Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

COVID - 19 се отразява и върху рибарския бранш

Програмата за морско дело и рибарство ще подпомогне сектора

Снимка: bgfish.comВъведените мерки срещу разпростарнението на коронавируса се отразиха и на рибарския бранш. В първите дни от въвеждането на извъбредното положение се отчете засилване на търговията на риба и аквакултури. Сега обаче има стагнация. Основният проблем е износът на продукцията. Оказва се и, че бизнесът в този сектор не може да кандидатства по мярката 60 към 40. 

Заради намаляването на износа спря и риболовът, защото няма какво да се прави уловената риба, каза изп.директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти  "БГ ФИШ" Йордан Господинов:

"И сега имаме проблем, защото шофьори не искат да се качват на камионите и да пътуват. Причината е, че ги грози  14-дневна карантина  Един шофьор, който натовари да кажем един камион наша замразена риба и заминаващ за европейски държави, то той няма зда се върне 14 дни. Таксите, които фирмата иска за да осъществи този курс пораснаха много. Сега в момента ние напълнихме складовете с риба. Продаваме по малко и част от фирмите вързаха корабите и престанаха да ловят.- Спряхме да я преработваме да замразяваме, защото няма на кого да продаваме. 90% е паднала търговият с риба през последния месец, което е стряскащо."
Йордан Господинов допълни, че се очакват и фалити на фирми.

Програмата за морско дело и рибарство ще подпомогне сектора за смекчаване на последиците от разпространението на COVID-19. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. На европейско ниво усилено се работи по изменението на Регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство. Целта е пренасочване на бюджета на оперативните програми, така че да се отговори на потребностите на по-голям кръг от засегнати. България настоява за адекватни компенсации, които да достигнат до повече засегнати. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов уточни пред БНР: 
"Ситуацията е тежка за целия сектор. Няма къде да си продават рибата. Освобождават хора.  Най-много са пострадали производителите на аквакултури, които целогодишно продават., големите стопанства. Пострадаха рибарите, които извършват стопански риболов в Черно море.Сега беше моментът, когато се ловеше калкан на добра цена, но пазарът се срина."
 Към момента са предвидени възможности за компенсация за временно преустановяване на риболовната дейност. По отношение на мерките за производителите на аквакултури, освен подпомагането за временно спиране или намаляване на производството, в контекста на COVID-19, са включени и помощ за допълнителни разходи за съхранение, компенсации за пропуснати продажби и предоставяне на работен капитал. Рибопреработвателите ще имат възможност да получат възстановяване на разходите за складиране на собствена преработена продукция, както и компенсации за пропуснатите продажби и работен капитал. Предстои посочените мерки да бъдат обсъдени и с Европейския парламент, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановиха движението по жп линията София-Бургас

Движението по жп линията София–Бургас е възстановено, съобщиха от полицията в Ямбол. Заради инцидент, който е станал малко преди 19:00 часа в района на гара Завой, влаковете преустановиха движение. Пътниците бяха извозени  с автобуси. Движението на влакове по линията София - Бургас е преустановено заради инцидент Инцидентът е станал при..

публикувано на 23.03.23 в 21:44

Доброволци от РИОСВ-Бургас изчистиха "Ченгене скеле" (СНИМКИ И ВИДЕО)

Доброволци от РИОСВ – Бургас почистиха днес местността "Ченгене скеле". В рамките на инициативата "Да сложим точка на замърсяването" на Министерството на околната среда и водите, всички екоинспекции в страната се включват, за да допринесат за опазването на природата.  Макар и не толкова благоприятен, в днешния ден служители от РИОСВ -..

публикувано на 23.03.23 в 15:27

Започна облагородяването на Емировския квартал в Айтос

Реконструкция на улици, тротоари, изграждане на паркоместа и улично осветление започна днес в Емировския квартал в Айтос . Общинският проект бе одобрен от правителството, като средствата се отпускат от държавата.  Кметът Васил Едрев и областният управител Мария Нейкова направиха първа копка на строителния обект. Едрев припомни, че..

публикувано на 23.03.23 в 14:29

На 24 март почитаме паметта на бургаските воини, загинали в Балканските войни

През 2022 и 2023 г. отбелязваме 110 години от началото на Балканските войни.  По този повод организационният комитет, председателстван от контраадмирал Георги Мотев, кани бургазлии в Морската градина на 24 март, петък, от 11.30 часа, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина.  Там с военен ритуал, в който ще участват военнослужещи от..

публикувано на 23.03.23 в 13:21

Спират движението зад ДНА в Бургас за месец и половина

Движението на автомобили ще бъде спряно до май по ул. „Шейново“, съобщават от Община Бургас. Това се налага в ъв връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас. Колите няма да могат да преминават  в участъка от ул. „Сливница“ до ул. „Александър Стамболийски"  от 10 часа на 24.03.2023 г. (петък) до 02.05.2023 г. 

публикувано на 23.03.23 в 12:23
снимката е илюстративна

Започва нов прием на заявления по проекта „Родители в заетост“

Агенция по заетостта стартира нов прием на заявления от родители и безработни лица по проекта „Родители в заетост“, информират от институцията. Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане..

публикувано на 23.03.23 в 11:45

Във "Виа Понтика"-що е то сватбен туризъм и има ли почва в Бургас

Развитието на сватбения туризъм в Бургас е тема на днешното предаване Виа Понтика.  Превръща ли се морския град и неговите забележителности в дестинация, предпочитана от десетки двойки, желаещи да си кажат "да" край морето? Кои са най-желаните места и къде сме ние спрямо турските градове и курорти, за които този тип туризъм е един от най-важните и..

обновено на 23.03.23 в 11:00