Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 200 млн. лв. ще са загубите за туризма до лятото

Снимка: БГНЕС

През април и май от ранните записвания на чужденци и отменените заради пандемията от коронавирус почивки по Великденските и Гергьовденските празници туристичесикят бранш ще загуби над 150 милиона лева. На 48 млн. лв се изчисляват преките щети от март. Данните оповестиха за БНР-Бургас от Института за анализи и оценки в туризма.  Според неговия директор Румен Драганов браншът остава в пълна готовност да започне работа веднага след като получи зелена светлина. В опит все пак да има хоризонт на очакването, заетите в туризма коментират понятието „четиринайста седмица“. Условният срок е базиран на това, че в Китай е отменена забраната за всякакъв вид дейност на 14-тата седмица от началото на извънредното положение,  обясни туристическият експерт. У нас ранните резервации за май са спрени, преценява се психологическия срив у туристите, част от които ще се откажат от страх или ще поискат да преротират полети и да преместят дати на пристигане. Затова с правителството и общините гледаме да обсъдим програми за тази ситуация, коменитра Драганов:

"Преди 14-тата седмица има редица санитарни мероприятия, свързани с почистване, дезинфекциране, обучение на персонала. Изкарване на преден план на хора, които са по-млади за сметка на тези в рискова възраст. Имаме въпроси, които са свързани с организацията на самите хотелски политики - ще има ли реорганизация на храненето, например." 

Много са стратегическите въпроси, които трябва да се обсъдят сега, за да може да не губим нито минута след отмяната на извредното положение, но за съжаление нямаме читава национална туристическа организация, която да поведе тази комуникация с Министерството на туризма, смята Румен Драганов. Той обаче е категоричен, че браншът ще устои на кризата 

"Туризмът ще продължи да действа. Той е доста мощен. Върху него не е нанесена щета от гледна точна на унищожаване на суперструктура - не е минало цунами, земетресение, не е пожар, не е война, изцяло са запазени всички обекти с цялото им оборудване. Сега голямата щета е върху живата сила, тъй като освен работещите в хотели, ресторанти, туроператорски и турагентски фирми, туризмът осигурява поминък на много други - на банките, на телекомуникационните компании, транспорта, селското стопанство."  

По данни на Института за анализи и оценки в туризма няма интерес от страна на туристическия бранш към мярката 60/40, която правителството оповести в подкрепа на бизнеса за справяне с икономическите последици от коронавируса. 

Повече чуйте в звуковия файл.БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миди на тенекия ще опитат посетителите на остров Света Анастасия в събота

Класическия вкус на мидите предпочита и Стоян Димитров, председател на СНЦ"Приятели на морето". И тази година сдружението се включва в уикенда с вадене на миди и с почистване на морското дъно. Очакват се 20 души да участват в еко акцията. Освен бургазлии, ще се гмурнат и хора от София, Пловдив и Варна, обясни Димитров. Според него морето около..

обновено на 09.06.23 в 12:44

Подготовката на плаж Обзор Юг закъснява заради ремонта на крайбрежната алея

Ремонтът на  крайбрежната алея в Обзор бави подготовката на плаж Обзор Юг, съобщи концесионерът на ивицата Сергей Иванов:  "В момента бетонират алеята, ще слагат павета. Ремонтът трябваше да приключи до 1 май, но се бавят. Съобразяваме се с условията. Подготвяме пясъка, чистим от боклуците на ремонта, започваме да слагаме чадърите и шезлонгите."..

обновено на 09.06.23 в 12:44

Недоволни от програмата за подпомагане на украински бежанци хотелиери се събраха в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци.  В четвъртък беше разпространен списък с близо 100 бази собственост, както на частни лица, така и на общини, университети и държавни институции, които трябва да връщат пари по..

публикувано на 09.06.23 в 08:29

Туристическият бранш: Само България не се е възстановила от кризата след 2019

В началото на юни е все още леко хладно . Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат , поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна. Проф. Георги Рачев: Нямаме против Зарица..

публикувано на 08.06.23 в 14:08

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни. Състоянието на всички есенници към момента е добро, очакват се добиви сравними с миналогодишните.  Официален старт на жътвата ще бъде даден и тази година в община Тунджа, където са засети над 350 000 декара с ечемик и пшеница. Към момента състоянието на зърнените култури на..

публикувано на 08.06.23 в 11:34

Цените на чадърите и шезлонгите ще варират между 8 и 10 лева

Въпреки изискването от 1 юни концесионерите и стопаните на плажове да осигуряват спасители  и медицинско обслужване на ивиците, посетителите все още са малобройни. Още по-малко са тези, които се осмеляват да влязат във водата. Плажният сезон е зависим от времето и реално последните години започва след 15-20 юни -това коментира пред..

публикувано на 08.06.23 в 08:30

Геотермалната енергия като начин за отопление и охлаждане на сгради

Геотермалната енергия може да се използва като алтернативен начин за отопление и охлаждане на сгради. „Това е източник, който е възобновяем, с нулев въглероден отпечатък. Това е нещо, на което България е много богата дори имаме находища на геотермална енергия, топли минерални води с температура дори 150 градуса, така че България е една от..

публикувано на 06.06.23 в 15:34