Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял сегмент от социалния сектор е изключен от програмата 60/40

Елена Кортезова

Фитнес – салони, скокове на батут, фото – студия и кина… Това са част от дейностите на фирми, финансирани по програмата 60/40. Оказа се, че цял сегмент от социалния сектор е тотално изключен от министерското постановление и не може да се възползва от тази възможност.

Частният казус от Бургас всъщност е национален, с който са се сблъскали вече редица хора, които предлагат подобни социални услуги. Елена Кортезова е собственик на Център за развитие на речта и психология. Той е регистриран като юридическо лице, ЕООД, а в него са наети на трудови договори петима души. В националния класификатор тяхната дейност е описана като „социална работа без настаняване“. Услугите, които те предоставят са насочени не само към деца, но и към тийнейджъри и възрастни и обхващат логопедична помощ, психологически консултации, психотерапия, терапевтични мерки. Заради настоящото извънредно положение, центърът им е затворен, служителите били известно време в отпуска, докато дейността, поне частично, се реорганизира, за да може да се работи и онлайн. От 1 април отново са на работа и реших да се възползвам от мярката, за да запазя работните места на хората, пояснява Елена Кортезова:

В Агенцията по заетостта получих отказ. И ми беше казано, че това е сектор, който е напълно изключен от постановлението. Тоест – сектор „хуманно здравеопазване и социална работа“. А от този сектор има включен само един код, който е „дневни грижи за малки деца“, в който ние не попадаме, предвид общата ни дейност“, казва Кортезова.

От това са засегнати и психолози, кинезитерапевти, специални педагози и всички в тази сфера, които са на трудов договор. Това са висококвалифицирани служители, някои – и с по две специалности. А е важно нашата работа с хората, които ни търсят, да не спира, посочва Елена Кортезова:

Ние работим, всъщност, с деца с проблеми в развитието. Това са деца и лица, защото тези деца и порастват и стават ученици и възрастни, от аутистичен спектър, хиперактивност, с различни психо-емоционални проблеми, езиково-говорни проблеми. Съответно – проблеми в комуникацията, при които, дори и при непровеждане на терапия от един месец, би се оказала, не искам да казвам много силни думи, но, в много от случаите, пагубна. Връщане назад в развитието. Сериозни проблеми… Имаме непрекъснато сигнали от родители, които просто не знаят как да се справят с тези деца, в тази толкова тежка обстановка за всички нас. Тези деца, всъщност, са датчик за това, което се случва. Те понасят върху себе си целия емоционален негативизъм на това, което се случва и на техните родители. И това е адът. Те живеят в ад“, коментира Кортезова.

Ако не бъдем включени в това постановление, бъдещето за нас е да освободим служителите си, коментира Елена Кортезова. И завършва:

В момента, всъщност, ние говорим за един сектор, който, освен, че е изключен, някакси не бих искала да го причисля в сферата на бизнеса. Защото, когато един бизнес не е точно бизнес, който носи печалба, изразена в някакво финансово изражение, а в този бизнес печалбата се състои в получаване на удовлетворение от това, което правиш, тогава този бизнес се превръща в кауза. И тук идва за нас голямото разочарование, че по никакъв начин не сме подпомогнати. Значи ли това, че нашата услуга не е социално значима?Значи ли това, че след тази медицинска криза, няма да има деца с проблеми в развитието; няма да има хора с инсулти; няма да има хора с тежки увреждания на езика и речта, на комуникацията, които ще имат нужда от нашата помощ? Това е въпросът, който искам аз да задам“, казва Елена Кортезова.

БНР-Бургас ще потърси съдействие за разрешаване на тази несправедливост от Министерството на труда и социалната политика, както и от народните представители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпоменателна церемония на Летище Бургас

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

обновено на 18.07.24 в 22:25

Пожар в землището на Богданово изпепели и няколко необитаеми къщи

Пожарът в землището на с. Богданово, обхванал около 500 дка храсти и сухи треви, е засегнал и селото, съобщиха от Община Средец.  Няма пострадали хора, но са изгорели няколко изоставени къщи. В гасенето на пожара са участвали 5 противопожарни екипа с 15 служители, поясни ижн. Янко Тодоров - началник на РСБЗН - Средец.  Освен на тях, кметът на..

публикувано на 18.07.24 в 22:19

Журналистът Иван Гарелов е в "Пирогов" след инцидент в Свети Влас

Известният журналист Иван Гарелов е получил тежка травма и е транспортиран в "Пирогов". 81-годишният Гарелов е претърпял тежък инцидент край морето, където е работил върху новата си книга и от четвъртък сутрин е в реанимацията на "Пирогов", споделиха пред вестник "24 часа" от семейството на известния журналист. Телевизионната легенда е бил..

публикувано на 18.07.24 в 20:35
снимката е илюстративна

Заради пожара, затвориха пътя за село Крайново. Четирима са евакуирани

Затвориха пътя за село Крайново. Четирима души от селото са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели, огънят е на около километър от село Крайново, но няма опасност за останалите в селото хора. За сега официална информация за всичко случващо и за разпространението на пожара край селата в община Болярово няма.  Според жителка..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Затваря се за асфалтиране пътят за царевския кв. "Василико"

Затваря се за движение на превозни средства пътят за царевския кв. "Василико", обходният път през ВиК Царево.  Там ще се извършва подготовка за асфалтиране на участъка на моста в дните от 26.07.2024 г./петък/ до 29.07.2024 г. /понеделник/. Достъпът до квартала за леки автомобили ще се осъществява през отбивката за плаж Нестинарка, а..

публикувано на 18.07.24 в 16:19

Бързият влак за София от Бургас закъснява с над 80 минути

Бързият влак 8612 от Бургас за София закъснява с 82 минути. Той все още не е тръгнал от гарата в морския град.  По разписание влакът трябвало да тръгне днес в 15:00 часа. В сайта на държавните железници е посочено, че влакът ще тръгне в 16:22 часа.  Причината е, че композицията няма локомотив, а влакът, от който се изчаква също закъснява. Другият се..

публикувано на 18.07.24 в 15:07

Започва ремонт на пътя Царево - Бродилово

Започна рехабилитацията на пътя с. Бродилово – Царево с  водосвет и първа копка. Ремонтът  на общинския път ще се извърши чрез метода на студено рециклиране. Очаква се да се увеличи, устойчивостта и трайността на пътя и съоръженията към него, чрез възстановяване и замяна на конструктивни и геометрични елементи. “Вярвам, че трябва да..

публикувано на 18.07.24 в 15:01