Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напусна ни писателят Никола Инджов

На 84-годишна възраст почина поетът, публицист и преводач Никола Инджов - автор на редица стихосбирки и книги, сред които "Предчувствие", "Кубамар", "Сантиментален марш", "По следите на норвежеца", "Възречени от Манастър".  Той беше лауреат на много престижни награди, сред които Националната награда "Никола Фурнаджиев" за цялостно творчество, Националната литературна награда "Захарий Стоянов", на Съюза на българските писатели за цялостно творчество и принос в съвременната българска литература. 

Изключително ангажиран към тракийската кауза, на която посвети голяма част от живота си, като самият той бе син на бежанци от Беломорска Тракия. В последните години с името му се свързваше и с инициативата за промяна на химна на България. Той поде петиция с искане  "Мила Родино!" да бъде заменен с "Върви, народе възродени", защото вярваше,  текстът на Стоян Михайловски олицетворява културното ни превъзходство като израз на свобода, а държавата на духа е най-важна.

Инджов е роден на 30 септември 1935 година в Бургас. Детството му преминава в Созопол, в Гюмюрджина, днешна Северна Гърция, юношеството му – в Хасково. Завършва Икономически техникум, следва във ВИНС-Варна, учи испански език в Хаванския университет. През годините е бил сътрудник на радио София, основател на списанията "Отечество" и "Камбана", главен редактор в БНТ на Главна редакция за младежта и децата по времето на Леда Милева.  Член на Българския ПЕН-център и Тракийския научен институт. Преводач на Лопе де Вега и Пабло Неруда.

Кметът Димитър Николов заяви по повод кончината на писателя:

""Един от патриарсите на словото у нас. През 2010 година той влезе и в елитния клуб на почетните граждани на Бургас. Малка утеха е това, че Никола Инджов беше признат и оценен приживе за всеобхватната си дейност в областта на културата и изкуството. Десетките написани книги и многобройните награди остават вечна част от неговата визитка. Но ще липсват живото му присъствие, обаятелна реч и заразителното чувство за хумор. Бургас дълго ще помни Никола Инджов, поклон пред смислено изживения му живот!"

Поклон пред паметта му!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

CineLibri стартира в четвъртък с филм на Роман Полански

За втора поредна година международният кино-литературен фестивал CineLibri ще ни потопи в непознати чувствени светове с единадесет от най-вълнуващите заглавия  в историята на европейското кино. Неслучайно тазгодишното издание идва с мотото "Възпитание на чувствата", а програмата обещава да ни завладее още в самото си начало с открояващия се "Офицер и..

публикувано на 20.10.20 в 11:34

Изложба на автентични женски носии е подредена в Музея на текстилната индустрия в Сливен

Изложба, която представя 20 автентични женски носии, събрани от Мариана Жекова  от Сливен, е подредена в Музея на текстилната индустрия. В изложбената зала на музея са експонирани костюми от различни региони на страната, които показват облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ век в цялото му многообразие и пищност...

публикувано на 20.10.20 в 09:16

Представят филма „Случаят АБ“за златните години на Бургаския театър

Документалният филм „Случаят АБ“  е посветен на 3-те театрални сезона: от 1957-ма, до 1960-та, наречени още „ явлението Бургаски театър", останало без аналог в културната ни история. Премиерата ще събере почитателите на театралното изкуство в Културен център „Морско казино", зала „Петя Дубарова" от 18.30 часа на 23 октомври /петък/.Събитието е..

публикувано на 19.10.20 в 15:11

Спектакъл за един зрител е част от 4-то издание на Фестивала „Вода"

С необичаен сетивен спектакъл в басейна на Младежки Културен Център ще стартира  четвъртото издание на Фестивал за съвременни изкуства "ВОДА"2020 в периода 27 - 29 Октомври. Спектакълът "ХРАМ" на Театър на сетивата - София ще провокира бургаската публика с нестандартен подход към зрителя и театрално преживяване отвъд обичайното. Спектакълът ще бъде..

публикувано на 19.10.20 в 14:33

Две покани за театър от младежка театрална трупа "Валери и приятели"

По случай 80-годишния юбилей на НЧ "Асен Златаров 1940" - Бургас, Младежка театрална трупа "Валери и приятели" към читалището представя на 4.11.2020 г., от 19.30 часа, премиерното представление на музикалната комедия "Любовта е с крила" от Валери Еличов. Мястото е новото културно пространство на Бургас - Клуб "Модерен театър" на ул. "Милин камък" №1. А..

публикувано на 19.10.20 в 14:25

Отлагат фестивала "Странджа - храна и музика" в село Индже Войвода

Първият Фестивал "Странджа - храна и музика" в село Индже Войвода ще бъде отложен. Това информира Община Созопол на официалната си страница във фейсбук.  Това се налага заради увеличаващия се брой заболели. Така организаторите на фестивала не искат да излагат на риск здравето на посетителите. Те обещават фестивалът да се..

публикувано на 19.10.20 в 13:39

Ясни са звездите, които ще се качат на сцената на Spice music festival 2021

Музиката на 90-те отново ще звучи по време на SPICE Music Festival през 2021 година.  Датите са вече ясни -  6, 7 и 8 август 2021. " Вярваме, че ограниченията през следващото лято ще бъдат сведени до минимум и този път фестивалната зона ще бъде разширена до максималния си капацитет от 15 000 души" , коментира Николай Тодоров - Ник, организатор на..

публикувано на 19.10.20 в 12:46