Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID - 19 се отразява и върху рибарския бранш

Програмата за морско дело и рибарство ще подпомогне сектора

Снимка: bgfish.comВъведените мерки срещу разпростарнението на коронавируса се отразиха и на рибарския бранш. В първите дни от въвеждането на извъбредното положение се отчете засилване на търговията на риба и аквакултури. Сега обаче има стагнация. Основният проблем е износът на продукцията. Оказва се и, че бизнесът в този сектор не може да кандидатства по мярката 60 към 40. 

Заради намаляването на износа спря и риболовът, защото няма какво да се прави уловената риба, каза изп.директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти  "БГ ФИШ" Йордан Господинов:

"И сега имаме проблем, защото шофьори не искат да се качват на камионите и да пътуват. Причината е, че ги грози  14-дневна карантина  Един шофьор, който натовари да кажем един камион наша замразена риба и заминаващ за европейски държави, то той няма зда се върне 14 дни. Таксите, които фирмата иска за да осъществи този курс пораснаха много. Сега в момента ние напълнихме складовете с риба. Продаваме по малко и част от фирмите вързаха корабите и престанаха да ловят.- Спряхме да я преработваме да замразяваме, защото няма на кого да продаваме. 90% е паднала търговият с риба през последния месец, което е стряскащо."
Йордан Господинов допълни, че се очакват и фалити на фирми.

Програмата за морско дело и рибарство ще подпомогне сектора за смекчаване на последиците от разпространението на COVID-19. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. На европейско ниво усилено се работи по изменението на Регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство. Целта е пренасочване на бюджета на оперативните програми, така че да се отговори на потребностите на по-голям кръг от засегнати. България настоява за адекватни компенсации, които да достигнат до повече засегнати. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов уточни пред БНР: 
"Ситуацията е тежка за целия сектор. Няма къде да си продават рибата. Освобождават хора.  Най-много са пострадали производителите на аквакултури, които целогодишно продават., големите стопанства. Пострадаха рибарите, които извършват стопански риболов в Черно море.Сега беше моментът, когато се ловеше калкан на добра цена, но пазарът се срина."
 Към момента са предвидени възможности за компенсация за временно преустановяване на риболовната дейност. По отношение на мерките за производителите на аквакултури, освен подпомагането за временно спиране или намаляване на производството, в контекста на COVID-19, са включени и помощ за допълнителни разходи за съхранение, компенсации за пропуснати продажби и предоставяне на работен капитал. Рибопреработвателите ще имат възможност да получат възстановяване на разходите за складиране на собствена преработена продукция, както и компенсации за пропуснатите продажби и работен капитал. Предстои посочените мерки да бъдат обсъдени и с Европейския парламент, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестно шествие премина по ул."Богориди"

Протестно шествие премина тази вечер по ул. " Богороди". Недоволните от управление на страната написаха с тебешири " Оставка" и "Мутри вън", и пред сградата на Общината и пред Казиното. Това е новият им начин да призоват за промяна на политическия модел в страната.За 34 -ти ден протестират. Много от хората, които бяха седнали  на заведенията  по ул...

публикувано на 13.08.20 в 19:31

Константин Бачийски със сигнал за нарушения на друг имот в парк „Росенец“

За наличието на масивна постройка, изградена изцяло върху държавен терен в близост до имотите, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец, сигнализира общинският съветник Константин Бачийски. Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ се позовава на това, че в кадастъра няма нанесени и регистрирани никакви..

публикувано на 13.08.20 в 17:41

С нова арт визия ще е пешеходният подлез на Механото

Пешеходният подлез до Професионалната гимназия по механоелектротехника вече ще има нова артистична визия. Това съобщиха от Община Бургас. Новият и облик на подлеза е дело на Община Бургас, Общинския съвет по наркотични вещества и големия бургаски визуален артист Красимир Марчев. Подлезът, който се намира в района на трите големи професионални гимназии..

публикувано на 13.08.20 в 15:23

ЕVN предупреди за фалшиви имейли до клиенти на дружеството

ЕVN предупреждава за постъпили сигнали от клиенти за получени фалшиви имейли от името на компанията. Оттам съветват да не се отваря линка и да изтрият съобщението. От електроразпределителното дружество информират, че  са сигнализирани от 10 свои клиенти, които са получили такива имейли. В тях се посочват определи суми, които да бъдат..

публикувано на 13.08.20 в 14:14

Сградата на Стария съд в Поморие вече е собственост на Общината

Сградата на Стария съд в Поморие вече е собственост на Общината. Това стана с решение на Министерския съвет.  Имотът се намира в центъра на града. Той е с площ 431 кв. м. Намерението на Община Поморие е да превърне старата и порутена сграда в нов Общински литературен център „Яворов“ за провеждане на безплатни образователни, културни и младежки..

публикувано на 13.08.20 в 13:50

Асфалтират пътя между Каменар и разклона за Каблешково

Отсечката от село Каменар до разклона за Каблешково е затворена заради асфалтиране, съобщават от Община Поморие. Пътят Поморие-Каменар, след кръговото кръстовище на обходния път на Поморие, е отворен за преминаване само за жители и гости на селото. За Каблешково се преминава през  Ахелой

публикувано на 13.08.20 в 13:19

Инж.Тонка Атанасова напуска РИОСВ Бургас

Днес е последният работен ден на инж. Тонка Атанасова като директор на регионалната еко инспекция в Бургас. Тя напуска, защото е спечилила конкурс и ще оглави РИОСВ в Хасково. Атанасова ръководи бургаската служба пет години. Следващата седмица ще стане ясно кой ще я замести. Това най-вероятно ще бъде колега от структурата, упълномощен, да изпълнява..

публикувано на 13.08.20 в 11:44