Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дебати около промяната на ПУП в парк „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.04.20 в 18:17
Снимката е илюстративна.


Промяна на Подробен устройствен план  (ПУП – ПРЗ) в парк „Росенец“ провокира дебати още в началото на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Докладната записка е внесена извънредно за разглеждане и не е минавала през комисиите на местния парламент. Причината е, че Община Бургас иска да спази сроковете и да кандидатства за финансиране по програма за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище „Ченгене скеле“. Проектът е на стойност около 5 млн. лв.

От „Лукойл“ са изпратили писмо с искане за преструктуриране на свои терени, попадащи във въпросния ПУП. Тяхната целта е да разширят нефтената си база в Отманли.

„Целта на докладната записка е да не изпуснем едно финансиране, което е изключително важно. То ще ни осигури средства, за да реализираме инфраструктурата на „Ченгене скеле“, за която от години се борим. Когато се разработи проектът обаче се оказа, че трябва да се преконфигурират част от уличната мрежа, за да се осигури най-добрият функционално възможен вариант за изграждане на тази ВиК мрежа“, обясни зам.-кметът Чанка Коралска.

Още в началото на сесията част от общинските съветници поискаха докладната записка да бъде оттеглена, но това не се случи. „В района на парк „Росенец“ има път, който отива до пристанището в момента. В резултат на промяната на този ПУП реално този път ще го деактуваме от публична общинска собственост в частна. Това означава, че вече няма да има достъп, тъй като тези парцели, в които попада, ще ги продадем на дружествата, с които заменяме“ обясни Константин Бачийски. Той  посочи, че една от фирмите е „Хермес Соларис“, чийто мажоритарен собственик през годините, е бил свързан с Ахмед Доган.

Общинския съветник Владимир Павлов допълни, че промяната на ПУП-а не касае развитието на „Ченгене скеле“, какъвто е един от мотивите на местната администрация. „Касае изключително подстъпите на имотите на Доган в северната част. Съгласен съм, че трябва да се обособи охранителна зона около оградата и имота на „Лукойл“, но нито ще се развие туризмът в тази част, а напротив – ще се ограничи“, обясни той. Павлов допълни, че в докладната записка не са посочени финансирането и сроковете по програмата, по която иска да кандидатства Общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че „Ченгене скеле“ е последната урбанизирана територията на общината, граничеща с Черно море, в която живеят хора. Проблем е, че там не е организирано отвеждането на отпадните води. „Намерихме възможност, в последния момент, да кандидатстваме за грантово финансиране за изграждането на канализацията и пречиствателната станция“, посочи той.

Общинските съветници гласуваха два пъти по докладната записка, тъй като първия път не се събра мнозинство, каквото е изискването при преобразуването на публична общинска собственост в частна общинска. В крайна сметка предложението беше одобрено с 40 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В петък част от "Крайморие" остава без вода

Водата ще бъде спряна днес в района на бургаския квартал „Крайморие“. Това съобщават от ВиК.  Причината са ремонтни дейности на ул. „Сирена“ №13.  Вода няма да има от 09:00 до 12:00 ч. 

публикувано на 22.10.20 в 16:36

"Булевард Демокрация" на 22 октомври

Маски – горе, маски – долу. Маски – тук, но не и там. Носете ги навън, ама само, ако сте в калабалъка. Поредната порция странни мерки, които, докато ги въведат, се трансформираха, след като бяха посрещнати от обществено недоволство. И имаше защо. Някой си решил, че тези, които не носят маски на закрито, ще бъдат наказани… като ги накарат да..

публикувано на 22.10.20 в 14:53

Няма забавени проекти заради коронакризата в община Карнобат

Няма забавени или отложени инфраструктурни проекти в община Карнобат заради коронакризата. Това посочи кметът Георги Димитров. Очаква се обаче да бъдат намалени постъпленията в приходната част на бюджета за тази година. „Преди една седмица приключихме най-големия си инфраструктурен проект за тази година. Това е рекултивацията на депото..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Пристанището в Стария град на Созопол ще бъде изградено до март 2021

Част от заложените проекти тази година в община Созопол ще бъдат отложени. Причината са икономическите последствия от кризата с коронавируса. Забавяне имаме при реализирането на проекта за пристанището в Стария град на Созопол, посочи кметът Тихомир Янакиев. „Той трябваше да се изгради до края на септември, но с оглед на това, което се..

публикувано на 22.10.20 в 12:52
Снимката е илюстративна.

Коронакризата забави част от инфраструктурните проекти в община Бургас

Кризата с коронавируса засегна всички сфери в социалния и икономическия живот. Това даде отражение и върху бюджета на Община Бургас, посочи зам.-кметът Чанка Коралска. На сесия през юли беше решено планираните средства за капиталови разходи да бъдат свити. Поради тази причина част от инфраструктурните проекти ще бъдат отложени за следващата..

публикувано на 22.10.20 в 11:53

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за..

публикувано на 21.10.20 в 18:14

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 21 октомври

Не се очакват  съществени нови  количества противогрипни ваксини за аптечната мрежа на бургаска област. Започна разпределението на 15 000 безплатни ваксини  по програмата на здравното министерство за имунизиране на възрастни над 65 години.  Темата проследяваме с репортаж  в 15.30 часа. Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в..

публикувано на 21.10.20 в 15:04