Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С хумор по време на пандемия:

Татко Калоян и коронавирусът като чайка

Да се държим като общество, а не като джунгла в кризисната ситуация, призова блогърът


„Днес изживях най-големия ужас! Децата се карат с майка си:
- Ти си лоша майка!
- Искаме добра майка!
- Тати ни обича повече!
Изобщо не им обръщах внимание на глупостите, докато жена ми не изрева:
-Така ли? От днес нямате майка, оправяйте се с баща си?
И се заключи в спалнята. Нали бракът беше в добро и зло?“ Това е само един от постовете, които Калоян Явашев, пуска във фейсбук. Те са като SOS сигнал, но и напомнят на много родители, че не са сами във вселената в тази ситуация. Книгата на бургазлията „Дневникът на един татко звероукротител“ събира всички трудни и весели моменти на семейството му с три деца, но в нормални времена, а в каква кондиция са Явашеви насред  пандемия и социална изолация:

„В променлива! Стремим се съжителството да е удобно за всички. На моменти нещата излизат от контрол. Натрупването на енергия у децата и липсата на движение се компенсира по начини, които не са много приятни. Стискаме зъби и продължаваме."

Явашев уточнява, че след извънредното положение ги очаква извънреден ремонт на апартамента, следствие щетите, нанесени от тримата му наследници. Опитали да обяснят на децата защо не трябва да излизат, но тълкуването на това що е то коронавирус у семейството е разнопосочно. Според сина му, например, става дума за чайка. Въпреки трудните моменти бургазлията качва в личния си профил видеа от забавленията на децата. Споделя и демонстрация как на закрито продължава да практикува любимия си тенис, само че с тиган.  Дава и съвети как да правим секс по време на извънредно положение. 

Освен да  удържа домашния фронт, многодетният татко извършва стриктен мониторинг на ситуацията с коронавируса и мерките у нас и по света. Наблюденията си също надлежно споделя в социалната мрежа:

„Този манталитет, който винаги е приписван на българите, се наблюдава и в Южна Европа. По същия тарикатски начин отначало не обръщаха внимание и чак когато се стигна до хилядите жертви, сега вече виждаме, че нещата са доста затегнати. Те го разбраха по трудния начин, ние имаме предимството да видим техния пример.“

С толкова много нови впечатления питаме Калоян Явашев дали вече мисли за заглавието на втората си книга, а той отговаря, че от издателството го побутват, но не е мислил сериозно. Но хипотетично проиграва варианти за заглавие като „Пандемия в пандемията“ с наблюдения върху човешките реакции по време на форсмажорни обстоятелства. "Доста от приказките за хуманност и солидарност се изпаряват в такъв момент, когато хората първо трябва да се грижат за себе си и за семействата си. Да се държим като общество, а не като джунгла!", призовава бургазлията. Сред другите потенциални заглавия, описващи ситуацията в момента от светлата страна на хумора, са: „Защо вдигнах температура, но не посмях да се изкашлям“ или „Кучето, което си купих, но си счупи краката“ заради уморените домашни любимци, станали жертва на желанието на стопаните си да се разхождат.  

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират празник в Зоопарк Бургас за Деня на детето

Зоопарк Бургас организира празнично шоу, игри и много забавления за децата по повод 1 юни. Програмата започва в 11:00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки. Малчуганите ще влизат в зоокъта при вход свободен през целия ден.   В зоопарка, който се намира в близост до квартал „Черно море“ се отглеждат над 60 вида животни в условия,..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

Откриха изящна керамика при подводните проучвания край Созопол (СНИМКИ)

Изящна керамика от архаичната епоха на древна Аполония откриха специалистите от Центъра по подводна археология в Созопол. В продължение на 12 дни те проучваха на площ от близо 8 кв.м в акваторията на Старото пристанище на морския град. Дейностите се извършиха във връзка с проект на Общината за изграждане на плаващи понтонни кейове за..

публикувано на 27.05.20 в 14:01

Рядък вид черни щъркели гнездят в Странджа

Черни щъркели гнездят в ПП "Странджа", това съобщава Милен Рашков, биолог в дирекцията на парка. Гнезда на птиците са открити на няколко места – местността Бяла вода, край р. Папийско дере в землището на с. Варвара и др. Популацията на вида в границите на парка е оценена на 13 - 14 двойки, допълва още орнитологът Рашков. Подобно на белия си..

публикувано на 26.05.20 в 14:03

Плоча с надпис на старогръцки доказва, че е имало пристанище край Дебелт

Плоча с надпис на старогръцки по безспорен начин доказва, че римската колония Деултум е имала пристанище. Находката беше открита в южната част на комплекса при подготовката за новия сезон в навечерието на 24 май. Надписът е разчетен от епиграфа от СУ „Св Климент Охридски“ Николай Шаранков и текста се тълкува, че собственикът е..

публикувано на 26.05.20 в 13:31
Стартът на тазгодишния Пробег на мира

“Пробегът на мира“ продължава виртуално, включете се и вие

Инициативата „Пробег на мира“ продължава виртуално до началото на октомври, когато ще завърши в Прага. Тя стартира през март като физическа факелна щафета, но заради пандемията, се наложи да продължи нетрадиционно. Как – пояснява Цвети Димитрова, координатор за пробега у нас: „ Виртуалното преминаване през градовете се осъществява почти..

публикувано на 25.05.20 в 13:43
Долмени или

Туристически маршрути разкриват забележителностите около Средец

Фолклорната традиция в Средец съществува от дълбока древност. Оказва се, че едни от най-ранните форми на живот са от началото на XII век пр.н.е. Това разказа Дора Тодорова, която е уредник в Музейния комплекс към Националния археологически резерват „Деултум - Дебелт“. "Странджа е една планина, която е в контактната зона на няколко високоразвити..

публикувано на 25.05.20 в 09:09

Теодора Мудева завършва с пълно отличие, мечтае да стане журналист

Красивата Мис България за 2018 година Теодора Мудева завърши с пълно отличие английската гимназия в Бургас и е готова за зрелостните изпити, като мечтата й е да стане журналист.  Теодора и съучениците й  няма да могат да отпразнуват подобаващо дипломирането си, защото, макар и разхлабени, ограничителните мерки у нас все още са на лице. И..

обновено на 24.05.20 в 14:04