Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас извадиха 11-сантиметрова миома от бременна жена

Снимка: УМБАЛ "Дева Мария"

11-сантиметрова миома от бременна в четвърти месец жена извадиха акушер-гинеколозите от университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Те успяха да запазят живота и на нероденото бебе. 

Това е първа бременност на 28-годишната пациентка. Тя е била наясно с това, че има малък миомен възел в размер на 3 сантиметра. След като забременява, възелът започва да нараства и в края на първия триместър достига размер от 11 сантиметра. Тя имала силни болки, гадене, повръщане и температура. 

В операцията участие взеха доц. д-р Георги Хубчев, който е началник на отделението по акушерство и гинекология в болницата и водещ оператор, акушер гинекологът д-р Мирослав Минчев, анестезиологът д-р Стоян Милушев, д-р Фатме Хюсеин, анестезилогична сестра Георгиева и акушерка Йълдъз Тахирова. Заедно с тях в операционната зала влязоха и специализантите по акушерство и гинекология д-р Милена Миленова и д-р Георги Пранджев.

Доц. д-р Хубчев обяснява, че  не винаги е необходимо да се оперира миомен възел, когато вече е настъпила бременността. Ако няма дегенеративни промени и ако миомата не нараства, може да се изчака и след родоразрешението да се предприемат действия по отстраняването ѝ.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16

Административният съд в Бургас прекрати делото за "Подпорната стена" в Алепу

Административният съд в Бургас прекрати делото, след като прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на "Подпорната стена" в местността Алепу. Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани с последното решение на ВАС от 26-и юни, в което е посочено, че..

публикувано на 24.07.24 в 12:39

30 работници се спасиха по чудо в горящ автобус след смяна в Слънчев бряг

Автобус, превозващ 30 работници се е запалил в движение на пътя Каблешково-село Дъбник. Инцидентът е станал вчера, няма пострадали пътници, съобщават от бургаската полиция.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа.  По данни на 40-годишния шофьор вероятната причина е техническа неизправност по време на движение.  Той забелязал дим, излизащ..

публикувано на 24.07.24 в 10:38

С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата бургаски полицаи

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022г.  Според адвокат Калин..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

За пореден път съдът не даде ход на делото за бащинство на Минков

Окръжният съд в Бургас отново не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова-Пеева, обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април, тя бе пусната под домашен арест. Днес беше разгледана молбата ѝ за възстановяване на срока за отговор..

публикувано на 23.07.24 в 13:15
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Съдебна зала. Снимката е ипюстративна.

Намаляват осъдителните присъди за престъпления в Бургас

По-малко осъдителни присъди за престъпления и по-ниско процентно съотношение между престъпления и осъдени отчита в област Бургас Териториалното статистическо бюро - Югоизток за 2023 година в сравнение с предходните две.  Миналата година присъдите са били 1 602, а осъдените - 1 499. Година по-рано присъдите са били 1 883, а осъдените - 1 800. Данните за..

публикувано на 23.07.24 в 11:55