Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фотограф: България е земен рай

Бъдещият архитект Радослав Свирецов подготвя дебютната си изложба пейзажи в Бургас

| обновено на 29.03.20 в 13:11
6
Снимка: личен архив


40 вдъхновяващи пейзажни кадъра включва първата самостоятелна изложба на Радослав Свирецов. Тя трябваше да се случи през март в родния му Бургас, но пандемията коронавирус помита и плановете на младия фотограф. Експозицията е подготвена по програма "Дебюти" на Националния фонд "Култура" и всичко е готово, когато се отлага за неопределено време. Кадрите са запечатали кътчета от Бургас, Пирин, Стара Планина, Пампорово, Бегликташ и Южното Черноморие. Специално е мястото на морския град, откъдето тръгва пътя му.
20-годишният Радослав Свирецов е завършил немската гимназия в Бургас, в момента учи архитектура в УАСГ в София. Всичко започва преди повече от 5 години, когато се докосва до камера. Това променя живота му-ляга и става с мисълта как да стане по-добър, как да обработва снимките така, че да бъдат по-въздействащи и кое да бъде следващото му фотоприключение. Казва, че благодарение на фотографията е научил каква е разликата между това да гледаш и да виждаш:

"Обичам Бургас и винаги ще го нося в сърцето си, а мостът е едно от местата, където се роди любовта ми към фотографията и така до днес. За мен не е важно колко е снимана тази локация, защото винаги природата рисува различна картина и я представя в различна светлина. Осъзнах в какъв земен рай живеем всъщност, просто трябва да се огледаме. Повечето гледат в телефоните си, а не забелязват пламенния залез около тях. Аз се спирам и наслаждавам. Искам да покажа на хората в какъв хубав свят живеем."

Постепенно Радослав разбира и колко е важно да променяш перспективата, да предприемеш нещо ново и нетипично. Нова гледна точка му дават снимките с дрон. Първият му опит е от пасарелката на "Трапезица". "Всеки ден е нова възможност да откриеш себе си", смята младият фотограф, а на въпроса как сега прекарва времето си без лекциите в университета и без фоторазходките, Радослав цитира майка си, която казва, че интелигентният човек не може никога да скучае. Намерете си хоби, препоръчва бургазлията, а той преравя старите кадри от броденето из природата с надеждата да открие следващия фотобисер.

Очакваме новата дата за изложбата на Радослав Свирецов в Бургас, която ще бъде в експозиционния център "Флора", а дотогава може да се разходите виртуално из България чрез неговите снимки. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стартът на тазгодишния Пробег на мира

“Пробегът на мира“ продължава виртуално, включете се и вие

Инициативата „Пробег на мира“ продължава виртуално до началото на октомври, когато ще завърши в Прага. Тя стартира през март като физическа факелна щафета, но заради пандемията, се наложи да продължи нетрадиционно. Как – пояснява Цвети Димитрова, координатор за пробега у нас: „ Виртуалното преминаване през градовете се осъществява почти..

публикувано на 25.05.20 в 13:43
Долмени или

Туристически маршрути разкриват забележителностите около Средец

Фолклорната традиция в Средец съществува от дълбока древност. Оказва се, че едни от най-ранните форми на живот са от началото на XII век пр.н.е. Това разказа Дора Тодорова, която е уредник в Музейния комплекс към Националния археологически резерват „Деултум - Дебелт“. "Странджа е една планина, която е в контактната зона на няколко високоразвити..

публикувано на 25.05.20 в 09:09

Теодора Мудева завършва с пълно отличие, мечтае да стане журналист

Красивата Мис България за 2018 година Теодора Мудева завърши с пълно отличие английската гимназия в Бургас и е готова за зрелостните изпити, като мечтата й е да стане журналист.  Теодора и съучениците й  няма да могат да отпразнуват подобаващо дипломирането си, защото, макар и разхлабени, ограничителните мерки у нас все още са на лице. И..

обновено на 24.05.20 в 14:04

Ажда Чаушева обича да меси, обещала е питка на Тони Димитрова

Ажда Чаушева е усмихната, талантлива и с голямо сърце. Тя е дъщеря на известния естраден певец Мустафа Чаушев и от малка се занимава с музика. Има стотици излизания на сцена, участия в концерти у нас и зад граница. Ажда има ново увлечение и то е да меси питки. Интересът й се породил по време на извънредното положение. Направила първо..

обновено на 24.05.20 в 13:28

Откриха плоча с фрагмент от надпис на старогръцки в Деултум

Плоча с фрагмент от надпис на старогръцки е открита в навечерието на 24 май в Деултум, съобщиха на своята фейсбук страница от едноименния археологически резерват. Находката е намерена при подготовка на археологическите обекти за предстоящия сезон и разчистване на затревяването. Плочата е  вторично използвана като строителен материал през..

обновено на 24.05.20 в 09:04

Виртуални турнири в помощ на биоразнообразието провокират децата

 Инициативата е на Фондация „Биоразнообразие“ и образователния проект „Пукльовците“. Всяка седмица посвещаваме на определен защитен вид, сега е Седмицата на елените, каза Радостина Ценова от организацията "Другата седмица е на теснолистния божур и накрая на дивите кози. Всяка седмица децата могат да се включат във виртуален турнир и да се..

публикувано на 23.05.20 в 10:50

Свитъци с цитати в арт зоната по Богориди

Разноцветни ленти, окачени по стълбовете и фасадите на сградите  са част от изненадата за 24 май,  подготвена  чрез  творческата инициатива "БулевАРТ - Мрежа на сетивата". Украсата започва от Часовника и продължава по "Богориди" в посока към Морската градина. Между лентите бургазлии ще открият свитъци с цитати от известни български автори, които..

публикувано на 22.05.20 в 11:44