Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков, икономист: Грешка е налагането на мораториум на цените

Покачването на цената на средствата за превенция от коронавируса, не е продиктувано от спекула и нерегламентирани пазарни действия. Това смята икономистът Аркади Шарков. Според него, тази стока от нормална се е превърнала в луксозна, заради високото търсене и ниско предлагане.  

"Когато едно производство спадне, винаги се намира друго, което да го замести. Така че ще се намерят други търговски пътища, по които тези стоки да стигат до гражданите. Тук причината не е защото гражданите са изкупили всички замразени стоки, а защото някои производства са намалили своя капацитет в следствие на карантина. Това в следващия месец вероятно ще се балансира. В дългосрочен план не трябва да се очаква сериозни проблеми на пазара за обикновения потребител, особено на стоките от базова необходимост." 

Според Аркади Шарков, е грешка налагането на мораториум на цените, в сегашните условия. Според него, това ще влоши икономическата ситуация.

"Самият бизнес, ако не успее да произведе даден продукт на себестойността, на която Правителството определи, то просто няма да го произведе. Това още повече ще влоши икономическата ситуация. Пазарът се влияе от търсенето и предлагането и не трябва да бъдат предприемани такива мерки като "ценови контроли", защото в дългосрочен план, те ще доведат до много по-лоши ефекти за малкия човек и за всички нас като потребители, но и за бизнеса."

Икономистът смята, че част от малкия бизнес в България се приспособява, като част от продажбите и предлагането на услуги се осъществяват вече онлайн. Той допълни, че от една от банките в старана е предложила на своите клиенти забавяне на плащанията по кредити.  Според Шарков, този пример трябва да последват и другите банки в България. 

Подробностите в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12