Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ясни са 10-те номинирани за наградата „Христо Фотев"

| обновено на 20.03.20 в 11:29
Александър Секулов получи отличието през 2018 година
Снимка: БНР Бургас

Преди седмица бе оповестена широката номинация от 10 стихосбирки, участващи в Националния конкурс на името на Христо Фотев. Журито имаше задача да избере от тях петте книги, отличаващи се с най-високи художествени достойнства. На 19 март неговият председател д-р Лорис Мануелян свика заседание, осъществявайки конферентна телефонна връзка с членовете Силва Налбантян-Хачерян, Симеон Димитров, Боян Ангелов и доц. Йордан Ефтимов, в изпълнение на мерките за безопасност, наложени от въведеното извънредно положение.


Ето номинираните автори по азбучен ред: 

Антон Баев - "55 меланхолии на Антон Баев";

Владимир Левчев - "Марс";

Димитър Христов - "Песни, тъги и наздравици";

Кръстьо Раленков - "Кислород";

Мирела Иванова - "Седем";

Роза Боянова - "Обратна гравитация";

Румен Денев - "Вокално стихосложение";

Румен Леонидов - "Покаяние Господне";

Светла Гунчева - "Езикът на пчелите";

Цвета Делчева - "Отворени възможности"


Носителят на националната награда ще бъде обявен по традиция на 25 март, като това ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Община Бургас.    

Тържественото награждаване на победителя в седмото издание на националния конкурс "Христо Фотев"  ще се състои на по-късен етап, когато премине извънредната ситуация в страната. Отложени са и съпътстващите събития - конкурси за рецитиране и илюстрация по стих на Фотев.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антология представя бургаска поезия на френски език

Стихове на съвременни бургаски поети са представени в билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език. Съставителят и преводач Добрина Маринова преведе свои любими поети, за да ги представи на читателите във Франция. Книгата е издадена от издателска къща „Знаци“ с финансова подкрепа на Община Бургас, а целта й да запознае френския..

публикувано на 16.05.22 в 11:51

Почина световноизвестният илюзионист Астор

Известният български илюзионист Астор е починал на 78-годишна възраст, съобщи пред БНР  Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите в България.  Астор е артистичният псевдоним на Антраник Шаварш Арабаджиян. Р оден е на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.  Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк..

публикувано на 15.05.22 в 16:19

Украйна спечели Евровизия

Украйна е тазгодишният победител на конкурса Евровизия. Песента на "Калуш Оркестра"  - "Стефания" получи най-много гласове от зрителите. Преди това - след раздаването на точките от националното жури -  начело беше Великобритания с песента на Сам Райдър "Space Man".  По време на изпълнението си на финала фронтменът на групата Олег Псюк..

публикувано на 15.05.22 в 09:05

Представят "Вселената на Лорка" в НХК

Бургаската публика ще има възможност да се потопи в историческото и културно наследство на град Гранада, Испания, родното място на поета, новелист, художник, драматург и музикант Федерико Гарсия Лорка с музикалния спектакъл „Вселената на Лорка“. Той ще бъде представен на сцената на Културен дом НХК днес от 18 часа. Спектакълът е реализиран по..

публикувано на 15.05.22 в 08:48

Археологическият резерват Деултум участва в Нощта на музеите на 14 май

Археологическият резерват Деултум ще се включи в Европейската нощ на музеите с няколко събития, които ще се проведат на 14 май. Те са посветени на партньорите на музея, които помагат той да бъде популяризиран – филиала на НХА в Бургас  и Държавния куклен театър в града, съобщи директорът на НАР Деултум Красимира Костова: „ Ще бъде..

публикувано на 14.05.22 в 17:20

Даница Христова спечели голямата награда от Националния литературен конкурс "Петя Дубарова"

Даница Христова от Велико Търново е носител на голямата награда от 25 – тото издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Тя получи пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев, която по традиция се връчва на едно от двете първи места. Даница спечели първото място за поезия със стихотворението си „Краят на света“. Тя..

публикувано на 13.05.22 в 23:09

Проф. Амелия Личева за душата тук и отвъд в "Потребност от рециклиране"

Университетският преподавател и литературен критик Амелия Личева представи в Бургас стихосбирката си „Потребност от рециклиране“. Срещата бе в градската библиотека.  "Потребност от рециклиране" бележи връх в личната творческа биография на Амелия Личева и е оценена като една от най-значимите поетични книги, излизали напоследък у нас заради..

публикувано на 13.05.22 в 13:53