Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За поредна година морският град се включва в инициативата "Пробуждане с хоро"

С рецитал, хоро и празничен концерт Китен отбелязва 3 мартКметство Китен и Танцов клуб “Атлиман” канят днес жители и гости на морския град да се присъединяват към световната  инициатива  „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“,  за възраждане на българщината.

За поредна година Националният ни празник ще бъде отбелязан от кметството с тази инициатива. Целта е обединение на всички българи у нас и по света със символа на единението – българското хоро, обясни кметът на Китен Николай Марков

"На 3 март в центъра на Китен ще се включим в хоро. Да си почетем най-святия празник в новата Българска история. Инициативата е в 13:00 часа при нас. Днес отбелязваме 142 години от извоюването ни на свободата. ", посочи той.

Днес ще се званем за ръце и ще отбележим подобаващо тази голяма дата, каза Златка Ставрева, един от инициаторите на събитието:


"Китен се включва в инициативата на "Сдружение Азбукари" и "Българи за България". Да се съберем в родова верига, защото имаме нужда от единение. Историята помни много - помни жестокостта в миналото, помни битките, помни истината...И нека вярата в душите ни гори с плам неукротим. Ние тук в Китен се подготвяме специално с рецитал и празничен концерт. В него ще се включат ДФФ „Урдовиза",  детски танцов състав в  Китен, с худ.рък. Дора Барева, децата от ЦДГ“Пролет“

А тези, които ръководи Златка Ставрева от фолклорна формация „Урдовиза“ са подготвени тематично с исторически песни:

"Те ще изпълнят "Топчето пукна", песен за капитан Петко войвода и много други, ще се веселин заедно с танцов клуб "Атлиман". На националния празник на България трябва всеки да го помни - честит празник, българи", каза още тя. 

И нека покажем красотата на нашия фолклор, темперамента и позитивната емоция на българина, посочи още  Златка Ставрева

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекланяме се пред подвига на Христо Ботев

С венци и цветя от 11.00 часа жителите и гостите на Бургас ще се преклонят пред героичната саможертва на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Честванията ще започнат с час по-рано, от 10-ет с патриотична и възрожденска музика, а в 11.00 ч. празнични маршове в изпълнение на Бургаския духов оркестър ще ознаменуват..

публикувано на 02.06.20 в 07:47

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56