполагат, поясни Евгения Колева, както и да разделят партидите за водата на отделни водомери.

Проблем с ВиК канализацията и водомерите във вилната зона на село Писменово съществува, но той е от по-различен характер. Така кметът на община Приморско Димитър Германов, коментира сигналите на жителите. Какво прави общината за разрешаването му:


"Ние, като общинско ръководство сме предприели необходимите действия и към 23.01.2020 г. е приключила процедура по обявяване на ПУП за изграждане на водопровод за захранване на точно тази част на имотите в село Писменово, като това е предпоставка също да бъде предадено на ВиК мрежата за стопанисване. Проблемът е, че в тази зона има множество водопроводи, изградени от частни инвеститори през 2015-та година и присъединяването към тях е затруднено, тъй като издадените договори не уреждат отношенията между община Приморско, ВиК и инвеститорите".


След като приключат процедурите ще се регулират нещата, но това не става бързо, изисква се технологично време, хората трябва да имат търпение, посочи Димитър Германов. Той не се ангажира със срокове, но посочи, че до края на годината е възможно проблемът да бъде решен.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекцират църквите, проверяват големите предприятия

Църквите в Бургас  ще бъдат дезинфекцирани. Това реши днес Общинският кризисен щаб от днес. Започна и вторият етап по дезинфекциране на кв. Победа, като  се влиза и в дворовете и празните пространства извън уличната мрежа, обясни кметът Димитър Николов. В резултат на получени сигнали за нарушения на мерките в предприятия, екип от служители на РЗИ..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Община Созопол напомня, че срокът за плащането на данъците с отстъпка е удължен до 30 юни

От Община Созопол уведомяват собствениците на МПС и недвижими имоти, че срокът за ползване на отстъпка в размер 5% от данъчните задължения за 2020г. се удължава до 30 юни. Задълженията могат да бъдат заплатени както на място в касите на Община Созопол и останалите кметства, така и по банкова сметка (налична в сайта  www.sozopol.bg ), с пощенски запис,..

публикувано на 30.03.20 в 15:01
Плъх. Летящ. Не е от Китай

"Булевард Демокрация" - на 30 март

Феновете на китайския зодиак напомнят, че сме в годината на плъха. И разкриват любопитна аналогия – седим си вкъщи (като по дупките), носим си пак храна на същото място и там си я ядем, а видим ли човек – крием се. Дааа…. Интересна аналогия. И друга – китайски зодиак. Китайски. Откъде дойде короната? Айде, стига толкова аналогии. Днес пък..

публикувано на 30.03.20 в 14:59

Въвежда се вечерен час в Малко Търново

След проведеното заседание на Общински кризисен щаб в Малко Търново бяха въведени  мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19. Това съобщава кметът Илиян Янчев. Въвежда се вечерен час за всички жители, посетители и гости на Община Малко Търново, считано до отмяна на извънредното положение – от 21:00 часа (вечер) до 07:00ч...

публикувано на 30.03.20 в 14:18

Продължава да нарастват поставените под карантина в Бургас

С вчерашна дата отново нараства броят на поставените под карантина лица в Бургас. В неделя те са 114. За сравнение, в събота бяха само 10. Ситуацията е динамична и трудно предвидима. Всеки ден едни хора влизат в графата на поставените под карантина, а други излизат. Статистиката ще е със сигурност по-бедна на цифри, ако повече бургазлии спазват..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Дезинфекцията в Община Несебър се извършва по график

Община Несебър извършва дезинфекция на селищата на територията си. В три от селата - Тънково, Оризаре и Гюльовца, обработката на уличната мрежа бе извършена в сроковете, определени по график. Всички дейности са на регулярен режим на изпълнение, до отмяна на извънредното положение. Действията по дезинфекция в община Несебър се..

публикувано на 30.03.20 в 13:15

Смарт Бургас вече е и с образователна секция

Община Бургас разработи интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома". Тя няма за цел да измести и замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, които работят отлично. Но е една допълнителна помощ и възможност. Програмата е качена в..

публикувано на 30.03.20 в 13:01