Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С хумор по време на пандемия:

Татко Калоян и коронавирусът като чайка

Да се държим като общество, а не като джунгла в кризисната ситуация, призова блогърът


„Днес изживях най-големия ужас! Децата се карат с майка си:
- Ти си лоша майка!
- Искаме добра майка!
- Тати ни обича повече!
Изобщо не им обръщах внимание на глупостите, докато жена ми не изрева:
-Така ли? От днес нямате майка, оправяйте се с баща си?
И се заключи в спалнята. Нали бракът беше в добро и зло?“ Това е само един от постовете, които Калоян Явашев, пуска във фейсбук. Те са като SOS сигнал, но и напомнят на много родители, че не са сами във вселената в тази ситуация. Книгата на бургазлията „Дневникът на един татко звероукротител“ събира всички трудни и весели моменти на семейството му с три деца, но в нормални времена, а в каква кондиция са Явашеви насред  пандемия и социална изолация:

„В променлива! Стремим се съжителството да е удобно за всички. На моменти нещата излизат от контрол. Натрупването на енергия у децата и липсата на движение се компенсира по начини, които не са много приятни. Стискаме зъби и продължаваме."

Явашев уточнява, че след извънредното положение ги очаква извънреден ремонт на апартамента, следствие щетите, нанесени от тримата му наследници. Опитали да обяснят на децата защо не трябва да излизат, но тълкуването на това що е то коронавирус у семейството е разнопосочно. Според сина му, например, става дума за чайка. Въпреки трудните моменти бургазлията качва в личния си профил видеа от забавленията на децата. Споделя и демонстрация как на закрито продължава да практикува любимия си тенис, само че с тиган.  Дава и съвети как да правим секс по време на извънредно положение. 

Освен да  удържа домашния фронт, многодетният татко извършва стриктен мониторинг на ситуацията с коронавируса и мерките у нас и по света. Наблюденията си също надлежно споделя в социалната мрежа:

„Този манталитет, който винаги е приписван на българите, се наблюдава и в Южна Европа. По същия тарикатски начин отначало не обръщаха внимание и чак когато се стигна до хилядите жертви, сега вече виждаме, че нещата са доста затегнати. Те го разбраха по трудния начин, ние имаме предимството да видим техния пример.“

С толкова много нови впечатления питаме Калоян Явашев дали вече мисли за заглавието на втората си книга, а той отговаря, че от издателството го побутват, но не е мислил сериозно. Но хипотетично проиграва варианти за заглавие като „Пандемия в пандемията“ с наблюдения върху човешките реакции по време на форсмажорни обстоятелства. "Доста от приказките за хуманност и солидарност се изпаряват в такъв момент, когато хората първо трябва да се грижат за себе си и за семействата си. Да се държим като общество, а не като джунгла!", призовава бургазлията. Сред другите потенциални заглавия, описващи ситуацията в момента от светлата страна на хумора, са: „Защо вдигнах температура, но не посмях да се изкашлям“ или „Кучето, което си купих, но си счупи краката“ заради уморените домашни любимци, станали жертва на желанието на стопаните си да се разхождат.  

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

В Малко Търново организират "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ ще се поведе през тази седмица в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има..

публикувано на 09.09.24 в 09:20

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19