Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Търговската гимназия осъществяват мониторинг на проекта за Дом на нефтохимика

Областен информационен център – Бургас бе един от избраните шест центъра в България, който ще участва в пилотен международен проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“. Търговската гимназия и нейният Европейски клуб се включиха в изпълнението и мониторинга на проект за емблематичния за Бургас Дом на нефтохимика.

Пилотният проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“ е вдъхновен от италианския проект "A scuola di open coesione", където успешно се прилага от 2013 г. досега. В България, инициативата се реализира под надслов „Детективи на европейски проекти“.

До тук в съвместните срещи с учениците бяха представени целите и задачите на проекта, графика за изпълнението му и очакваните резултати. Обмислени бяха подходи, които ще се приложат при съвместната работа за по-ефективно и пълно постигане на целите. Учениците се запознаха с начина за набиране на информация от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), където е публикуван и проекта за Дома на НХК.

Всеки един от тях има своя роля в проекта: едни събират данни, други ги обобщават, публикуват и т.н.

Избраното име на екипа е „Зона 056“. Защото цифрите 056 е телефонният код на Бургас, а думата „зона“ е избрана, заради шумът покрай всеизвестната „Зона 51“, намираща се в Невада, САЩ. Логото на проекта също е с интересна концепция. То е съчетание между логото на Европейския клуб на Търговска гимназия и името на проекта „Детективи на Европейски проекти“. Заглавието на проучването е „Културата – движещата сила на Бургас“.

До този момент са преминати два урока, подготвени от италианския екип. След всеки от тях учениците попълват доклад. Остават още два до финал.

Накрая спечелилия екип се очаква да посети Европейския парламент в Брюксел, за останалите отбори ще има поощрителни награди. Това трябваше да се случи около 9 май, Денят на Европа, но при настоящата ситуация вероятно ще се проведе около септември месец.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без преписвачи на матурата по литература в Бургас

Върху разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ писаха днес зрелостниците. Учениците влязоха за първи път в класните стаи, след като завършиха дистанционно годината. Третата част от матурата по литература – интерпретативно съчинение се оказа не много лека, поне за някои от тях, споделиха на излизане от изпита абитуриенти...

публикувано на 01.06.20 в 15:48

Интерпретативно съчинение и есе пишат днес зрелостниците

По интерпретативно съчинение или есе пишат  зрелостниците, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 149 са те в Търговската гимназия в Бургас, каза директорът Павел Чепов: "Всичко е нормално, извикахме по-рано учениците в 8:00 часа, за да можем бавно да ги..

обновено на 01.06.20 в 12:19

Детските градини в Общините Созопол, Карнобат, Айтос и Несебър отварят врати днес

Детските градини в община Созопол отварят днес. Целият персонал беше тестван за Covid 19, обясни кметът Тихомир Янакиев. Раздадени са и инфраред термометри в детските заведения. "Всяко дете ще бъде с премерена  температура преди да влезе в детската градина, като уверение, че децата, които влизат са здрави. Приключи дезинфекцията на самите..

публикувано на 01.06.20 в 09:32

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18

3100 зрелостници се очаква да се явят на матурите в Бургас

В необичайна обстановка и на необичайни дати ще се проведат матурите за зрелостниците тази година. Заради извънредното положение, задължителните държавни зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Три хиляди и сто са зрелостниците в Бургас, които ще се явят на изпита по български език и..

публикувано на 29.05.20 в 14:44

Бургаската гимназия по морско корабоплаване ще си сътрудничи с Висшето военноморско училище

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес. Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на кмета Димитър Николов. На него..

публикувано на 28.05.20 в 16:04

Разкриват нови паралелки в иновативното училище в Св. Влас

Желаещите да се обучават в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас през новата учебна година, значително се е увеличил, съобщават от община Несебър. По информация от училището и след положително становище на кмета на  Несебър Николай Димитров, паралелките в първи и пети клас през учебната 2020/2021 година се увеличават с по една над планираните..

публикувано на 28.05.20 в 15:14