Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Поморие намали няколко наема за периода на извънредното положение

Общинският съвет Поморие прие решение за освобождаване от заплащане на наем наемателите на общински жилища, за периода от 13.03.2020 г. до отмяна на обявеното  извънредно положение. Предложението бе на кмета Иван Алексиев.Отнася се за гражданите с установени жилищни нужди, които са картотекирани като нуждаещи се и на които Община Поморие е предоставила под наем общински жилища за настаняване.

С 50% се намаляват и вноските за наем на общинските рекламни съоръжения, чиито наематели са ограничили или преустановили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение. Като мотив в предложението на кмета е посочено, че голяма част от ползвателите на рекламни съоръжения са собственици на ресторанти и търговски обекти, които затвориха въз основа на заповедта на министъра на здравеопазването, съответно изгубиха ефективността от рекламите си.

По предложение на общопрактикуващите лекари и управителя на „Медицински център I – Поморие“ ЕООД, Общински съвет Поморие даде съгласие за намаляване с 50% размера на договорените наеми за помещения в МБАЛ Поморие. Взетото решение е поради ограничаване или преустановяване дейността на наемателите, а именно общопрактикуващите лекари, индивидуалните специализирани практики за извънболнична помощ и Медицински център I.

Общинският  съвет Поморие прие още една мярка за финансово облекчаване на жителите и удължи срока за плащане на такса битови отпадъци с 5% отстъпка, също до 30 юни 2020 г. Желаещите да ползват отстъпката следва да внесат еднократно пълния размер на дължимите данъци и такса битови отпадъци. Налозите могат да бъдат платени и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври 2020 г., но в този случай отстъпка не се ползва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево с престижна награда за утвърдена туристическа дестинация

Община Царево е отличена с награда за “Утвърдена дестинация за морски туризъм” на форум в София. Той се организиран от списание “Дестинация България” и е посветен на Световния ден на туризма.   ”Царево е общината по Южното Черноморие с най-дълга брегова ивица, 21 плажа, различни преживявания в Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и..

публикувано на 27.09.24 в 15:40

Пламен Копчев, Сл.бряг: Това лято имахме по-малко туристи от 2023 година

В Световния ден на туризма се опитахме да разберем какъв е бил сезонът в най-големия ни Черноморски курорт „Слънчев бряг“. По думите на Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта, още отсега започва подготовката за следващия летен туристически сезон, а този е бил с по-малко туристи от лятото на 2023 година.  „По принцип..

публикувано на 27.09.24 в 14:58

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09

Увеличиха туристическия данък в община Несебър

Хотелиери и къщи за гости в община Несебър ще плащат по-висок туристически данък. Увеличението е с 20 стотинки на нощувка и бе гласувано от общинския съвет в града. От бранша смятат, че на този етап ставките не трябва да се вдигат.  Общинската администрация първоначално поиска по-драстично поскъпване , но в зала коригира докладната..

обновено на 26.09.24 в 15:08

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе утре, 27 септември в Бургас. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в..

публикувано на 26.09.24 в 12:30