Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филм на бургазлия спечели пет награди от престижен фестивал

Филм на бургазлията Кирил Тодоров спечели 5 награди от международен филмов фестивал, за късометражно кино, който се провежда онлайн. Лентата е озаглавена „През цялата нощ“ и се базира на стара легенда, разказва режисьорът.

"Оказа се, че легендата е популярна в почти цяла Европа. Тогава решихме, щом е такава интернационална легенда, защо пък да не направим филм, с който да си покажем нашата интерпретация. Историята е за възрастно семейство, което една вечер е посетено от странник, който моли да отседне през нощта. Тъй като са бедно семейство, те решават, докато той спи да го убият и оберат. В последния момент обаче се разбира, че това е синът им, който се връща от странство и искал да ги изненада. Ние разбира се променихме беграунда и се опитахме да сложим някаква истинска част от историята. Действието се развива между двете световни войни, в началото на 20-ти век. Оставил съм края отворен, защото в легендата, в някои версии синът оцелява, а в други не. Тук е вече желанието на зрителя как ще го възприеме", разказа Кирил Тодоров.

Произведението му е отличено за най-добър филм, режисьор, кинематограф и печели наградата на публиката на международния фестивал TMFF. Екипът на продукцията е чешки, тъй като Кирил Тодоров от 4 години живее и работи в столицата Прага. 

Филмът е на английски език, но от екипа са се опитали да състарят и репликите, за да звучи по-автентично, ни разказа още Кирил Тодоров. За да пресъздадат максимално обстановката, лентата е била заснета в чешка къща, превърната в музей.

Наред с това,  Кирил Тодоров започва работа и по друг проект - сериал в стила на чернага комедия, за който в момента се пише сценария.

Приоритет във времето на пандемията от коронавирус обаче са му малки клипчета, които снима с посланието „Остани си вкъщи“. В тях представя различни хора, които намират интересни занимания, докато са у дома. Споделя, че Бургас много му липсва и при първа възможност, след кризата ще дойде, за да види родители и близки.  

Интервюто с Кирил Тодоров можете да чуете в звуковия файл. А филмът „All through the Night“ - "През цялата нощ" вижте тук.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

БНР Бургас излъчва онлайн „Фолклорен венец-Божура” утре

Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка, и тази година „Фолклорен венец-Божура” ще събере най-добрите изпълнители на народна музика. 28-то издание на националния странджанско - тракийски събор за надпяване и надсвирване, ще се проведе онлайн, благодарение на БНР Бургас. Това поясни кметът на Община Средец инж. Иван Жабов...

публикувано на 30.05.20 в 11:18

Кукленият театър в Ямбол с безплатна постановка днес

Ямболският куклен театър „Георги Митев” открива летния си сезон с безплатна постановка, по случай Международния ден на детето 1 юни. Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки Постановката ще се играе днес от 11 часа в салона на кукления театър, а не както беше предвидено на открито, уточни директорът Елена Дойчева:..

публикувано на 30.05.20 в 07:43

Ясни са победителите в конкурса за илюстрации по стихове на Христо Фотев

Професионалното жури определи носителите на наградите от конкурса за илюстрации по стихове на Христо Фотев. На заседанието бяха разгледани и оценени само творбите, които са постъпили в предварително обявените срокове. Журито присъди по три индивидуални награди в двете категории, а Сдружение "Бургаска писателска общност" връчи и една поощрителна..

публикувано на 29.05.20 в 11:31

Бургаският куклен театър със спектакли на "Флората" през цялото лято

Бургаският куклен театър ще представя своите спектакли през това лято в експоцентър „Флора“. Началото ще бъде поставено на 17 юни. Постановките ще се играя при спазване на наложените противоепидимични мерки. Все още не е ясно дали ще се случи фестивалът „Дни на куклите“ , които се провежда през август. "Ще играем в зала номер 2 на..

публикувано на 29.05.20 в 09:23

Различната Кристия Тодорова - от сивите градски пейзажи до пъстрите шаржове

Кристия Тодорова е художник на свободна практика, обича да твори с маслени бои, завършила е живопис във Великотърновския университет. Тя получи наградата „Млад художник на годината“, която се връчва на 24 май от Дружеството на бургаските художници на специална церемония преди откриването на традиционната изложба посветена на празника на..

публикувано на 28.05.20 в 09:55

100 хил. пъти са гледани онлайн постановките на Бургаската опера, включени в „Заедно в кризата“

Близо 100 000 пъти са гледани излъчваните в Интернет постановки на Бургаската опера, с който тя се включи в онлайн инициативата „Заедно в кризата“, организирана от БНР и Софийската филхармония. Чрез нея беше създадена обща програма от концертни видеозаписи, които се излъчват в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към..

обновено на 27.05.20 в 21:27

Прожектират "Башмайстора на море" тази вечер пред библиотеката

Изложба, книга и филм, под мотото - Една легенда се завръща „Баш майстора завинаги” представят днес в пространството пред библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. Те са посветени на петте филма от поредицата за „Баш майстора“, станали любими на хиляди българи. Образите на Рангел Лелин, Другарю Кире, Жорката излизат от филмите, за да ни отведат..

публикувано на 27.05.20 в 11:58