Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мярката 60/40 е неефективна, смятат бизнесмени

| обновено на 03.04.20 в 17:15
Снимка: архив

60 фирми бяха подали документи за помощ по схемата още в първия ден на новия месец. Тя предвижда държавата да заплаща 60% от заплатите на работниците. ЕК също е заявила да осигури финансиране по този модел, коментира социалният министър Деница Сачева. Държавата ще осигурява за срок от 3 месеца средства на работодателите за изплащане на заплатите на работещите в засегнатите от коронавируса икономически дейности. Средствата ще са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване, добави Сачева.

„Това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование, като тук се включва основно частен сектор - детските градини, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние“. Това анонсира ресорният министър.

Общинският превозвач „Бургасбус“ е един от тези, които може да се възползват. При тях все още текат анализите дали ще могат да си позволят и да плащат и тези 40%, които реално са повече, защото включват осигуровките и данъци.

Мярката е неефективна и няма да кандидатствам, мои колеги също няма да се възползват, коментира бургаския ресторантьор Валентин Димитров:

Ние трябва да имаме ресурс, с който да им платим на хората тия 40%, които са наш ангажимент. Ние няма как да се справим с това положение, при положение, че ние самите не работим. Затворени ресторанти, ударен е ключът и забрана за каквото и да е. Няма как да се справим 30 души с поръчки по телефон. Две, три, пет, петдесет поръчки да са на ден по телефона, те няма как да оправдаят консумацията на електроенергия, заплатите, осигуровките и т.н.“, коментира Димитров.

Строителни предприемачи, от средния ешелон, също нямат намерение да кандидатстват. А причината е същата - те не генерират достатъчно приходи, за да плащат своята част от възнагражденията.

Около 300 милиона лева са неразплатените задължения в строителния бранш в страната. Това сочат данните на строителната камара, каза  предприемачът Николай Николов. Големите фирми работим засега, важно е да не спират плащанията по обществените поръчки, добави той.

„А ние, нашите служители и работници, сме си осигурили. И на този етап - плащаме си данъците. Ако няма спиране на плащанията - продължаваме. Не искаме, както се казва, подаяния от държавата. Ние искаме да си работим и да си плащаме данъците. И по тоя начин ще помогнем. За съжаление, обаче, средният ешелон pочти не работи. Нещо се е спрял, стъписал и това е много лошо"

Ако спрат обществените поръчки, това ще е фатално за следващата година, посочи Николай Николов.

От транспортния бранш пък посочват, че условията по мярката са неизпълними. Румен Христов, собственик на най-голямата фирма в региона, обяснява, че в момента, за да имат право на компенсация, превозвачите трябва  да докажат, че са  намалили приходите си през месец март поне с 20% в сравнение с месец февруари.  Макар да  няма човек в държавата, който да не е наясно в какво положение е транспортният бранш от 13-ти март насам.  Съгласно постановлението на Министерски съвет мярката се прилага спрямо работници, които временно са преустановили напълно или частично работа. Тези от тях с намалено работно време ще бъдат компенсирани пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа. В момента приходите, които реализира фирмата му, са в максимални  размери от 8 до 20 стотинки на изминат километър, което е 6 до 8 пъти спад на оборотите й.  Така формираните приходи  са 4 до 6 пъти по-малко от средствата, необходими за осигуряване на основния разход, този  за горива и работни заплати, коментира Румен Христов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57