Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателство само за смели мъже

Бургазлия ще плава по пътя на "Титаник" в регатата OSTAR

Стартът е на 10 май от Плимут, Англия

Бургазлията Михаил Копанов ще участва в най-старата и най-трудна непрофесионална регата OSTAR. Тя ще се проведе през май и ще стартира от Плимут Англия до Ню Порт, Съединените щати. Община Бургас подпомага финансово участието в престижното състезание.


OSTAR е първата трансатлантическа регата за самотници, тя започва през 1960 г. и тази година е юбилейно й 60 издание. Провежда се под егидата на Кралския Западен Яхт Клуб на всеки 4 години.

„Тази година в предизвикателство ще участва Михаил Копанов, шкипер на яхтата Кроне1, с която ще пресече Северния атлантик. Той е един от най-опитните, успешни и титулувани български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.Това ще е четвърто българско участие в престижното състезание през годините“ , разказа председателят на яхт клуб порт Бургас Евгени Мавродиев.

Записалите се за  OSTAR 2020г. засега са само 15 измежду тях има американци, англичани, поляци, швейцарец и един българин и то бургазлията Михаил Копанов. Разстоянието, което ще трябва да се премине е около 3 000 морски мили и регатата е много трудна, разказа самият той:

„Плаването е по пътя на Титаник и ще е в мъгливо време, близко до пояса на айсбергите, с пресичане Гълфстрийма, в район където плават много риболовни кораби, което е допълнителен проблем. Ветровете са насрещни и участниците ще трябва да се справят със много силни ветрове и насрещно течение.“

Стартът на регатата за самотници ще е на 10 май. Следва да се отбележи, че трудността й се измерва с това, че независимо от класирането, за победител се счита всеки, който успее да я завърши. Българската яхта освен с националния флаг ще е и с флага на Община Бургас и яхт клуб порт Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Боянов се завърна в БК Черноморец

Баскетболистът Георги Боянов се завръща в Черноморец (Бургас), съобщиха от клуба. 31-годишният национал прекара миналия сезон в ЦСКА, но сега отново се насочва към бургаския тим. "След като остави своя отпечатък по други игрища, Георги се завръща пак у дома с енергия, страст и същите убийствени умения, които го направиха любимец на феновете. Гответе..

публикувано на 23.08.24 в 17:18

ММА бойци от 8 държави влизат в битки на Гала вечерта BRAVE 86 Бургас

Състезатели от 8 държави ще влязат в оспорвани двубои на грандиозната Гала вечер BRAVE 86 Бургас на 24 август. Първото събитие от европейското турне на престижната ММА организация ще се проведе в спортна зала „Арена Бургас“.  От Бахрейн дни преди официалното откриване на гала вечерта в Бургас пристигна Мохамед Шахид - президент на Brave..

публикувано на 22.08.24 в 17:00

Александър Алексиев ще води отново БК Ямбол

Александър Алексиев е новият старши треньор на отбора Ямбол за сезон 2024/2025 в Националната баскетболна лига (НБЛ), съобщиха от клуба чрез страницата си в социалната мрежа Фейсбук. Алексиев заменя на поста Тони Дечев, на когото бе помощник през изминалия сезон. Това ще бъде втори сезон за Алексиев начело на ямболския тим. Той бе старши треньор през..

публикувано на 22.08.24 в 16:48

Състезатели на КСТ „Бургас 1975“ шампиони в Германия (видео)

Състезатели на КСТ „Бургас 1975“ станаха шампиони в най-голямото състезание по спортни танци German Open Championship ( GOC ) в Щутгарт.  Мартина Кондаклиева и Кристиян Дончев спечелиха категорично два златни медала в дисциплината многобой стандарт и един бронзов медал в латина. Треньори на двойката са Христо Христов – Пловдив и Андрей Тодоров, и..

публикувано на 22.08.24 в 12:02

BRAVE 86 събира в „Арена Бургас“ десетки знакови спортисти

В събота предстои грандиозна галавечер BRAVE 86, която ще събере на едно място десетки шампиони в спортна зала „Арена Бургас“. Сред тях олимпийският шампион по класическа борба от Париж 2024 Семен Новиков, Благой Иванов-Багата, Кубрат Пулев, световните шампиони по самбо Румен и Росен Димитрови, няколко поколения самбисти, световни и европейски шампиони..

публикувано на 21.08.24 в 13:22

Александър Перухов с призово място в последния турнир по подводен риболов

Състезателят по подводен риболов на клуб „Несебър“ Александър Перухов завоюва призовото място в шестия за годината турнир от критериума за купа „България“, а именно турнира за купа „Димитър Минев“, състоял се в акваторията на Черноморец и Созопол. Той грабна победата с улов от деветнадесет валидни риби от три различни вида. След него се наредиха..

публикувано на 21.08.24 в 07:57

Най-дългият етап от колоездачната обиколка на Българие ще е Приморско-Сливен

Четвъртият етап от 71-вата Международната колоездачната обиколка на България ще финишира в Сливен на 28 август , съобщават от Общината. Това налага да бъдат въведени временни ограничения на движението в града. Етапът ще стартира от Приморско и е най-дългият в състезанието – 207 километра. Тази година се честват 100 години от началото на състезанието...

публикувано на 20.08.24 в 16:51