Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мярката 60/40 е неефективна, смятат бизнесмени

| обновено на 03.04.20 в 17:15
Снимка: архив

60 фирми бяха подали документи за помощ по схемата още в първия ден на новия месец. Тя предвижда държавата да заплаща 60% от заплатите на работниците. ЕК също е заявила да осигури финансиране по този модел, коментира социалният министър Деница Сачева. Държавата ще осигурява за срок от 3 месеца средства на работодателите за изплащане на заплатите на работещите в засегнатите от коронавируса икономически дейности. Средствата ще са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване, добави Сачева.

„Това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование, като тук се включва основно частен сектор - детските градини, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние“. Това анонсира ресорният министър.

Общинският превозвач „Бургасбус“ е един от тези, които може да се възползват. При тях все още текат анализите дали ще могат да си позволят и да плащат и тези 40%, които реално са повече, защото включват осигуровките и данъци.

Мярката е неефективна и няма да кандидатствам, мои колеги също няма да се възползват, коментира бургаския ресторантьор Валентин Димитров:

Ние трябва да имаме ресурс, с който да им платим на хората тия 40%, които са наш ангажимент. Ние няма как да се справим с това положение, при положение, че ние самите не работим. Затворени ресторанти, ударен е ключът и забрана за каквото и да е. Няма как да се справим 30 души с поръчки по телефон. Две, три, пет, петдесет поръчки да са на ден по телефона, те няма как да оправдаят консумацията на електроенергия, заплатите, осигуровките и т.н.“, коментира Димитров.

Строителни предприемачи, от средния ешелон, също нямат намерение да кандидатстват. А причината е същата - те не генерират достатъчно приходи, за да плащат своята част от възнагражденията.

Около 300 милиона лева са неразплатените задължения в строителния бранш в страната. Това сочат данните на строителната камара, каза  предприемачът Николай Николов. Големите фирми работим засега, важно е да не спират плащанията по обществените поръчки, добави той.

„А ние, нашите служители и работници, сме си осигурили. И на този етап - плащаме си данъците. Ако няма спиране на плащанията - продължаваме. Не искаме, както се казва, подаяния от държавата. Ние искаме да си работим и да си плащаме данъците. И по тоя начин ще помогнем. За съжаление, обаче, средният ешелон pочти не работи. Нещо се е спрял, стъписал и това е много лошо"

Ако спрат обществените поръчки, това ще е фатално за следващата година, посочи Николай Николов.

От транспортния бранш пък посочват, че условията по мярката са неизпълними. Румен Христов, собственик на най-голямата фирма в региона, обяснява, че в момента, за да имат право на компенсация, превозвачите трябва  да докажат, че са  намалили приходите си през месец март поне с 20% в сравнение с месец февруари.  Макар да  няма човек в държавата, който да не е наясно в какво положение е транспортният бранш от 13-ти март насам.  Съгласно постановлението на Министерски съвет мярката се прилага спрямо работници, които временно са преустановили напълно или частично работа. Тези от тях с намалено работно време ще бъдат компенсирани пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа. В момента приходите, които реализира фирмата му, са в максимални  размери от 8 до 20 стотинки на изминат километър, което е 6 до 8 пъти спад на оборотите й.  Така формираните приходи  са 4 до 6 пъти по-малко от средствата, необходими за осигуряване на основния разход, този  за горива и работни заплати, коментира Румен Христов.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РДНСК пак ще проверява строежа на "Алепу"

РДНСК-Бургас ще направи утре проверка на строежа на плаж Алепу. Контролният орган се самосезисира заради снимка, разпространена от екогрупата Бетономорие в социалните мрежи. "Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния..

публикувано на 02.06.20 в 23:17

Несебър продължава с подготовката за летния сезон

Строително-ремонтните дейности на територията на Стария Несебър бяха инспектирани от кмета Николай Димитров. След края на зимния сезон oбщината предприе редица мерки за възстановяване на инфраструктурата на града, така че градът да посрещне новия летен сезон с по-добра визия и по-добри условия за придвижване. В момента се извършва..

публикувано на 02.06.20 в 16:42

Само една мярка в помощ на лозарите

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор. Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, съобщи Росица..

публикувано на 02.06.20 в 11:20

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22

25 станаха морските плажове с безплатни принадлежности това лято

Вече 25 са плажовете поЧерноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г.  През последната седмица на месец май наемателите и концесионерите на морските плажове трябваше да изпратят в Министерството на туризма предложенията си за намаляване цените на плажните принадлежности. Съгласно законовите..

публикувано на 01.06.20 в 08:12

Плажовете в Слънчев бряг са готови за първите туристи

Трите плажни ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна, са в изряден вид и готови да посрещнат първите туристи. Това съобщават от курортния  комплекс. Всички концесионери  са спазили сроковете и са изпълнили изрядно задълженията си по договорите. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо..

публикувано на 31.05.20 в 16:37

Хотелиери и ресторантьори в Созопол ще поискат оставката на Николина Ангелкова

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол ще поискат оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова в протестна подписка да Министерския съвет. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които са неприложими за малките обекти и къщите за..

публикувано на 29.05.20 в 15:10