Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери подготвят нови правила за работа

Туристическият сезон в сянката на коронавируса

| обновено на 29.04.20 в 14:19
Буреносни облаци и над българския туризъм вследствие на пандемията: лято 2020 е пълно с неизвестни.
Снимка: БГНЕС


С чартърни полети от Германия и Великобритания на 17 юни се очакват първите туристи по Южното Черноморие. Това ще се случи, ако извънредното положение в страната не бъде удължено. На 23 юни Слънчев бряг се готви да посрещне първите чешки групи. По изчисления на регионалните туристически организации, ако сезонът започне в средата на юни, през това лято ще бъде отбелязан 75% спад на туристите.

Песимистичната прогноза за морския туризъм е сезонът да започне след 15 юли. Според анализи при този вариант един милион по-малко чуждестранни граждани ще посетят страната ни.

Много от чуждестранните туроператори вече отменят резервациите за лято 2020. Израелски туристи по всяка вероятност това лято няма да има, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

"Като гледаме как протичат нещата, може би няма да има. Това, което е на пазара в Израел в момента - анулирани са всички полети, съответно за април, за май и за юни. Юли месец, август месец, септември месец все още стоят планирани полети. Това се прави с цел, ако нещо се промени, ако има благоприятно разрешение с вируса, да може по-бързо и по-лесно да се вдигнат полетите и да имаме все пак някакъв сезон", поясни Орлин Мандов.

Никакви реклами, мобилни приложения и туристически портали няма да помогнат на туристическия бранш този сезон, категоричен е председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Изготвените мерки от Министерството на туризма той определя като неефективни. Ресорното министерство трябва да разработи политика и стратегия както за предстоящото лято, така и за 2021 година, подчерта той.

Какво показват данните към момента? "Аз съм го изчислил: ако започнем сезонът втората половина на месец юни и приключи през месец август, България няма да бъде посетена от около 850 хиляди чуждестранни граждани. Този процент е 75%. Ако обаче сезонът започне 15-20 юли, тази бройка ще скочи на около 1 милион", посочи Иван Иванов.

За нов модел на работа се подготвят хотелиерите. Неяснотите около предстоящия туристически сезон правят бранша предпазлив и не се бърза с откриването на почивните бази. 

Георги Тръпков е председател на сдружението на хотелиерите в Поморие. Той и неговият син Антон управляват един от известните хотели в морския град. 

"Самата наша дейност ще се прекрои, тя няма да е същата. Формата на обслужване ще бъде друга. Може би ще има изисквания. Ако няма изисквания, то ще има неща, които ние сами ще си наложим като норми, като начин на поведение, като форма на обслужване", коментира Георги Тръпков.

Хотелиерите проучват мерките, които предприемат чуждестранни асоциации, допълни той.

"Голяма е неяснотата, то оттам произхождат и страховете на голяма част от бранша. Тъй като много лесно е да се каже от дата Х отваряме, можете да работите. Всъщност нашите страхове са свързани с осигуряване безопасността на служителите, на гостите", коментира Антон Тръпков.

50% намаляване на таксите и наемите за плажове, което да е обвързано със също такъв процент безплатна зона на ивиците. Това е едно от решенията, за да подпогнем бранша за лятото, коментира пък Георги Николчев, председател на Българската асоциация на собствениците в туризм. Много от хотелите, особено големите, изобщо няма да отворят, посочва Николчев. И той препоръчва да не се дават пари на ръка, а това да е под формата на ваучери. Относно направените предложения и от партии, и от бранша, той коментира, че има доста логични сред тях:

„Като започнем от това за туроператорите, които изпитват изключителен проблем със средствата, които трябва да върнат за своите заявки на туристи, а пък те вече са преведени отдавна. Реално се иска удължаване с една година на връщането на средствата. Гратисен период от една година или пренасочване на самите почивки – до една година, да се ползват на други дати“

Хотелиерите искат яснота под каква форма ще могат евентуално да работят, посочи Николчев. Ваучери за почивка, в различни форми и на различна стойност, временно намаляване на туристическия данък, занижаване до 9% на ДДС за целия бранш, са част от предложенията на НФСБ, внесени в парламента. От ВМРО предлагат и 30% субсидиране на чартърите, както премахване на визите за руснаци. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40