Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осмото издание на "Заедно четем една книга" ще се проведе онлайн

| обновено на 21.04.20 в 13:35

Осмото издание на "Заедно четем една книга" ще се проведе във Facebook на 23 април - Световния ден на книгата и авторското право. Това съобщиха от Община Бургас. Събитието ще започне в 18.00 часа, когато читалище "Изгрев 1909" - Бургас и ИК "Хермес" ще представят книгите "Дом" и "Нощ" в разговор с автора им Камелия Кучер.

В рамките на 8-то издание на "Заедно четем една книга" започва и фотоконкурс с награди за любителите на книгите, четенето и фотографията, които споделят моменти с книгите "Дом" и "Нощ" от вкъщи. Резултатите от него ще бъдат обявени на 23 април.

В изминалите 7 издания на "Заедно четем една книга" над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии Б1, Б2, 11 и 12, получаваха от доброволци книжка с текстове на представяните автори. Тази година доброволците от Търговска гимназия Бургас, незаменима част от "Заедно четем една книга" в условия на изолация се включиха от вкъщи с виртуална изненада.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът "One city, one Book" е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище "Изгрев 1909" за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван от Радослав Гизгинджиев, носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова и бургаския фантаст Янчо Чолаков. 

Петото и шестото издание представи дебютния роман „Ритуалът” на Радко Пенев и романа, победител в „Ръкописът” на БНТ 1 „Аз още броя дните” на Георги Бърдаров. На 23 април 2019 година представи пред публика книгите на писателя сценарист Александър Чобанов.

БНР-Бургас е медиен партньор на събитието и ще излъчи онлайн срещата с Камелия Кучер на 23 април от 18 часа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лийм Нийсън кацна инкогнито на Летище Бургас

Холивудската звезда Лийм Нийсън кацна на Летище Бургас. Актьорът излиза от аеропорта инкогнито. Кадри от пристигането му разпространи кметът Димитър Николов на профила си в социалната мрежа.  По информация на БНР-Бургас Нийсъм ще има снимки в Созопол. Кадрите ще бъдат заснети на марината в морския град на 13 и 14 април. В продукцията ще участват и..

публикувано на 11.04.21 в 22:47

Фестивал на Морска гара легитимира група "Жигули"

Предпремиерата на новия филм на Виктор Божинов „Голата истина за група „Жигули“" ще бъде на 12 април в Бургас. Лентата е за рок група, разпаднала се на върха на славата си. Ключови кадри са заснети именно в морския град, а филмовата група се изяви на сцената на истински музикален фестивал. Бърз диалог, комични обрати и силна актьорска игра..

обновено на 11.04.21 в 15:37

Руски романси ще звучат в Поморие

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано. На 22 април 2021 г., от 19.00 ч.спектакъла ще гостува  в НЧ “Просвета 1888” гр. Поморие. В сложната динамична..

публикувано на 11.04.21 в 11:49

Литературна среща със Здравка Евтимова в Бургас

Тази неделя, 11 април, от 17.00 часа  новата библиотека в Бургас   посреща писателката Здравка Евтимова.Тя ще разговаря  с  ученици, а темата на дискусията е „Младостта на България е талантлива”. На срещата ще се разискват основните изисквания,любопитни литературни произведения и различните методи на структуриране в подготовката на един текст. Здравка..

публикувано на 11.04.21 в 09:10

Хитовете на Диомов огласиха новата градска библиотека

Любими песни, създадени от Стефан Диомов, прозвучаха в двора на новата градска библиотека. Поводът- първото официално представяне на автобиографичната му книга "Белите и черни клавиши на моя живот" , издадена от "Знаци". Срещата с композитора премина сърдечно и емоционално. Той разказа знаменателни случки от творческия му път и почете откъси от книгата...

публикувано на 10.04.21 в 19:29

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 10.04.21 в 16:50
Стефан Диомов

Композиторът Стефан Диомов представя днес в Бургас автобиографичната си книга

Композиторът Стефан Диомов представя днес в Бургас автобиографичната си книга „Белите и черни клавиши на моя живот“. Разговорът е от 17 часа в зрителната зала на новата градска библиотека на улица „Свети Кирил и Методий“. Маестрото споделя: "Тази пандемия може да послужи за нещо добро, т. е. човек да се обърне назад и да си направи една равносметка...

публикувано на 10.04.21 в 16:18