Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба, кино и театър бургаската библиотека ще почете Освобождението

Регионалната библиотека "Пейо Яворов" се включва активно, заедно с другите градски културни институти, в отбелязването на 142 години Свободна България. 

* 2 - 13 март, ул. "Булаир", от 09.00 до 18.00 ч.

Изложба "Пътят към Освобождението на един народ", посветена на 142 години Свободна България и 126 г. от публикуването на първия български роман "Под игото". Романът, който е размисъл за историята и народната съдба, за превратностите, великите цели, израстването на духа, достигането до мисълта за борба, приемането на идеята за свобода като висш идеал. Онази Свобода, която е най-важното и най-достойно постижение на българския народ, неотменна част от българското самосъзнание и национални ценности.

* 2 март - 13 март

Книжното богатство на РБ "П. К. Яворов", посветено на 142 години от Освобождението, може да бъде видяно в обособените за целта места на ул. "Богориди" № 21 /Заемна служба за възрастни/ и ул. "Шар планина" №18 /Научна читалня "Владимир Василев", Справочно-библиографски отдел и Краезнание/.

* 2 март, ул. "Булаир" №10, от 17.00 ч.

Театрален спектакъл "...Те достойно защитиха името на България...", в изпълнение на Театрална формация "Талантино". Гост-лекторът Митко Иванов ще разкаже на присъстващите за свободолюбивия и прогресивен дух на българския народ.

* 3 март, от 17. 00 ч., на ул. "Булаир" № 10

Излъчване на Документалната поредица "Българско военно чудо", включваща историческите късометражни филми: 

"Освобождението на България 1878 г." ;

"Българската Епопея 1877-1878 г."; 

"Плевенската епопея";

"Шипченската епопея" .

Това е съвместен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия.

* 4 март, от 17. 00 ч., на ул. "Булаир" №10

Представяне на българския исторически игрален филм "Под игото", чиято премиера е била на 10 ноември 1952 г. Под режисурата на  Дако Даковски, създаден по едноименния роман на Иван Вазов. Главните роли се изпълняват от Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Константин Кисимов, Иван Димов, Васил Кирков, Силви Вартан и др. Музиката е на Филип Кутев. Сценарий: Павел Спасов, Георги Крънзов. Оператор е Бончо Карастоянов.

* 5 март, от 17.00 ч., ул. "Булаир" №10

Представяне на историческата драма "Героите на Шипка" от 1954 г., на режисьора Сергей Василев, по сценарий на Аркадий Первенцев. В главните роли: Апостол Карамитев, Петко Карлуковски, Стефан Пейчев, Катя Чукова, Иван Переверзев, Виктор Авдюшко, Константин Сорокин и други. Музиката във филма е композирана от Николай Крюков и Филип Кутев.

ВХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ СЪБИТИЯ Е СВОБОДЕН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

публикувано на 16.04.24 в 11:16

Излъчват документалния филм "Директна цел - България" в Бургас

Документалният филм „Директна цел – България“ ще бъде излъчен тази вечер от 19 часа в Културен дом НХК, съобщи община Бургас. Той проследява защитата на българските небе и земя по време на Балканската, Първата и Втората световна война (1912 г. до 1945 г.), като акцентира на англо-американските бомбардировки през Втората световна война...

публикувано на 16.04.24 в 08:43

Участници от цял свят идват за балетния конкурс “Сара-Нора Прима“

Балетисти от цял свят идват за второто издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера. Записването вече започна и до тук има голям интерес, коментира  създателят на балетния форум – прима балерината и дългогодишен художествен ръководител на Националния ни балет..

обновено на 15.04.24 в 11:15

Kris Gran събира „Две сърца“ в ново видео

публикувано на 14.04.24 в 15:00

Костадин Михайлов със самостоятелен концерт по време на конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Странджанският народен певец от с. Бродилово, община Царево Костадин Михайлов представи самостоятелен концерт с оркестър от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф.Асен Диамандиев" град Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов. Изпълнителят представи  песни от новия си музикален албум "Песни от Странджа ".  Концертът се..

публикувано на 14.04.24 в 10:14

Играят "Трите прасенца" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в залата на Кукления театър в Бургас.  И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки..

публикувано на 14.04.24 в 08:00