Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Търговската гимназия осъществяват мониторинг на проекта за Дом на нефтохимика

Областен информационен център – Бургас бе един от избраните шест центъра в България, който ще участва в пилотен международен проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“. Търговската гимназия и нейният Европейски клуб се включиха в изпълнението и мониторинга на проект за емблематичния за Бургас Дом на нефтохимика.

Пилотният проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“ е вдъхновен от италианския проект "A scuola di open coesione", където успешно се прилага от 2013 г. досега. В България, инициативата се реализира под надслов „Детективи на европейски проекти“.

До тук в съвместните срещи с учениците бяха представени целите и задачите на проекта, графика за изпълнението му и очакваните резултати. Обмислени бяха подходи, които ще се приложат при съвместната работа за по-ефективно и пълно постигане на целите. Учениците се запознаха с начина за набиране на информация от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), където е публикуван и проекта за Дома на НХК.

Всеки един от тях има своя роля в проекта: едни събират данни, други ги обобщават, публикуват и т.н.

Избраното име на екипа е „Зона 056“. Защото цифрите 056 е телефонният код на Бургас, а думата „зона“ е избрана, заради шумът покрай всеизвестната „Зона 51“, намираща се в Невада, САЩ. Логото на проекта също е с интересна концепция. То е съчетание между логото на Европейския клуб на Търговска гимназия и името на проекта „Детективи на Европейски проекти“. Заглавието на проучването е „Културата – движещата сила на Бургас“.

До този момент са преминати два урока, подготвени от италианския екип. След всеки от тях учениците попълват доклад. Остават още два до финал.

Накрая спечелилия екип се очаква да посети Европейския парламент в Брюксел, за останалите отбори ще има поощрителни награди. Това трябваше да се случи около 9 май, Денят на Европа, но при настоящата ситуация вероятно ще се проведе около септември месец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен транспорт за украинските ученици в областите Бургас и Варна

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна в областите Бургас и Варна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г. Най-голям брой деца и..

публикувано на 15.10.24 в 13:56

Конкурс за ученици от Ямбол, посветен на Празника на народните будители

Конкурс за ученици, по случай Празника на народните будители – 1 ноември, обяви  Регионалният исторически музей в Ямбол. Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.  Конкурсът е в три категории – есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи – от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 10:47

Над 30 000 деветокласници се явяват на теста по природни науки

Очаква се над 30 000 деветокласници да се явят на тест по природни науки. Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му- 14 и 15 октомври и така  училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи вчера и днес.  Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища.  Това е..

публикувано на 15.10.24 в 07:28

200 ученици могат да се обучават безплатно в Бургас по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“

Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов“ за поредна година стават център, в който десетокласници могат да се обучават и да добият свидетелство за професията „Приложен програмист“. Заниманията се осъществяват по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“.Те са безплатни, а записването на желаещите..

публикувано на 14.10.24 в 08:50

Тестват знанията на деветокласниците

За първи път на повече от 61 000 деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Тестовете ще бъдат днес и утре. Всеки ученик трябва да  влезе  в edu.mon.bg акаунта си, където ще решава тест от три части. Той ще е по биология и здравно образование, по физика и астрономия, както и по химия, и опазване на околната..

публикувано на 14.10.24 в 08:26

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за..

публикувано на 10.10.24 в 16:09

Стоян Копривленски вдъхнови бургаски ученици,споделяйки опита си

Пред пълна зала с ученици в бургаската библиотека световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски говори за пътя към успеха си и трудностите, през които е минал. Той е лице на кампанията "Отговорни в училище" и гост на подкаста  „Аз сред всички – пътят към успеха“, който цели да мотивира и вдъхнови младите хора.  "Важен е примерът, надявам..

публикувано на 10.10.24 в 16:05