Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник на “Алеф” става официално училищно помагало

Министерството на образованието определи да популяризира в българските училища сборника с номинираните разкази от VІ-я национален литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", съобщиха от Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф". Сборникът "Да обичаш, въпреки..." ще бъде четен в часовете по история и цивилизация, обединени в национална кампания под надслов "Час по достойнство".

Опознаването на миналото изисква специфичен подход, когато се отнася за драматични исторически периоди за страдание и спасение на големи групи от хора. Специалистите  от образователното ведомство са преценили, че творбите, написани от ученици, въздействат по особено емоционален начин върху връстниците на авторите и имат безценна възпитателна роля. Те имат художествена и етична стойност и са уникално помагало и допълнение към уроците по история и литература.

Така за пръв път 10 март - Денят на спасяването на българските евреи, ще бъде отбелязан в българските училища чрез прочит на електронната книга на "Алеф". Решението е взето на 4.03.2020 г., в навечерието на  Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

В търсене на оптимален ефект събитията от Втората световна война да достигнат по неповторим начин до подрастващите на България, Център "Алеф"  дава свободен и безплатен достъп до електронната книга "Да обичаш, въпреки...". Тя може да бъде намерена на страницата  на сайта: http://alef-bg.org/, за да бъде ползвана от всеки -  учител,  ученик или гражданин.

В цялата страна 10 март ще бъде отбелязан като ден на спасяването на българските евреи, обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г. след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история -  с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
БСУ

БСУ открива академичната година днес

 Бургаският свободен университет ще открие в 10 часа новата академична 2024-2025 година.   Церемониите ще бъдат по Центрове, както следва: Център по хуманитарни науки – 10 часа, аула на БСУ; Център по юридически науки – 10.30 часа, зала 110; Център по информатика и технически науки – 11.00 часа, зала 207; Център по икономически и..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Кампанията“Отговорни в училище“ се открива днес в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита днес с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се включат..

обновено на 29.09.24 в 08:31

Бургас е домакин на технологична конференция за изкуствения интелект

Бургас е домакин на технологична конференция, на която ще се обсъди бъдещето на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса и обществото. Тазгодишното издание на Burgas Digital ще се проведе Central Park – Бургас и поставя акцент върху приложението на изкуствения интелект в различни индустрии, както и възможностите за финансиране и развитие..

публикувано на 27.09.24 в 13:24

Английската гимназия в Бургас гради "умен покрив" с благотворителен концерт

Бургаска английска гимназия „Гео Милев“ стартира  проект за изграждане на фотоволтаична централа с пермакултурна градина на част от покрива на училището. Инициативата е наречена  „Умен покрив за бъдеще". Сред съмишлениците на идеята са областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов. Високите температури в..

публикувано на 25.09.24 в 14:44

Два нови факултета ще бъдат обособени в университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас

Обособяването на два нови факултета и разкриването на квалификационни курсове ще бъде една от целите на ръководството на  университет „Проф д-р Асен Златаров“ тази академична година. Тя беше открита днес с шествие и представяне на обновени корпуси на учебното заведение. Студентите са над 3700.  Увеличават се желаещите да учат в нашия..

публикувано на 24.09.24 в 13:15

23 бургаски училища имат нови директори след конкурсите

23 училища в област Бургас имат новоназначени директори след проведените конкурси, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова.  Най-оспорвана е била битката за Профилираната гимназия за изучаване на романски езици „Георги Стойков Раковски“ в Бургас, където от петимата кандидати е избрана досегашната зам.-директорка и..

публикувано на 24.09.24 в 11:40
Архив

Българчета в 16 държави учат в училище „Иван Вазов“ в Париж

Над 160 българчета, живеещи в 16 държави ще учат присъствено или дистанционно  тази година   в Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Обучават ги общо шестима преподаватели. Един от тях е  Янета Димитрова, която ги учи на  български език и литература. Пред БНР Бургас т я признава, че за нея е мисия да  съхраним това, което имаме..

публикувано на 23.09.24 в 09:25