Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти призовават да си останем вкъщи с българска музика

Родни музиканти се включиха в кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”, за да насърчат и окуражат хората да спазват препоръките за самоизолация и така да ограничат разпространението на COVID-19 у нас. Всеки от тях избра своя начин да се обърне към феновете. Веселин Маринов, Дидо от Д2 и Нина Николина записаха видео обръщения от домовете си. 100 Кила пък освен призив отправи и музикално предизвикателство към колегата си Любо Киров, като изпя негова песен и стана първият изпълнител, който поде инициативата #ПредайНататъкПесента. Тото от СкандаУ, DJ Мартен, Гери Турийска, Илиана Бойчева и Вида Пиронкова и др. пък ще предложат своите селекции за плейлисти с по 33 български парчета, които хората могат да слушат, докато са си вкъщи.

Кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!” е част от платформата Обичам българската музика, която стартира през февруари с подкрепата на стотици български творци и браншови организации за защита на българската музика като част от националната култура и идентичност.

„Българската музика винаги е била източник на надежда и опора за българите през цялата ни история. Сегашният момент го доказва отново. Благодарни сме на всички български музиканти и творци, които се включват в кампанията – всеки от тях по своя начин, за да изпратят отговорни послания, но и да дадат кураж и да повдигнат духа”, обясни композиторът Ясен Козев от Инициативния комитет за повече българка музика в ефира.

Кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”е отворена и за всички хора, които обичат да пеят. Те могат да изпращат видео записи на своите изпълнения на родни песни, направени у дома и по този начин да предадат добра енергия и кураж.

„Оказва се, че хората не само обичат и имат нужда да пеят българска музика, но го правят и изключително добре. Получаваме десетки видеа, а едно от тях – изпълнение на песента "Девойко, мари хубава", направено от младата певица Мария Димитрова, се превърна в истински хит в мрежата и вече има близо 60 000 гледания”, обясни още Ясен Козев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "С книга на плажа" започва в Бургас

Десетото издание на фестивала “С книга на плажа“ започва днес в Бургас. 31 издателства ще се представят в рамките на културния форум, който се провежда на открито пред експозиционния център „Флора“. Над 30 срещи с автори предвижда програмата. Детски книги, книги-игри,  художествена и научна литература, книги на български автори и поезия са..

обновено на 14.08.24 в 10:56

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи днес от 20:30..

обновено на 14.08.24 в 09:41

Три дни безплатно българско кино в бургаския филиал на Софийския университет

Безплатни прожекции на открито организира бургаският филиал на Софийския университет от днес до 16-и, петък. Те ще бъдат излъчвани в двора на филиала, в сърцето на Морската градина, входът е свободен, а началният час е 21:30. Подборът за трите дни включва съответно „Стъпки в пясъка“, селекция от къси филми, "Вездесъщият". Инициативата има за цел да..

обновено на 14.08.24 в 07:42

"Прегърнат облак" и "Тиферет" с концерт в бургаска галерия

Бургаската група "Прегърнат облак" ще представи съвместен концерт с група "Тиферет" от 19.00 ч. в галерия "Георги Баев" на булевард "Демокрация". Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество..

обновено на 13.08.24 в 12:01

В Сливен започват номинации за наградата „Добри Чинтулов”

В Сливен започват номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2024 г. Предложенията се правят от неправителствени, граждански и културни организации, творчески обединения и инициативни комитети, съставени от минимум 20 човека. Всяка организация има право само на едно предложение, уточняват от общината. Наградата се присъжда..

публикувано на 13.08.24 в 09:27

Бургаски журналист с първа изложба в Созопол

„Спонтанно“ е името на първата изложба на журналиста Дияна Бедросян. Над 20 картини ще бъдат изложени от днес до 22 август в Историческия музей на Созопол. Изложбата, в която са включени творби графика и живопис, ще бъде открита от 18.00 часа днес пред сградата на Музея в непосредствена близост до Античния театър в стария град.  „Ако се запитаме, кое  е..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 Август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен! Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

публикувано на 12.08.24 в 15:35