Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обмислят се електронни кандидатстудентски изпити в БСУ

| обновено на 06.04.20 в 13:14

Обмисля се вариант за електронно провеждане на кандидатстудентските изпити в Бургаския свободен университет. Това каза за БНР Бургас ректорът проф. дпн Галя Христозова. Тя допълва, че процесът на записване на бъдещите студенти не е нарушен, защото както до сега, това се случва онлайн на страницата на университета.

"Могат да се подадат документите, дипломата за средно образование се сканира, таксата се превежда дистанционно, не се налага влизането в университета."

Проф. Христозова информира, че повече от десет години в Бургаския свободен университет се използват платформи за дистанционно обучение, където са качени всички лекции.

"От доста години сме престанали да преподаваме традиционно, диктувайки лекциите. От всеки край на света, по всяко време студентът може да чете учебни материали. Ние поставяме различни задачи на студентите, които те трябва да изпълняват. Тук виждаш кой изпълнява задачата и как я изпълнява и като брой студенти и като резултати. 

Ние виждаме студентите, те също ни чуват и виждат, виждаме колко са в час. Можем да осъществяваме лекции в реално време, можем да правим консултации, мултимедийни презентации. Нямаме затруднения, даже ми се струва, че сега се учи повече отколкото в друга ситуация, защото хората намират смисъл в това да се занимават с нещо полезно, за да могат да преодолеят този труден момент, в който трябва да са вкъщи. Сега е най-доброто време да се инвестира в образование - учене и четене." 

Електронно ще бъде организирана и сесията.

"През април организирахме всички семестриални проекти да бъдат предадени на преподавателите. От месец май започва сесията по график. Тук имат безброй, безчет възможности за това как могат да бъдат изпитани студентите. Няма страшно, че няма да бъдем визуално един срещу друг на изпита. Качеството ще бъде на високо ниво." 

Повечето студенти ще завършат в срок, като се очаква учебната година да се удължи най-много със седмица или две само за отделни специалности. 

Подробностите в звуковия файл под снимката. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни след отварянето им. Това съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова. Яслените групи са посетени от 150 деца.  Заместник-кметът Чиликова коментира, че в първия ден на отварянето са постъпили близо 50% от заявилите, че ще посещават детските градини. "Общо взето в..

публикувано на 02.06.20 в 17:17

Изпити по желание след 12 клас днес и в четвъртък

От 8:00 ч. и от 14:00 ч. днес, както и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища. От 8:00 часа започнаха изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици без английски, който ще се проведе на 4..

публикувано на 02.06.20 в 08:21

Без преписвачи на матурата по литература в Бургас

Върху разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ писаха днес зрелостниците. Учениците влязоха за първи път в класните стаи, след като завършиха дистанционно годината. Третата част от матурата по литература – интерпретативно съчинение се оказа не много лека, поне за някои от тях, споделиха на излизане от изпита абитуриенти...

публикувано на 01.06.20 в 15:48

Интерпретативно съчинение и есе пишат днес зрелостниците

По интерпретативно съчинение или есе пишат  зрелостниците, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 149 са те в Търговската гимназия в Бургас, каза директорът Павел Чепов: "Всичко е нормално, извикахме по-рано учениците в 8:00 часа, за да можем бавно да ги..

обновено на 01.06.20 в 12:19

Детските градини в Общините Созопол, Карнобат, Айтос и Несебър отварят врати днес

Детските градини в община Созопол отварят днес. Целият персонал беше тестван за Covid 19, обясни кметът Тихомир Янакиев. Раздадени са и инфраред термометри в детските заведения. "Всяко дете ще бъде с премерена  температура преди да влезе в детската градина, като уверение, че децата, които влизат са здрави. Приключи дезинфекцията на самите..

публикувано на 01.06.20 в 09:32

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18

3100 зрелостници се очаква да се явят на матурите в Бургас

В необичайна обстановка и на необичайни дати ще се проведат матурите за зрелостниците тази година. Заради извънредното положение, задължителните държавни зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Три хиляди и сто са зрелостниците в Бургас, които ще се явят на изпита по български език и..

публикувано на 29.05.20 в 14:44