Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден на отворените врати се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас

Снимка: "Проф. д-р Асен Златаров"

Обявеният предварително Ден на отворените врати в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас през изминалите почивни дни се превърна в истински празник за десетки хора от всички поколения, които дойдоха  да се запознаят с Университета, с предлаганите множество специалности в най-различни професионални направления, с преподавателския състав и с материалната база, в която биха се обучавали те самите, техните деца и дори внуци.

Във всички корпуси на Университета бяха подготвени най-добрите възможности за запознаване на потенциалните  бъдещи студенти с различните форми на теоретическо и практическо обучение. Те можеха да получат рекламни брошури и материали, както и компетентни консултации от преподаватели и административни  лица.

Лаборатории  и зали с апарати и материали бяха на разположение на  всички интересуващи се от химическите и техническите специалности – над 30 на брой, които се предлагат  за обучение във Факултета по природни науки, Факултета по технически науки и Техническия колеж.

Във Факултета по обществени науки  имаше кандидати да се посветят на педагогическите, хуманитарните и икономическите специалности.  Младо семейство с  две деца, току що преместило се да живее от столицата в Бургас, се интересуваше от възможностите за докторантури.

В Колежа по туризъм специален щанд още на входа  представяше  наградите и отличията си за  подготовка на кадри за туризма.

На най-голям интерес се радваха в новопостроения Медицински корпус на  Университета. Нагледни демонстрации в медицинските кабинети с манекени, апарати, съоръжения за диагностика, лечение и рехабилитация и кратки лекции бяха подготвени за всички, които желаят да се посветят на медицината и общественото здраве.

Най-малкият „кандидат за студент“ бе десетгодишният Георги Гаврилов, придружен от своите родители. Той дойде да разгледа новия корпус. Неговата детска любознателност и  желание да стане бъдещ медик бяха и трогателни, и обнадеждаващи. Момчето бе очаровано от демонстрацията за изработване на обемно изображение на сърце от новозакупения 3D- принтер, направена  от екипа на проф. Сотир Сотиров.

В Деня на отворените врати Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас показа на своите посетители какъв магичен свят от интересни и полезни знания могат да получат тук, колко приятелска и гостоприемна е неговата академична среда.   


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без преписвачи на матурата по литература в Бургас

Върху разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ писаха днес зрелостниците. Учениците влязоха за първи път в класните стаи, след като завършиха дистанционно годината. Третата част от матурата по литература – интерпретативно съчинение се оказа не много лека, поне за някои от тях, споделиха на излизане от изпита абитуриенти...

публикувано на 01.06.20 в 15:48

Интерпретативно съчинение и есе пишат днес зрелостниците

По интерпретативно съчинение или есе пишат  зрелостниците, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 149 са те в Търговската гимназия в Бургас, каза директорът Павел Чепов: "Всичко е нормално, извикахме по-рано учениците в 8:00 часа, за да можем бавно да ги..

обновено на 01.06.20 в 12:19

Детските градини в Общините Созопол, Карнобат, Айтос и Несебър отварят врати днес

Детските градини в община Созопол отварят днес. Целият персонал беше тестван за Covid 19, обясни кметът Тихомир Янакиев. Раздадени са и инфраред термометри в детските заведения. "Всяко дете ще бъде с премерена  температура преди да влезе в детската градина, като уверение, че децата, които влизат са здрави. Приключи дезинфекцията на самите..

публикувано на 01.06.20 в 09:32

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18

3100 зрелостници се очаква да се явят на матурите в Бургас

В необичайна обстановка и на необичайни дати ще се проведат матурите за зрелостниците тази година. Заради извънредното положение, задължителните държавни зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Три хиляди и сто са зрелостниците в Бургас, които ще се явят на изпита по български език и..

публикувано на 29.05.20 в 14:44

Бургаската гимназия по морско корабоплаване ще си сътрудничи с Висшето военноморско училище

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес. Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на кмета Димитър Николов. На него..

публикувано на 28.05.20 в 16:04

Разкриват нови паралелки в иновативното училище в Св. Влас

Желаещите да се обучават в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас през новата учебна година, значително се е увеличил, съобщават от община Несебър. По информация от училището и след положително становище на кмета на  Несебър Николай Димитров, паралелките в първи и пети клас през учебната 2020/2021 година се увеличават с по една над планираните..

публикувано на 28.05.20 в 15:14