Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебати около промяната на ПУП в парк „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.04.20 в 18:17
Снимката е илюстративна.


Промяна на Подробен устройствен план  (ПУП – ПРЗ) в парк „Росенец“ провокира дебати още в началото на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Докладната записка е внесена извънредно за разглеждане и не е минавала през комисиите на местния парламент. Причината е, че Община Бургас иска да спази сроковете и да кандидатства за финансиране по програма за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище „Ченгене скеле“. Проектът е на стойност около 5 млн. лв.

От „Лукойл“ са изпратили писмо с искане за преструктуриране на свои терени, попадащи във въпросния ПУП. Тяхната целта е да разширят нефтената си база в Отманли.

„Целта на докладната записка е да не изпуснем едно финансиране, което е изключително важно. То ще ни осигури средства, за да реализираме инфраструктурата на „Ченгене скеле“, за която от години се борим. Когато се разработи проектът обаче се оказа, че трябва да се преконфигурират част от уличната мрежа, за да се осигури най-добрият функционално възможен вариант за изграждане на тази ВиК мрежа“, обясни зам.-кметът Чанка Коралска.

Още в началото на сесията част от общинските съветници поискаха докладната записка да бъде оттеглена, но това не се случи. „В района на парк „Росенец“ има път, който отива до пристанището в момента. В резултат на промяната на този ПУП реално този път ще го деактуваме от публична общинска собственост в частна. Това означава, че вече няма да има достъп, тъй като тези парцели, в които попада, ще ги продадем на дружествата, с които заменяме“ обясни Константин Бачийски. Той  посочи, че една от фирмите е „Хермес Соларис“, чийто мажоритарен собственик през годините, е бил свързан с Ахмед Доган.

Общинския съветник Владимир Павлов допълни, че промяната на ПУП-а не касае развитието на „Ченгене скеле“, какъвто е един от мотивите на местната администрация. „Касае изключително подстъпите на имотите на Доган в северната част. Съгласен съм, че трябва да се обособи охранителна зона около оградата и имота на „Лукойл“, но нито ще се развие туризмът в тази част, а напротив – ще се ограничи“, обясни той. Павлов допълни, че в докладната записка не са посочени финансирането и сроковете по програмата, по която иска да кандидатства Общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че „Ченгене скеле“ е последната урбанизирана територията на общината, граничеща с Черно море, в която живеят хора. Проблем е, че там не е организирано отвеждането на отпадните води. „Намерихме възможност, в последния момент, да кандидатстваме за грантово финансиране за изграждането на канализацията и пречиствателната станция“, посочи той.

Общинските съветници гласуваха два пъти по докладната записка, тъй като първия път не се събра мнозинство, каквото е изискването при преобразуването на публична общинска собственост в частна общинска. В крайна сметка предложението беше одобрено с 40 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Христов, кмет на община Болярово

Болярово празнува празник на града

На Димитровден празник на града празнува Болярово. По този повод кмета Христо Христов отправи приветствие към своите съграждани.  " От името на общинската администрация и лично от мое име имам честта и удоволствието да се обърна към всички вас и да ви поздравя с празника на нашия град-26 октомври Димитровден! За съжаление, заради..

публикувано на 26.10.21 в 11:37

Мария Бакалова,Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова са новите почетни граждани на Бургас

Общинските съветници одобриха 4 -ма нови почетни граждани на Бургас. Това са актрисата Мария Бакалова, гимнастичката Стефани Кирякова и лекарите проф. д-р Илиян Иванов и д-р  Дана Проданова. Мария Бакалова е българска актриса, родена в гр. Бургас. Завършила е Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в града със..

публикувано на 26.10.21 в 10:48

Само литургия и водосвет за празника на Айтос

Община Айтос отмени празненствата по случай Димитровден - празника на града, който се чества днес. Това се налага заради въведените мерки срещу коронавируса.  Предвиденото тържествено заседание на Общинския съвет е отменено. На него трябваше да бъдат наградени заслужили айтозлии - в областта на спорта и издигане на авторитета на Общината. Редовна..

публикувано на 26.10.21 в 08:30

Сесия онлайн за бургаските съветници

Местният парламент на Бургас ще избере новите почетни граждани. Сред предложенията са Мария Бакалова, Стефани Кирякова, Илиян Иванов и Дана Проданова. Ще се дискутират също възможностите за включване на Бургас в Алианс „Българско Черноморие“- той  ще  създаде и и поддържа на дигитална платформа и маркетингова стратегия ,членският внос е 4..

публикувано на 26.10.21 в 07:55

Протестиращите в Бургас блокираха за кратко бул. "Христо Ботев" и "Булаир"(ОБНОВЯВА СЕ)

Близо 50 протестиращи затрудниха за кратко движението по бул. "Христо Ботев" в Бургас. Те се движеха в едното платно.  Шествието тръгна от сградата на РЗИ и продължава към Областната администрация. След това двете платна на булеварда бяха отворени за движение на автомобили.  Шествието продължи към жп гарата на Бургас. Протестиращите затвориха..

обновено на 25.10.21 в 15:08

"Булевард Демокрация" на 25-ти октомври

Навършват се 4 години от наводненията в Бургас и Камено, където загинаха 5-ма души. Все още няма издадени присъди. В темата ни днес връщаме лентата назад. От днес преболедувалите ковид-19 доказано с антигенен тест могат да извадят своя зелен сертификат, проверихме каква е ситуацията пред няколко лаборатории в центъра на града, както и каква е ситуацията..

публикувано на 25.10.21 в 14:43

Поредица от събития за Международния ден на Черно море

С изложба на открито, творчески конкурс и водолазна акция Бургас ще отбележи Международния ден на Черно море на 31 октомври. Атрактивната програма е с две локации Културен център “Морско казино“ и Моста. Проявите, посветени на празника, стартираха по-рано този месец с конкурса за разказ, постер, рисунка или колаж на тема „Цветовете на моето Черно море“..

публикувано на 25.10.21 в 14:26