Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До края на април се очакват илюстрации от студенти по стихове на Христо Фотев

Снимка: БГНЕС

Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като голяма част от творбите вече пристигнаха. Това са илюстрациите на участниците във възрастовата група на учениците.  За категория "Студенти" срокът ще бъде удължен до 30 април  2020.

За улеснение на участниците, творбите могат да бъдат изпращани по три начина -  на адреса на Община Бургас: ул. "Александровска" 26, за Диана Саватева, зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт", онлайн на d.savateva@burgas.bg или да бъдат предадени в "Центъра за административно обслужване" на Община Бургас, ул. "Александровска" 26, гише 5.

В конкурса могат да участват творби, отговарящи на следните изисквания:

  • максимален размер - 50 см. на страна от хартията;

  минимален размер - 25 см. на страна от хартията;

  • Tехника - хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил , колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат;
  • На гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив:

  - трите имена и години или клас на авторa;

  - име на творбатa;

  - размер на листа;

  - техника и година на създаване.

  - стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата;

  • Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците - Бургас, БХГ "Петко Задгорски", НХА - филиал Бургас, Сдружение "Бургаска писателска общност" и Община Бургас, ще оцени творбите.
  • Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории - ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.

Изпратените от ученици художествени творби съвсем скоро ще бъдат представени в онлайн изложба на официалната страница и във фейсбук профила  на Община Бургас.

Миналата седмица беше обявен лауреатът на тазгодишното издание на конкурса "Христо Фотев", както и носителите на съпътстващите награди. Това се случи на кратка церемония във фоайето на Община Бургас, при стриктно спазване на мерките за безопасност. Голямата награда спечели Цвета Делчева с книгата си "Отворени възможности".

Тази година извънредната ситуация в страната наложи отлагане на поетичния спектакъл и награждаването на победителите, както и отлагане на двете съпътстващите събития от програмата на Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" - конкурс за илюстрация по стихове на бургаския поет и рецитаторски конкурс.

Идеята е финалът на конкурса за илюстрация да бъде обединен с другото съпътстващо събитие - рецитаторския конкурс, който също е отложен за по-късна дата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За „Буквички бъбривки“ разказва Бургаският куклен театър на 24 май

Филмче за буквите са създали артистите от Бургаския куклен театър по повод 24 май. С него те поздравяват своите малки и големи приятели по повод деня за признателност и благодарност към създателите на нашата азбука братята Кирил и Методий. ОТ 10 часа в канала на Театър в Youtube може да гледате „Буквички бъбривки“, там азбуката оживява в пъстри..

обновено на 24.05.20 в 10:20
архив

ОДК - Поморие с виртуален концерт за 24 май

Предстои в Поморие един различен празник на словото и духовността.  Поради извънредните обстоятелства, тази година 24 май ще бъде отбелязан с виртуален концерт, подготвен от екипа на Центъра за подкрепа на личностното развитие - Поморие. Кадрите, отразяващи шествията и концертите от 2012 до 2019 година ще ни върнат емоцията на най-цветния и..

обновено на 24.05.20 в 10:13

Всички експозиции на РИМ – Бургас работят извънредно по повод 24 май

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, всички експозиции на Регионален исторически музей – Бургас, ще работят извънредно с работно време от 9.00 до 17.00 часа, съобщават от културната институция. Колекциите на експозициите – Археологическа, Етнографска, Историческа и Природонаучна предлагат богат избор от теми,..

обновено на 24.05.20 в 08:54

Добри Чинтулов въвежда честването на Светите братя Кирил и Методий в Ямбол

За пръв път Ямбол отбелязва делото на Светите братя Кирил и Методий през 1859 година. Празникът се свързва с дейността на възрожденския поет и учител Добри Чинтулов, който по това време въвежда в Ямбол класната форма на обучение. За първото честване историците научават от дописка, поместена във вестник България. В нея се посочва, че ямболци подобно на..

публикувано на 24.05.20 в 08:30

Показват ценни издания от българската книжовност в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен

Документална изложба от редки и ценни издания, представяща най-важните моменти от развитието на българската книжовност бе открита в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ Сливен. Изложбата е по повод Деня на славянската писменост и българска култура 24 май.  Ценните издания, сред които уникалното библиофилско фототипно издание на „Царството на..

публикувано на 23.05.20 в 11:29

Две експозиции, с предмети от фонда на Бургаския музей, могат да бъдат видени на Острова

Експозициите на РИМ-Бургас на остров Света Анастасия бяха реновирани, част от артефактите реставрирани и могат отново да бъдат разглеждани, съобщиха от културната институция. В Голямата манастирска сграда са подредени археологически находки, открити при проучвания на Южното ерноморско крайбрежие – монети, каменни и железни котви,..

публикувано на 23.05.20 в 09:39

Местни школи пишат писмо до здравния министър и Националния щаб

Писмо с въпроси и искания до Министерството на здравеопазването  ще пишат представители на местни школи, които остават затворени  и не могат да възстановят дейностите си с деца. Това решение беше взето от десетки представители на танцови, артистични, музикални и творчески организации на среща със зам. кмета по култура Диана Саватева и д-р Арман Кацахян от..

публикувано на 22.05.20 в 20:54