Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят се електронни кандидатстудентски изпити в БСУ

| обновено на 06.04.20 в 13:14

Обмисля се вариант за електронно провеждане на кандидатстудентските изпити в Бургаския свободен университет. Това каза за БНР Бургас ректорът проф. дпн Галя Христозова. Тя допълва, че процесът на записване на бъдещите студенти не е нарушен, защото както до сега, това се случва онлайн на страницата на университета.

"Могат да се подадат документите, дипломата за средно образование се сканира, таксата се превежда дистанционно, не се налага влизането в университета."

Проф. Христозова информира, че повече от десет години в Бургаския свободен университет се използват платформи за дистанционно обучение, където са качени всички лекции.

"От доста години сме престанали да преподаваме традиционно, диктувайки лекциите. От всеки край на света, по всяко време студентът може да чете учебни материали. Ние поставяме различни задачи на студентите, които те трябва да изпълняват. Тук виждаш кой изпълнява задачата и как я изпълнява и като брой студенти и като резултати. 

Ние виждаме студентите, те също ни чуват и виждат, виждаме колко са в час. Можем да осъществяваме лекции в реално време, можем да правим консултации, мултимедийни презентации. Нямаме затруднения, даже ми се струва, че сега се учи повече отколкото в друга ситуация, защото хората намират смисъл в това да се занимават с нещо полезно, за да могат да преодолеят този труден момент, в който трябва да са вкъщи. Сега е най-доброто време да се инвестира в образование - учене и четене." 

Електронно ще бъде организирана и сесията.

"През април организирахме всички семестриални проекти да бъдат предадени на преподавателите. От месец май започва сесията по график. Тук имат безброй, безчет възможности за това как могат да бъдат изпитани студентите. Няма страшно, че няма да бъдем визуално един срещу друг на изпита. Качеството ще бъде на високо ниво." 

Повечето студенти ще завършат в срок, като се очаква учебната година да се удължи най-много със седмица или две само за отделни специалности. 

Подробностите в звуковия файл под снимката. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света ще е в Бургас

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. Министерството на образованието и науката, заедно с община Бургас, са двата институционални партньора на олимпиадата по ИИ,..

публикувано на 02.08.24 в 16:10

Английската гимназия в Бургас с участие в националната програма „Иновации в действие“

За пета поредна година бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“ взе участие в националната програма „Иновации в действие“ като неиновативно училище. През тази учебна година договор за сътрудничество и обмяна на добри практики бе сключен с Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ гр. Велико Търново. През април представители на АЕГ..

публикувано на 30.07.24 в 16:41
Снимката е илюстративна.

Бивши футболисти стават учители по физическо възпитание в Бургас

Бивши футболисти кандидатстват за учители по физическо възпитание. Увеличението на заплатите привлича спортистите. Малко са мъжете, които искат да станат преподаватели по други предмети, въпреки завишените възнаграждения, обясни Константин Янков, председател на бургаската структура на Синдиката на българските учители. "Кандидатите са предимно..

публикувано на 29.07.24 в 09:10

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски. Съгласно..

публикувано на 26.07.24 в 17:23
Снимката е илюстративна.

Излезе второто класиране за гимназиите

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране за гимназиите с прием след 7. клас. То е достъпно чрез системата   https://infopriem.mon.bg/ , в която трябва да се напишат  входящият номер и идентификационен код. Класираните ученици трябва да се запишат между 22-ри и 24 юли.

публикувано на 19.07.24 в 14:17

Сменят директорите в 13 бургаски училища и още 19 в областта

Конкурси за нови директори в 32 училища в област Бургас обяви Регионалното управление на образованието.  13 от тях са в град Бургас, останалите са в Айтос, Карнобат, Несебър, Каблешково, Камено, Слънчев бряг и селата Пирне, Оризаре, Бата, Горица, Струя, Планиница, Череша, Снягово, Трънак, Факия, Лозарево, Съединение. При повечето причината..

публикувано на 19.07.24 в 11:33

Обучиха деца от занималнята на читалище „Асен Златаров" как да опазват горите от пожари

„Безотговорността е най-опасната искра", научиха децата от лятната занималня на Народно читалище „Асен Златаров" - Бургас.  Регионална дирекция по горите в Бургас съвместно с Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ организираха информационно-образователно мероприятие за опазване на горите от пожари сред деца и подрастващи...

публикувано на 17.07.24 в 17:28