Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В ДКЦ I и в частна лаборатория в Бургас могат да бъдат направени тестове за коронавирус

Лабораторията на ДКЦ - 1 в Бургас вече извършва тестове за коронавирус. Те са доброволни и срещу заплащане, но могат да са полезни, особено за фирми, за да не спират дейността си. Кръвните изследвания са за наличие на два класа антите, лауточни за БНР-Бургас завеждащият лабораторията д-р Петранка Стаматова. 
Единият клас показва дали се касае за остра инфекция, другият за прекарана такава.Те се извършват едновременно. Дали сте го прекарали, тогава ще се позиционира вторият, ако в момента имате, тогава ще бъде първият. Ако хора, които са прекарали скоро инфекция и  имат съмнения за коронавирус,могат да се тестват, за да видим дали имат антитела.
Изследванията стават след предварително записване на телефона на лабораторията, уточни Петранка Стаматова. Това става на 0886816857, всеки ден - от 8 до 12 ч.
Не трябва хората да идват при нас, ако имат симптоми на коронавирус, подчерта тя и препоръча да се следва алгоритъма за това. Изследванията не са анонимни и при положителна проба за заболяването, данните се подават към здравната инспекция. 
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


И в  една от частните лаборатории в Бургас също могат да се направят тестове за коронавирус - както чрез така наречените бързи тестове, така и с генетичните - по метода Пи си ар. За да се изолират пациентите от останалия поток граждани, изследванията се извършват единствено в лабораторията им в жк "Славейков". Тестовете са платени и се правят по желание на пациентите или по лекарска препоръка, обясни  медицинският директор д-р Благовеста Пенчева. 
С Пи си ар тестът на този етап в страната има смисъл да се изследват хора със симптоматика.Болка в гърлото, суха кашлица, мускулни болки или хора, които са контактни.
Повечето хора имат една такава мечта да са изкарали този грип и сега да имат имунитет. Аз не съм видяла такива потвърдени резултати.
Пробите могат да се вземат и при домашни посещения. Специалистите на лабораторията са със защитни облекла и се предвижват с дезинфекциран автомобил. При бързите тестове резултатите са готови до час, а при генетичните - до 48 часа, съобщи още д-р Пенчева. 
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов и единствен по рода си у нас ПЕТ скенер ще заработи в „Комплексен онкологичен център – Бургас „

С най-новата си придобивка, „Комплексен онкологичен център – Бургас „ става най-добре оборудвания център в Източна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT) С ултрамодерната техника за позитронно емисионна томография и компютърна томография лекарите ще могат много..

публикувано на 28.05.20 в 17:37
На снимката са д-р Денчо Кавалджиев и д-р Иван Зайков, отляво надясно.

Внимавайте с връщането към спорта, има опасност от скъсване на коленни връзки, съветват доктори

Системното обездвижване, последвано от непремерено завръщане към спортна активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат. Особено при хора, които не са активни спортисти, а тренират „за здраве“ само в неделя. Характерна такава група например са младите мъже, събиращи се да играят футбол с приятели през уикенда. Физически..

публикувано на 28.05.20 в 15:01

Сформират мобилни екипи на Патронажната грижа

Непрекъснато се увеличава капацитетът на Патронажната грижа в Бургас и за изпълнение на допълнителните дейности ще бъдат наети още пет домашни санитари и две медицински сестри. Те ще сформират мобилни екипи, за да могат да покрият увеличаващия се брой на хората, желаещи да ползват медико-социалната услуга. Тя се помещава в нов офис на ул..

публикувано на 28.05.20 в 13:51

Модерни бактерицидни лампи получи областната болница в Ямбол

Бактерицидни лампи последно поколение получи областната болница в Ямбол. Апаратурата унищожава за кратко време големи пространства и няма да се налага затваряне на отделения.  Само за последната седмица две отделения на Ямболската болница трябваше да бъдат затворени за денонощие, поради дезинфекция, а пациентите се пренасочваха в частна болница. С..

публикувано на 28.05.20 в 08:35

Медицинска сестра е заразена с Covid-19 в Ямбол

 17 са новите случаи  на Covid-19 в страната.Седем души  са  в болница, съобщи  проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Направени са ощо   1273 проби.Регистрираните случаи с вируса са   2477. В болница са настанени   под 200. В Бургас няма нови случаи, 2 са те в Сливен, един в Ямбол. Това е медицинска сестра...

публикувано на 28.05.20 в 08:31

Добрият лекар първо е човек с голямо сърце

Нишките на настоящето плетат изкусно посоката на бъдещето и понякога зависят от един единствен правилен избор - този на лекаря, който ще даде шанс за по-добър живот. 34-годишната Пламена Русева, фризьорка по професия и майка на детенце на година и половина се свърза с БНР-Бургас, за да благодари на своя лекар спасител.  Няколко години..

публикувано на 27.05.20 в 19:59

Бургас се включва в деня без тютюнев дим

Общинският съвет по наркотични вещества и отдел "Превенции и младежки дейности" към община Бургас организират кампания по повод Международния ден за борба с тютюнопушенето с надслов  "Живей здравословно, мисли позитивно!". Тази неделя в 16.00 ч., доброволци и служители ще раздават информационни материали по булевард "Алеко Богориди" между..

публикувано на 26.05.20 в 13:34