Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 доброволци са нужни в община Созопол


Кампания за набиране на доброволци започна в община Созопол. Мярката е превантивна, тъй като все още не е достигнат пикът на заболели от коронавирус. В общината към този момент няма човек с потвърдена проба на заболяването. Над 70 души са поставени под карантина. Открихме  сметка, по която постъпват средства и скоро ще започнем закупуването на хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се хора, обясни кметът на Созопол Тихомир Янакиев. „Доброволците ще помагат за разнасяне на медикаменти, ако е необходимо, храни по доновете на възрастни хора“, поясни той. Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят чрез заявлението, което да внесат в сградата на Община Созопол. „Ние правим регистър на доброволците, техните данни и телефоните за контакт. Към този момент ни трябват 5-10 човека“, допълни кметът. Доброволците ще бъдат ангажирани само при нужда, а екипът на кризисния щаб на Община Созопол ще се свърже с всеки от тях за разяснения по неговата дейност.

Янакиев посочи, че в момента хората в общината спазват въведените мерки. „Няма явни недоволства. Хората разбират, че това, което се прави е за тяхно добро“, каза той. Към този момент в общината не е въведен вечерен час или други по-строги рестрикции.  

Проблем обаче остава ситуацията с местния бизнес. „Община Созопол зависи много от летния туристически сезон. Ранните резервации имам информация, че се отменят. Сезонът или ще се случи по-късно, или изобщо няма да се случи. Ако не се случи ще е тежък удар първо върху бизнеса  и обикновените хора, в частност и за Общината“, посочи кметът. Той допълни, че се надява държавата да помогне на бизнеса, тъй като Общината в момента е в лошо финансово състояние. „Нямаме никакви приходи. Може да се наложи и актуализация на самия бюджет. Общината има милиони дългове към кредитни институции. Отделно има неразплатени задължения, които към момента се опитваме да разплатим. При постъпването си на длъжност заварих 3 500 000 лв. неразплатени към бизнеса. Към момента са 2 600 000 лв. Ние имаме една от най-ниските туристически такси, т.е. не можем да мърдаме от тук“, обясни той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56

Ремонтират светофар на възлово кръстовище в Сливен

Започва планиран ремонт на светофарната уредба на кръстовището при бул. „Братя Миладинови“ с бул. „Хаджи Димитър“ и с бул. „Стефан Караджа“. Това съобщиха от Община Сливен. Дейностите предвиждат подмяна на всички секции с нови с LED крушки. При строително-монтажните работи ще се наложи използването на авто-вишка, която ще бъде разположена така,..

публикувано на 01.06.20 в 16:52