Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6 000 бургазлии подадоха онлайн годишни данъчни декларации

Срокът за обявяване на доходите е до 30 април

Снимка: Капитал

6 201 бургазлии подадоха годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от НАП Бургас. Това е над 70 % от всички получени досега декларации в териториалната дирекция. Общият брой на подадените и обработени декларации е 8 579. От тях на място в салона за обслужване на НАП Бургас са подадени 1602 декларации, с ПИК са изпратени 4 286, с електронен подпис 1 915, по пощата или с пощенски оператор – 776. Да попълнят годишна данъчна декларация с баркод са решили  75 лица.

В национален мащаб над 100 хиляди са избралите да декларират дистанционно – чрез електронен подпис или персонален идентификационен код на НАП. Това означава, че повече от 70 % от получените в Агенцията подоходни декларации са изпратени онлайн.

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента над 75 000 бургазлии  имат активен ПИК, а издадените персонални кодове от началото на годината от приходното ведомство в морския град наближават 5 000.  В страната общо повече от 640 000 граждани имат ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на Агенцията.  

Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Във всички сгради на НАП Бургас е въведен контролиран пропускателен режим с цел спазване на необходимото отстояние. В салона за обслужване на ул. „Александровска“ 26 клиентите се допускат по един. Изпълняват се всички видове услуги. Временно са прекратени консултациите с клиенти на място, осъществявани от методолозите на НАП всечи четвъртък от седмицата в сградата на НАП Бургас на ул. „Цар Петър“ 5 б. В същата сграда, срещите със задължени лица се извършват в специално определена стая на третия етаж, като е ограничено движението на външни лица по етажите.  

 Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена, според тарифите на съответния оператор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Над 2 300 000 лева са задълженията към ВиК - Ямбол

Над 2 300 000 лева са задълженията към държавното дружество ВиК в Ямбол. Периодично се правят акции за принудително спиране на водата към некоректни абонати с неплатени високи сметки за използвана питейна вода. Над 2 млн. лева са задълженията на битовите абонати, уточни управителят на ВиК –Ямбол Христина Микуцева и добави, че от началото на годината до..

публикувано на 27.06.24 в 16:51

Ясни са одобрените за предоставяне на еко уреди по програма LIFE

Готово е класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, информират от Община Бургас. Проектът се провежда в рамките на четвъртия прием на документи по програма LIFE.  Приемът на заявления за участие в основната фаза на Интегрирания проект продължи от..

публикувано на 27.06.24 в 14:49
Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Какво се случва при скок от моста в морето: шок, гръбначна травма и кома

Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома: това може да се случи с организма на човек, който се хвърля отвисоко в морето, каза старши спасителят на бургаския Северен плаж Петър Русев в интервю за БНР Бургас, след като вчера при скок от моста загина млад мъж . Това беше вторият такъв случай само в рамките на седмицата. „При скок в първия..

публикувано на 27.06.24 в 13:40

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50
архив

Висок риск от пожари в Болярово

Екстремно висок е рискът от пожари в крайграничната община Болярово. Трайното засушаване, работата на открито и  нелегалните мигранти са сред предпоставките за възникването на локални огнища. В региона не е валяло повече от месец, растителността навсякъде е изсъхнала, продължава и жътвената кампания, посочи кметът на Болярово Христо Христов. „ В..

публикувано на 27.06.24 в 08:44