Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново забавяне пред ОУП на Царево (обновена)

| обновено на 05.05.20 в 14:00

Процедурата по общия устройствен план на Царево ще бъде удължена допълнително. Това се разбира след отговор на възложителя – МРРБ до проекта „Зелени закони“. От екоминистерството са изпратили становище, че два от документите се различават съществено, поясни пред БНР-Бургас експертът Тома Белев:

„Вариантът на проекта, върху който е правен Доклада за екологична оценка, се различава от варианта на проекта, върху който е правен Доклада за оценка за съвместимост с целите на Натура 2000. И министерството (МОСВ – б.а.) е направило своите препоръки за уеднаквяване на двете основи, които се оценяват. Защото те са различни и заедно с Общия устройствен план (ОУП) всъщност имаме три документа – ОУП с правила, Доклад за екологична оценка и Доклад за оценка за съвместимост. Това всичко се подлага на обществено обсъждане и то трябва да е едно“

Когато двата документа бъдат уеднаквени, процедурата за общественото обсъждане трябва да стартира наново, посочи Тома Белев. БНР-Бургас изпрати въпроси към възложителя – регионалното министерство, но към момента все още нямаме отговор на тях. 

Ако проектът на ОУП бъде преработен, той може да бъде и приемлив, коментира Тома Белев и посочва, че ако това се направи, то не трябва да се започва наново процедурата. Чрез настоящия вариант не са решени проблемите с водоснабдяването, с канализацията и пречиствателните станции, с инфраструктурата, пояснява той. Над 1100 пък са становищата по плана, които са изпратени до момента.

Голям брой становища по доклада за екологичната оценка (ДЕО) и проекта за изменение на общия устройствен план на Царево (ИОУП) са депозирани, поясняват от регионалното министерство, след изпратено запитване от БНР-Бургас. Те ще бъдат предадени на изпълнителя, който изработва ИУОП. П От МРРБ потвърждават, че от екологичното ведомство са постъпили забележки по двата документа. Според тях, има съществено различаване по отношение на нови устройствени зони и предвиждания на проекта на ИОУП на Община Царево, предмет на оценка в Доклада за ЕО, и проекта на ИОУП, предмет на оценка в Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитените зони. Последният документ, в предходен етап, е оценен от МОСВ с положителна оценка на качество. В становището са изложени конкретни бележки и предложения за отстраняване на несъответствията и за провеждане на нови консултации. Министърът на регионалното развитие може да одобри плана само при влязло в сила положително решение по екологичната оценка, посочва възложителят.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни "Бургасбус" осигурява допълнителни нощни курсове по линиите Б11 и Б12

 „Бургасбус“ ЕООД пуска  допълнителни нощни курсове от 6-ти  до 8 -ми август. Целта е да се  улеснят  жителите и гостите на града, решили да посетят Spice music festival. Те ще са по линиите Б11 и Б12. Часовете на тръгване са следните: * Линия Б11 – от Терминал „Меден рудник“ и от Терминал „Изгрев“ в 00.10 ч. * Линия Б12 – от Терминал „ Меден рудник“..

публикувано на 03.08.21 в 15:26
Снимката е илюстративна

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии, които са част от областната транспортна схема, заради писмен отказ на двамата кандидати да сключат договор. Срокът за обжалване на прекратяването е 9 август, след което обществената поръчка ще бъде отново обявена. Общественият транспорт на територията на общината ще..

публикувано на 03.08.21 в 11:06

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14

Тихомир Янакиев: До средата на 2022 г. се надявам да изплатим всички просрочени задължения

Надявам се до средата на следващата година да сме изплатили всички просрочени задължения на община Созопол. Това коментира на изминалата сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. Останали са само част от натрупаните през годините дългове към екоинспекцията.  „Относно задълженията към контрагентите, просрочените задължения, те бяха..

публикувано на 31.07.21 в 16:22

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24