Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 200 млн. лв. ще са загубите за туризма до лятото

Снимка: БГНЕС

През април и май от ранните записвания на чужденци и отменените заради пандемията от коронавирус почивки по Великденските и Гергьовденските празници туристичесикят бранш ще загуби над 150 милиона лева. На 48 млн. лв се изчисляват преките щети от март. Данните оповестиха за БНР-Бургас от Института за анализи и оценки в туризма.  Според неговия директор Румен Драганов браншът остава в пълна готовност да започне работа веднага след като получи зелена светлина. В опит все пак да има хоризонт на очакването, заетите в туризма коментират понятието „четиринайста седмица“. Условният срок е базиран на това, че в Китай е отменена забраната за всякакъв вид дейност на 14-тата седмица от началото на извънредното положение,  обясни туристическият експерт. У нас ранните резервации за май са спрени, преценява се психологическия срив у туристите, част от които ще се откажат от страх или ще поискат да преротират полети и да преместят дати на пристигане. Затова с правителството и общините гледаме да обсъдим програми за тази ситуация, коменитра Драганов:

"Преди 14-тата седмица има редица санитарни мероприятия, свързани с почистване, дезинфекциране, обучение на персонала. Изкарване на преден план на хора, които са по-млади за сметка на тези в рискова възраст. Имаме въпроси, които са свързани с организацията на самите хотелски политики - ще има ли реорганизация на храненето, например." 

Много са стратегическите въпроси, които трябва да се обсъдят сега, за да може да не губим нито минута след отмяната на извредното положение, но за съжаление нямаме читава национална туристическа организация, която да поведе тази комуникация с Министерството на туризма, смята Румен Драганов. Той обаче е категоричен, че браншът ще устои на кризата 

"Туризмът ще продължи да действа. Той е доста мощен. Върху него не е нанесена щета от гледна точна на унищожаване на суперструктура - не е минало цунами, земетресение, не е пожар, не е война, изцяло са запазени всички обекти с цялото им оборудване. Сега голямата щета е върху живата сила, тъй като освен работещите в хотели, ресторанти, туроператорски и турагентски фирми, туризмът осигурява поминък на много други - на банките, на телекомуникационните компании, транспорта, селското стопанство."  

По данни на Института за анализи и оценки в туризма няма интерес от страна на туристическия бранш към мярката 60/40, която правителството оповести в подкрепа на бизнеса за справяне с икономическите последици от коронавируса. 

Повече чуйте в звуковия файл.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22

25 станаха морските плажове с безплатни принадлежности това лято

Вече 25 са плажовете поЧерноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г.  През последната седмица на месец май наемателите и концесионерите на морските плажове трябваше да изпратят в Министерството на туризма предложенията си за намаляване цените на плажните принадлежности. Съгласно законовите..

публикувано на 01.06.20 в 08:12

Плажовете в Слънчев бряг са готови за първите туристи

Трите плажни ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна, са в изряден вид и готови да посрещнат първите туристи. Това съобщават от курортния  комплекс. Всички концесионери  са спазили сроковете и са изпълнили изрядно задълженията си по договорите. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо..

публикувано на 31.05.20 в 16:37

Хотелиери и ресторантьори в Созопол ще поискат оставката на Николина Ангелкова

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол ще поискат оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова в протестна подписка да Министерския съвет. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които са неприложими за малките обекти и къщите за..

публикувано на 29.05.20 в 15:10

Три хотела вече работят в Слънчев бряг

Три са хотелите, които са отворени в Слънчев бряг към момента и приемат български туристи. Към 19 юни се очаква броят им да се увеличи като повечето ще отворят вратите си за туристи. Предизвикателствата пред туристическия сезон обсъдиха днес на онлайн среща ръководствата на „Съюз на собствениците“ и „Слънчев бряг“ АД . „Днес сме много..

публикувано на 29.05.20 в 12:04

Ченгенето може да стане следващата туристическа атракция на Бургас

Самобитността на рибарското селище Ченгене скеле е част има перспектива да се превърне в туристически продукт, който община Бургас ще развива. Първите стъпки за това са предприети с реализирането на проекта "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище "Ченгене скеле". Той се осъществява по процедура "Развитие и популяризиране..

публикувано на 29.05.20 в 11:36

Повече български туристи очакват в Созопол за този сезон

Повече почиващи българи очакват за този сезон в Созопол, показа анкета на БНР-Бургас. За момента градът е празен, туристи почти няма, а местните не бързат да отварят обектите си. Много къщи за гости и хотели са затворени и не се вижда да кипи особена подготовка. „Идват повече българи, предимно от София. Българинът е добър турист. Може..

публикувано на 29.05.20 в 09:32