Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Допълнителни мерки срещу коронавируса в бургаските храмове за Цветница

Снимка: Община Бургас


Допълнителни защитни мерки против разпространението на коронавируса ще бъдат предприети в бургаските храмове за Цветница. В църквите са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и препарати, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският митрополит Йоаникий призоваха миряните по повод предстоящите големи християнски празници да останат по домовете си. Тези, които посетят църквите трябва да бъдат със защитни маски и ръкавици, каза архиерейският наместник отец Севастиян.

Ще има хора, които ще дойдат. Ние не можем да затворим вратите за тях. Те трябва да спазват всички онези мерки, които самата държава изисква. Във всички храмове са поставени диспенсъри с дезинфектанти. Могат да си дезинфекцират своите ръце. Ние сме ги призовали да се покланят само към иконите, да не ги целуват. Това не е отклоняване от вярата! В храмовете ще влизат по 2 – 3 души, като за реда вътре ще отговарят свещениците, а отвън да не се получава струпване ще следят органите на реда. Храмът е душевна лечебница за много вярващи, но в тази ситуация те трябва да спазват всички мерки, които са въведени за предпазване от заразяване.“.

Светият синод реши да не се раздават върбови клонки на вярващите. Това ще бъде спазено на празника и във всички бургаски църкви. Според отец Севастиян има много хора, които изразяват мнение, че храмовете трябва да бъдат затворени, но това не трябва да се случва:

„Във време на трудност ние отново се опитиваме да бъдем там където сме необходими. Чрез общата молитва ние искаме да измолил Бога по бързо да се премахне тази епидемия. Ние сме като лекарите, те са на първа линия и са важни, но и не трябва да се забравя, че ако я няма духовността, ако я няма вярата, ако ги няма свещениците, които да отправят молитвите от името на народа, тогава какво ще се случи? Както казват светите отци ако затворим храмовете, все едно слънцето ще замръкне, а ако замръкне слънцето, тогава какво ще се случи?“

Призивът на бургаските свещеници за Цветница и великден е миряните да бъдат със защитна маска и ръкавици, да не се целуват иконите, а вярващите само да се покланят пред тях, да се спазва отстояние пред и в храмовете и да не се допуска струпване на хора.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат със студен аерозол срещу масовото нашествие на мушички в Бургас

Нашествието на мушички в Бургас ще изчезне в рамките на седмица-две, заяви управителят на Дезинфекционна станция Нели Бойчева. Екипите й обработват със студен аерозол както районите по график, така и всички зони, по подадени от граждани сигнали. Оплаквания има от различни точки на града, най-много  са от комплекс „Изгрев“. „До момента сме..

публикувано на 29.05.20 в 17:12

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за Интегриран градски транспорт и представлява последният компонент от изпълнението му. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа.  Кметът..

публикувано на 29.05.20 в 15:42

Засаждат повече от 30 хиляди цветя в Ямбол

Започна сезонното зацветяване на зелените площи в Ямбол.  Служителите на ОП „"Паркове и зони за отдих и спорт" ще засадят 17 000 цветя в ЦГЧ и кварталите, и 14 000 цветя в Градски парк.  През пролетните месеци община Ямбол извършва детайлно оформяне на цветните композиции със сезонни летни цветя. Посетилите на Градски парк могат да се насладят на..

публикувано на 29.05.20 в 14:46

Мелодии от детски филми ще звучат на Часовника

Любими детски мелодии ще звучат на Часовника Вълнуващ репертоар от любими мелодии от детски филми е подготвил Духовият оркестър за 1 юни – Денят на детето. Концертът на открито ще започне в 18.00 часа на Часовника.Професионалните музиканти с диригент  Атанас Камиларов ще изпълнят музика от популярните и обичани филми Аладин, Малката русалка,..

публикувано на 29.05.20 в 14:09

В Созопол пристига делегация на мира

От 13.00 часа в Созопол ще пристигне делегация на Мира, тъй като община Созопол е първата българска община включила се в световната онлайн обиколка на факела на мира. Ще бъдат отличени 19 деца, както и кмета на града Тихомир Янакиев. Пробегът на мира е международна щафета, посветена на хармонията и единството между хората от цял свят. От ръка..

публикувано на 29.05.20 в 11:52
deca_risuvat

Бургаските деца рисуват на открито за 1 юни

И тази година децата на Бургас ще имат своя цветен и усмихнат празник на 1 юни. Всички инициативи ще се проведат на открито, при строго спазване на необходимите изисквания за безопасност, съгласно препоръките на Министерство на здравеопазването В Бургас Международният ден на детето ще премине под знака на изобразителното изкуство и..

публикувано на 29.05.20 в 11:42
Снимката е илюстративна.

Възстановяват автобусите до Гробищния парк в Поморие за събота и неделя

Автобусният транспорт до Гробищния парк в Поморие ще бъде възстановен за 30 и 31 май. Причината е предстоящата Черешова задушница, съобщават от Общината. Часовете на тръгване са: От спирка “Руски паметник” – 7.30 ч .и 8.00 ч. От спирка “Гробищен парк” – 8.30 ч. и 9.30 ч. Автобусите ще се движат по редовната линия на градския..

публикувано на 29.05.20 в 10:47