Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аркади Шарков, икономист: Грешка е налагането на мораториум на цените

Покачването на цената на средствата за превенция от коронавируса, не е продиктувано от спекула и нерегламентирани пазарни действия. Това смята икономистът Аркади Шарков. Според него, тази стока от нормална се е превърнала в луксозна, заради високото търсене и ниско предлагане.  

"Когато едно производство спадне, винаги се намира друго, което да го замести. Така че ще се намерят други търговски пътища, по които тези стоки да стигат до гражданите. Тук причината не е защото гражданите са изкупили всички замразени стоки, а защото някои производства са намалили своя капацитет в следствие на карантина. Това в следващия месец вероятно ще се балансира. В дългосрочен план не трябва да се очаква сериозни проблеми на пазара за обикновения потребител, особено на стоките от базова необходимост." 

Според Аркади Шарков, е грешка налагането на мораториум на цените, в сегашните условия. Според него, това ще влоши икономическата ситуация.

"Самият бизнес, ако не успее да произведе даден продукт на себестойността, на която Правителството определи, то просто няма да го произведе. Това още повече ще влоши икономическата ситуация. Пазарът се влияе от търсенето и предлагането и не трябва да бъдат предприемани такива мерки като "ценови контроли", защото в дългосрочен план, те ще доведат до много по-лоши ефекти за малкия човек и за всички нас като потребители, но и за бизнеса."

Икономистът смята, че част от малкия бизнес в България се приспособява, като част от продажбите и предлагането на услуги се осъществяват вече онлайн. Той допълни, че от една от банките в старана е предложила на своите клиенти забавяне на плащанията по кредити.  Според Шарков, този пример трябва да последват и другите банки в България. 

Подробностите в звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глътка въздух за предприемачите

Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници.  Националната агенция за приходите ще разплаща компенсациите за затворените микро, малки и средни предприятия. Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев отбелязва:  Кредитният мораториум, който се..

публикувано на 03.12.20 в 13:41
Снимката е илюстративна

До 4 декември земеделци кандидатстват по de minimis за компенсиране на щетите от сушата

Утре е крайният срок за подаване на заявления по схемата de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. за стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол. Осигурените средства са в размер на 13,4 млн. лв. Общият размер на помощта по схемата, която един земеделски стопанин може да получи, е до..

публикувано на 03.12.20 в 08:20

Бургас в надпреварата за Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за Годишните награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Инициативата има за цел да допринесе за популяризирането на българския туризъм, като представи пред публиката разнообразните дестинации, събития и дадености на страната, които я превръщат в целогодишна дестинация. Конкурсът поощрява..

публикувано на 02.12.20 в 15:28

Диана Иванова: В Бургас има повишен интерес към закупуването на жилища

Повишен интерес има към инвестирането в недвижими имоти, но има ограничения в предлагането на жилища.. Цената на новото строителство е повишена, но това се  дължи на по-високото качество и новите удобство в жилищата. Това каза Диана Иванова, управител на агенции за недвижими имоти в Бургас: "В момента има доста голяма активност от страна на..

публикувано на 02.12.20 в 14:39
море лодки

Узаконяват над 90 лодкостоянки и буйове по черноморието ни

С промени в Закона за морските пространства, приети на второ четене от Народното събрание вече ще могат да се узаконят старите вълноломи и буйовете. Конкретното предложени е на бургаския депутат Иван Вълков и е свързано със съществуващи от много години хидротехнически и брегоукрепителни съоръжения, които се ползват за временен престой и..

публикувано на 01.12.20 в 15:10

Сигнал за компроментиран отводнителен канал подаде Живко Табаков

Сигнал за преливане на води от отводнителната тръба  на Северния плаж е изпратил до няколко инститиции  председателят на общинската  комисия по туризъм Живко Табаков. За компроментираната консрукция са уведомени министерството на туризма, регионалната еко инспекция, областната асминистрация и В и К.  Заради запушване на тръбата в продължение на..

публикувано на 01.12.20 в 13:41

Започнаха сондажните проучвания в находище „Иглика”

Започнаха сондажните проучвания за наличие на метални изкопаеми в находище „Иглика”, намиращо се на територията на общините Болярово и Елхово. От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е против. Дейностите  са  в землището на елховското село Лалково. И докато в елховската община протестите срещу..

публикувано на 28.11.20 в 12:53